Kto nepije, je považovaný za mimozemšťana

Prečo Slováci toľko pijú? Podľa odborníkov preto, aby sa zbavili stresu, zvládli ekonomický tlak a vyrovnali sa so svojou sociálnou situáciou.

18.01.2015 17:00
Alkohol Foto:
Ilustračné foto.
debata (31)

Alkohol tiež prináša uvoľnenie, zbavuje záťaže, zábran a je cenovo aj bežne dostupný. Psychologička však tvrdí, že akceptovateľný je jeden pohár vína raz za tri mesiace. Problém je, ak po ňom človek siahne častejšie.

Dôvod alkoholizmu je na Slovensku hlboko zakotvený. „Slovenská spoločnosť je taká vychýlená od smeru bežnej normy k problematickému pitiu a závislosti, že má obrovské množstvo ľudí, ktorí pijú a sú závislí. Naša spoločnosť vysoko toleruje konzumáciu alkoholu,“ vysvetlila Alica Kantorková, klinická psychologička a psychoterapeutka v Centre pre liečbu drogových závislostí. Podľa nej človek, ktorý na Slovensku nepije, je považovaný za mimozemšťana, ktorý narúša vysokoalkoholický stereotyp spoločnosti. Ten v krajine prevláda od nepamäti a historicky sa spája s nelegálnym pálením alkoholu, ktorému ľudia na dedinách stále holdujú.

Kantorková potvrdila výsledky aktuálnej fínskej štúdie, ktorá hovorí, že dlhšia pracovná doba podmieňuje konzumáciu alkoholu. „Akonáhle je človek zaťažený stresom, napríklad z počtu pracovných hodín, riziko, že sa uchýli k problematickému správaniu, sa zvyšuje,“ doplnila. V prepracovanom stave totiž človek ľahšie siahne po niečom uvoľňujúcom. Podľa nej zatiaľ čo v niektorých štátoch alkohol neponúkajú vždy v bežných potravinách, na Slovensku je cenovo i bežne dostupný. Napríklad v Maďarsku niektoré kraje zaviedli prísny zákaz jeho predaja vo večerných hodinách. Tak bojujú proti pouličnému pitiu mladých ľudí a následnému vandalizmu v uliciach.

Po alkohole siaha čoraz viac mladých ľudí a ich veková hranica sa stále znižuje. „Pozorujeme, že mladí ľudia prestávajú mať záujem o nelegálne drogy a skôr inklinujú k legálnym, ako je alkohol či cigarety,“ hovorí Kantorková. Návyky spojené s konzumáciou alkoholu si ľudia často osvojujú už v detskom veku. Príkladom je silvestrovské štrnganie detským šampanským. „My ľudia sa učíme najviac napodobňovaním. Štrnganie detskou formou alkoholu, keď dieťa napodobňuje správanie dospelého, sa mu uchováva v mozgu,“ vysvetlila psychologička.

Alarmujúca je aj štatistika polície, ktorá upozorňuje na zvyšujúci sa trend alkoholu za volantom. A to najmä v Bratislavskom kraji. Podľa sociológa Stanislava Buchtu je Bratislava silná metropola, kde je aj najviac sociálnych javov. „Vysoká koncentrácia obyvateľstva vedie k patologickým javom, ako je aj alkoholizmus či drogová závislosť,“ vysvetľuje príčinu. Podľa Buchtu by riešením bolo zvýšenie životnej úrovne Slovákov. „V spoločnosti, kde je vysoký podiel nízkopríjmových skupín, si alkoholizmus nájde živnú pôdu,“ dodal sociológ.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #alkoholizmus #alkohol za volantom