Ponuka na vrtuľníky sa javí výhodne, iná však známa nie je

Deväť amerických vrtuľníkov Sikorsky Black Hawk za 300 miliónov eur pre slovenskú armádu je reálna cena, hovoria analytik i rezort obrany. Za rovnakú sumu ich pred štyrmi rokmi nakúpila napríklad aj švédska armáda.

14.01.2015 13:00
vrtuľník, helikoptéra, Black Hawk, Sikorsky,... Foto:
Vrtuľník Sikorsky Black Hawk.
debata (120)

Či Slovensko ponuku USA prijme, závisí od rozhodnutia vlády a Bezpečnostnej rady SR. Rezort obrany uviedol, že v šuplíku má viaceré ponuky. Zatiaľ však verejnosť vie o jedinej – americkej. Ďalšie ministerstvo obrany nekonkretizovalo.

Denník Pravda požiadal rezort obrany, aby informoval aj o ďalších možnostiach. Zatiaľ žiadosti nevyhovel. „O akvizícii na vrtuľníky bude minister obrany najskôr informovať Bezpečnostnú radu SR, vládu a parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť,“ odpovedala hovorkyňa ministerstva Martina Balleková. Rezort pritom v pondelok predstavil americkú zákazku v hodnote približne 300 miliónov eur za deväť viacúčelových vrtuľníkov Sikorsky UH-60 Black Hawk.

Aké sú ďalšie ponuky, zaujíma aj bývalého šéfa rezortu obrany, poslanca Martina Fedora. „Budeme sa na to pýtať na výbore. Slovenská armáda potrebuje vrtuľníky a je správne, že postupne začíname obmieňať výzbroj, ktorá je celá z produkcie Ruska. Dôležité je, aby sme dokázali správne vyhodnotiť ponuky, ktoré Slovensko bude mať,“ reagoval Fedor. O americkej sa zmienil ako o jednej z viacerých. Vrtuľníky podobné tým americkým podľa Fedora dokážu produkovať aj iné spoločnosti. „Podstatné je vidieť porovnateľné kritériá, ktorými sú cena a vybavenosť,“ doplnil.

Americké Black Hawky sa javia ako výhodné. Potvrdil to Jakub Kufčák, český analytik z Výskumného centra Asociácie pre medzinárodné otázky. Odborník, ktorý sa venuje prevažne otázkam NATO a bezpečnostnej politiky, povedal, že ide o reálnu cenu. „Pokiaľ je tá cena 300 miliónov eur za deväť kusov spolu so servisovaním, náhradnými dielcami a školením, nie je predražená. Vždy však záleží na konkrétnom type vrtuľníka,“ uviedol Kufčák. Podľa neho ide o stroje v najmodernejšom vyhotovení UH-60M. Tie americká armáda v roku 2012 nakúpila zhruba za 15 miliónov eur bez náhradných dielcov, ďalšieho vybavenia, údržby a výcviku. „Cena vrátane týchto položiek tak skutočne môže narásť až na 30 miliónov eur za kus,“ doplnil analytik.

V roku 2011 nakúpila 15 vrtuľníkov Sikorsky UH-60 Black Hawk švédska armáda. Jej nákupná cena zodpovedala ponuke, ktorú dostalo od USA Slovensko. Konečná cena však závisí od slovenských požiadaviek. Za 15 strojov zaplatili Švédi 546 miliónov dolárov, čo v prepočte vychádza na Glváčom spomínaných 300 miliónov eur za 9 kusov.

Vrtuľníky by rezort nakúpil postupne s využitím fondu Foreign Military Sales (FMS), ktorý štáty strednej Európy používajú podľa Kufčáka ojedinele a v menšom rozsahu. Prostredníctvom FMS by Slovensko neuzatváralo zmluvu priamo s výrobcom vrtuľníkov, ale s vládnou agentúrou USA. Fond členským štátom NATO umožňuje nákup za ceny, ktoré si uplatnila americká armáda. Keďže tá nakupuje vo veľkom, dostáva od dodávateľov výrazné zľavy. „Z hľadiska nastavenia procesu nákupu by som nemal strach z nejakých machinácií, ktoré sú pri verejných obstarávaniach bežné,“ dodal Kufčák. Ak by Slovensko na nákup pristúpilo a s FMS by malo dobrú skúsenosť, Kufčák nevylučuje, že by ho začali využívať aj ďalšie štáty v rovnako veľkom rozsahu.

S americkým predajným systémom už rezort obrany má skúsenosti. Vďaka nemu slovenskí vojaci dostali obrnené vozidlá MRAP či rádiokomunikačné prostriedky. FMS využila aj Armáda ČR. Potvrdil to Petr Medek, hovorca českého ministerstva obrany. „Prostredníctvom neho sme nakúpili napríklad prístroje GPS alebo vybavenie pre posádku vrtuľníkov, ako sú prilby a prostriedky na nočné videnie,“ dodal Medek.

Obmena vrtuľníkov je dlho diskutovaná téma na pôde ministerstva obrany. Stroje sovietskej výroby Mi-17 dosluhujú a ich životnosť rezort nechce ďalej predlžovať. Ak vláda i Bezpečnostná rada budú s americkou ponukou súhlasiť, prvé stroje by mohla armáda dostať do roka. Vrtuľníky Black Hawk vyrába americká spoločnosť Sikorsky Aircraft Corporation. Používajú ich armády na celom svete. Najčastejšie sú nasadzované pri vzdušných útokoch a záchranných akciách.

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #ministerstvo obrany #vrtuľníky