Právnička: Nízky trest pre farára vysiela negatívny signál

Prvý rozsudok v prípade pedofilného škandálu na Slovensku nielen vyvolal poburujúce reakcie, ale zároveň ukázal, ako sú kompetentní schopní "riešiť" sexuálne násilie na deťoch.

14.01.2015 08:00
Kňaz Pavol K. Foto: ,
Kňaz Pavol K. na súdnom pojednávaní v novembri 2014.
debata (111)

Aj keď kňaza Pavla K. (48) Okresný súd v Nitre uznal vinným zo sexuálneho zneužívania školáčky v Nevidzanoch, udelil mu veľmi nízky trest, trojročnú podmienku a zákaz pastoračnej a pedagogickej činnosti vo vzťahu k deťom. Prokurátor, ktorý mohol na súde avizovať, že sa odvolá, tak neurobil a ešte ani nevie, či rozsudok napadne. Podľa oslovených odborníkov je však podmienečný trest pre farára vzhľadom na skutok, ktorý spáchal, neprimeraný a v rodine obete môže posilniť pocit krivdy a bezmocnosti.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Lopta na ich strane.

Sexuálny škandál na fare v Nevidzanoch v okrese Zlaté Moravce sa prevalil koncom septembra 2013. Školáčku, ktorá mala v tom čase 12 rokov, mal farár zneužívať od novembra 2011 do septembra 2012. Podľa obžaloby sa dievčaťa dotýkal na intímnych miestach, bozkával ju a svoju náklonnosť jej prejavoval aj telefonicky a prostredníctvom esemesiek. Kontakty s kňazom si dievča zapisovalo do denníka. Po prevalení škandálu väčšina obyvateľov v Nevidzanoch stála na strane farára a tvrdila, že dievča o zneužívaní klamalo a oplzlo na ňu vykrikovali. Za kňaza sa dokonca v Nevidzanoch slúžili omše. „Dieťa je zlomené, celá rodina tiež,“ povedala na jednom z pojednávaní mama s výčitkou v hlase.

Kňaz na polícii ani pred súdom nevypovedal, počas pojednávania vo svojej záverečnej reči uviedol, že je nevinný. Znalec podľa ČTK konštatoval, že kňaz trpí pedofíliou. Okresný súd v Nitre v pondelok rozhodol o farárovej vine. Počas troch rokov v podmienke bude pod dohľadom probačného pracovníka a musí absolvovať aj sexuologickú liečbu.

Rozsudok ešte nie je právoplatný, obžalovaný aj prokurátor sa môžu proti nemu odvolať do 15 dní. Z Krajskej prokuratúry v Nitre uviedli, že je predčasné odpovedať na otázku, či prokurátor podá odvolanie. „Intervenujúci prokurátor sa po vyhlásení rozsudku na súde vyjadril, že o prípadnom odvolaní rozhodne v zákonnej lehote,“ odkázal hovorca nitrianskej prokuratúry Jaroslav Maček.

Podľa Trestného zákona za sexuálne zneužívanie osoby mladšej ako 15 rokov hrozí vinníkovi tri až desať rokov vo väzení.

Právnička Janka Debrecéniová skonštatovala, že súd uložil farárovi trest na spodnej hranici trestnej sadzby. „Páchateľ z toho zjavne vyviazol najlepšie, ako len v prípade odsúdenia mohol. Ide len o podmienku, nenasleduje žiadna sankcia v najprísnejšom zmysle slova,“ uviedla. Právnička upozornila, že kňazov skutok sa dá označiť aj za násilie páchané na ženách a dievčatách v jednej zo svojich najhorších podôb. „Pretože sa udial voči dieťaťu, má sexualizovanú podobu, osoba, ktorá ho spáchala, zneužila svoju moc a navyše reprezentovala inštitúciu, ktorá si v spoločnosti uzurpuje právo byť morálnou autoritou,“ doplnila.

Podmienečný trest môže podľa Debrecéniovej posilniť v poškodenom dievčati a jej rodine pocit krivdy, nespravodlivosti a bezmocnosti. Rozsudok súdu ako orgánu, ktorý reprezentuje štát, podľa nej vysiela verejnosti pomerne negatívny signál. „V časoch, keď sa čoraz intenzívnejšie hovorí o nevyhnutnosti prevencie násilia na ženách a dievčatách zo strany štátu a o potrebe jeho adekvátnej nápravy, náš štát takéto preukázané akty sexualizovaného násilia sankcionuje len symbolicky,“ uviedla. Podľa nej je na ťahu katolícka cirkev. Biskupi by podľa nej mali urobiť opatrenia, aby k podobným skutkom nedochádzalo a keď sa udejú, mali by z nich vyvodiť patričné dôsledky.

