Prezident oficiálne vymenoval za šéfa SAV Pavla Šajgalíka

Prezident Andrej Kiska vo štvrtok odvolal Jaromíra Pastoreka z funkcie predsedu Slovenskej akadémie vied (SAV) a vymenoval do tejto funkcie Pavla Šajgalíka. Kiska o zmene na poste predsedu SAV rozhodol po tom, ako členovia snemu SAV na mimoriadnom rokovaní 18. decembra 2014 schválili návrh na odvolanie Jaromíra Pastoreka a následne 7. januára schválili návrh na vymenovanie doterajšieho podpredsedu SAV pre ekonomiku Šajgalíka.

15.01.2015 12:27
Andrej Kiska, Pavol Šajgalík Foto: ,
Nový predseda SAV Pavol Šajgalík (vľavo) a prezident Andrej Kiska počas slávnostného aktu odvolania a vymenovania šéfa vedeckej inštitúcie.
debata (6)

Oba návrhy po hlasovaní v Sneme SAV odoslal prezidentovi minister školstva Juraj Draxler.

„Menovanie predsedu SAV je dôležitá chvíľa, pretože veda a výskum sú dôležité pre budúcnosť Slovenska, pre úspech našej krajiny, pre využívanie nášho potenciálu, pre šírenie dobrého mena Slovenska vo svete. Vzdelávanie, veda a výskum sú mojimi osobnými politickými prioritami, ktorým sa počas výkonu funkcie prezidenta venujem a budem venovať,“ povedal Kiska a novému predsedovi SAV zaželal veľa síl pri riadení najdôležitejšej slovenskej vedeckej inštitúcie. „Túžbe po poznaní ste zasvätili celý svoj život, teraz je Vašou úlohou vytvoriť Vašim kolegom také podmienky, aby ich práca ešte viac obohatila naše poznanie a prispela k rozvoju našej krajiny,“ dodal Kiska.

Náročnou úlohou pri vedení SAV je podľa prezidenta napríklad zlepšenie mena slovenskej vedy a výskumu. Ako dodal, zvládnutie tejto úlohy sa nezaobíde bez nadpriemerných výsledkov a užitočných objavov. „Ak Vaša práca bude viesť k zlepšeniu kvality života ľudí a občanov našej krajiny, verejnosť dokáže lepšie pochopiť zmysel investície do vedy a výskumu,“ povedal Kiska.

Šajgalík krátko po schválení návrhu na jeho vymenovanie v sneme akadémie povedal, že pozícia vo vedení inštitúcie ako je SAV, je mimoriadne zaväzujúca. Spomenul pritom, že SAV je v situácii, keď jej chýbajú peniaze v rozpočte. Situáciu označil za dramatickú aj vzhľadom na to, že do čela akadémie sa dostal po odvolaní predchádzajúceho predsedu, čo sa stalo prvýkrát v histórii akadémie. Ako dodal, už v januári chce začať hovoriť s príslušnými ministerstvami o rozpočte akadémie. Ďalším významným krokom je podľa Šajgalíka dokončenie novely zákona o SAV. „Do pol roka musí prebehnúť diskusia o tom, akú formu budú mať verejné výskumné inštitúcie,“ priblížil začiatkom januára Šajgalík.

Pastorekovi vyčítali kritici najmä slabú argumentáciu pri vyjednávaní rozpočtu na rok 2015 a komunikáciu vo vnútri akadémie. Pastorek po decembrovom schválení návrhu na jeho odvolanie povedal, že rozhodnutie snemu rešpektuje. Najvážnejším dôvodom schváleného návrhu na odvolanie predsedu podľa Pastoreka bolo, že sa nie všetci stotožnili s transformáciou SAV. Predseda snemu Karol Marhold z Botanického ústavu SAV na to reagoval tým, že dôvodom nebola samotná transformácia, ale jej spôsob. Ubezpečil tak, že transformácia SAV sa odchodom Pastoreka neskončí. Pastorekovi sa malo druhé funkčné obdobie skončiť v roku 2017.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #SAV #Andrej Kiska #Pavol Šajgalík