Analýza: Obavy z manipulácie referenda. Sú namieste?

Na rozdiel od parlamentných volieb, kde volebné komisie tvoria výlučne zástupcovia politických strán a je zaručená krížová kontrola, v prípade referenda to tak úplne nie je. Pri chystanom referende tvoria členov komisií zástupcovia parlamentných strán a Aliancie za rodinu.

23.01.2015 13:00
debata (35)

Predstavme si však situáciu, že sa v okrskových komisiách stretnú zástancovia jednej názorovej línie. Môže dôjsť k zásahom do referendových lístkov? Je možná manipulácia s lístkami „v prospech“ vyššej účasti, čo by znamenalo zmenu výsledku?

Obavy z manipulácie s účasťou, ktoré si Pravda všimla na sociálnych sieťach, môžu byť podľa sociológa Pavla Haulíka namieste. Riziko pri tomto referende je podľa neho väčšie ako pri voľbách. „Netvrdím, že nutne musí dôjsť k manipuláciám, ale ten priestor je väčší. Toto nie je referendum, ktoré by bolo vyvolané politickou stranou, a môže hroziť, že štandardná kontrola, keď sa strany vzájomne kontrolujú aj v rámci komisií, môže byť oslabená,“ myslí si Haulík.

Riziko úplne nevylučuje ani ústavný právnik. Nepredpokladá však, že by sa manipulácie udiali v takom rozsahu, aby to ovplyvnilo celkový výsledok a umelo sa navýšila účasť. „Mám vážne pochybnosti, či je to zorganizovateľné celoplošne tak, aby to bolo štatisticky relevantné,“ hovorí Eduard Bárány. Taká akcia by podľa neho ťažko mohla zostať utajená.

Slovensko má 4,4 milióna oprávnených voličov. Referendum by bolo platné, ak by sa ho zúčastnila aspoň nadpolovičná väčšina všetkých voličov a rozhodnutie bolo prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda.

Počas hlasovania bude otvorených celkovo 4¤942 volebných miestností. Okrskové komisie v nich musia mať najmenej päť členov, pričom delegátov do nich mohli nominovať Aliancia za rodinu a šesť parlamentných strán – Smer, KDH, OĽaNO, Most-Híd, SDKÚ a SaS. Ak nie je dostatok zástupcov, zostávajúcich členov komisie vymenuje starosta. Podľa Evy Chmelovej, riaditeľky odboru volieb ministerstva vnútra, problémy s nedostatočným obsadením komisií nezaznamenali.

Je však zloženie komisií zárukou toho, že členovia komisie sa budú vzájomne kontrolovať? Aliancia za rodinu, ktorá referendum iniciovala, má podľa jej hovorcu Antona Chromíka zastúpenie vo „väčšine“ okrskových komisií. Pri delegovaní zástupcov spolupracovali s viacerými stranami, aj mimoparlamentnými – SNS, SMK, NOVA, OĽaNO a KDH. „Pomáhali nám s obsadzovaním volebných okrskov,“ uviedol Chromík. Zároveň dodal, že všetkým stranám poslali správu, kde ich žiadajú o odpovede na otázky, či budú odporúčať účasť na referende a ako odporúčajú odpovedať v jednotlivých otázkach.

Ako sú zastúpené parlamentné strany v komisiách, nie je celkom jasné. Väčšina oslovených tvrdí, že presné čísla nemá. Vyjadrili sa tak Smer, Most-Híd, SDKÚ. KDH uviedlo, že bude mať členov v prevažnej väčšine komisií. Ani SaS, ktorá najvýraznejšie vystupovala proti otázkam v referende, nebude mať zastúpenie všade. Podľa Martina Poliačka z SaS svojich delegátov majú vo vyše 1¤200 komisiách. Poliačik, ktorý je aj prvým podpredsedom Ústrednej referendovej komisie, pripúšťa, že jednostranne zameraná komisia by sa mohla pokúsiť manipulovať s výsledkami, ale podobne ako Bárány nepredpokladá, že by sa to dialo v masovom meradle.

Ako však v prípade pochybností minimalizovať riziko? Niektorí ľudia na sociálnych sieťach odporúčajú ísť si pred uzatvorením volebných skontrolovať, či ich meno nie je v zozname zakrúžkované, aj keď sa na referende nezúčastnili. Druhá možnosť je investovať čas a stať sa nezávislým pozorovateľom. Okrskové komisie boli vyzvané, aby ľuďom, ktorí o to požiadajú, umožnili prítomnosť počas hlasovania, ale aj pri sčítaní hlasov. Chmelová zdôrazňuje, že okrskové volebné komisie nemôžu nikomu svojvoľne zakázať, že tam nemôže byť, pokiaľ priebeh pokojne sleduje.

Ak by sa preukázalo, že niekde k manipulácii došlo, môže to mať trestnoprávne dôsledky. Páchateľom podľa Trestného zákona hrozí šesť mesiacov až tri roky väzenia.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #analýza #manipulácia #obavy #referendum o rodine