Katolícki biskupi sa pri vyvodení cirkevného trestu pre farára odvolávajú na slabé právomoci. Rozhodnúť o jeho treste môže podľa hovorcu Martina Kramaru len Vatikán. „Keďže podozrenie zo zneužívania maloletých sa v cirkvi pokladá za mimoriadne závažnú skutočnosť, o udelení cirkevných trestov po preukázaní viny rozhoduje vatikánska Kongregácia pre náuku viery, nie miestny biskup ani Konferencia biskupov Slovenska,“ reagoval Kramara. Najvyšším cirkevným trestom je zbavenie klérického stavu. Naši katolícki biskupi podľa Kramaru zobrali na vedomie rozsudok okresného súdu a budú rešpektovať všetky skutočnosti, ktoré vyplynú z procesného poriadku. Kramara dodal, že Konferencia biskupov Slovenska bolestne vníma všetky prípady, ktoré sa týkajú zneužívania detí, a jej prioritou je ochrana a osud obete.

Bývalý starosta Nevidzian Jozef Kováč, ktorý po prevalení škandálu o vine kňaza pochyboval, o rozsudku súdu nevedel. Názory na konanie farára sa v obci podľa neho stále rôznia. „Niektorí majú názor, že to neurobil, niektorí, že áno,“ povedal. „Nikdy sa nezmienil a ani som nespozoroval, že by mal záujem o deti. Nechcem ho teraz súdiť a posudzovať, na to sú posudky odborníkov,“ dodal.

Psychologička Šarlota Pufflerová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť upozornila, že pre rodinu dievčaťa sa môže trest zdať neprimeraný. „Nejde o to, aby farár sedel vo väzení desať rokov, ale o to, aby bol trest dostatočne odstrašujúci aj pre rodičov iných detí, ktoré môžu cítiť ohrozenie, lebo ich deti chodia na faru, aj pre tých, ktorí by prípadne robili to, čo spomínaný farár,“ vysvetlila. Trojročná podmienka podľa nej takýmto odstrašujúcim trestom nie je.

Ľudia sú k príslušníkom cirkvi príliš tolerantní

Keď sa prevalilo, že kňaz Pavol K. sexuálne zneužíva školáčku na fare v Nevidzanoch, väčšina obyvateľov obce obvinila dievča z klamstva. Hoci súd potvrdil obvinenia zo sexuálneho zneužívania dievčaťa farárom Pavlom K., stále sa nájdu takí, ktorí nechcú uveriť, že skutok spáchal. Podľa Šarloty Pufflerovej ľudia majú sklon považovať človeka s povolaním farára za morálnu autoritu a neočakávajú, že by sa mohol dopustiť zlých skutkov.

Na Slovensku je podľa Pufflerovej veľa ľudí, ktorí majú predsudky proti rôznym skupinám, napríklad proti príslušníkom menšín či pre inú farbu pleti. Keď však ide o príslušníkov cirkvi, niekedy sú tolerantní až príliš. „Tu vzniká problém, pretože táto tolerancia dáva príslušníkom cirkvi ochrannú vrstvu. Tí však môžu zneužívať práve svoju pozíciu, ktorú im dáva toto povolanie, kde majú moc nad deťmi alebo často aj ženami,“ hovorí. Vysoké morálne postavenie farára v spoločenskom rebríčku podľa Pufflerovej môže brániť ľuďom rozpoznať, kedy dochádza k diskriminácii či zneužívaniu a nakoľko je vážne a poškodzujúce.

Toto nastavenie spoločnosti sa podľa nej môže premietať aj do rozhodovania súdov. „Na súdoch tiež rozhodujú len ľudia. Na prípade tohto farára sa ukazuje, ako nevyvážene môžu ľudia posudzovať mieru poškodenia, ku ktorému mohlo u dieťaťa dôjsť,“ dodala. (lu)

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #kňaz #Nevidzany #sexuálne zneužívanie