Draxler bude presadzovať zvyšovanie platov v školstve, tvrdí Ondek

Pri prognóze rozpočtu školstva na rok 2016 minister školstva Juraj Draxler skonštatoval, že bude presadzovať zvýšenie platov pre zamestnancov v školstve.

23.01.2015 16:30
pavel ondek Foto: ,
Pavel Ondek.
debata (6)

Informoval o tom predseda odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek po piatkovom rokovaní zväzu s ministrom školstva Jurajom Draxlerom.

Vedenie zväzu počas stretnutia ministrovi pripomenulo, že prioritnou je pre odborárov aj téma originálnych kompetencií. Zväz pritom bude presadzovať prechod nákladov škôl z originálnych kompetencií na prenesené. Otázka financovania škôl sa koncom minulého roka otvorila najmä v súvislosti s koncoročnými odmenami, keďže ministerstvo školstva udelilo zamestnancom škôl odmeny po 100 eur, ministerstvo vnútra zamestnancom škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti okresných úradov po 200 eur, pričom zamestnanci materských škôl, základných umeleckých škôl a centier voľného času spadajú pod mestá a obce, ktoré v niektorých prípadoch nemali na vyplatenie odmien peniaze.

Presunúť financovanie materských škôl, základných umeleckých škôl a školských zariadení (školské kluby detí, centrá voľného času či školské jedálne) z originálnych do prenesených kompetencií následne navrhovala aj Slovenská komora učiteľov. Draxler sa ešte minulý rok vyjadril, že o zjednotení systému školstva počúva často aj v teréne.

"Keďže však systém už nejakú dobu takto funguje, je to zložitá otázka. Nebránim sa tomu, aby sme na budúci rok mali diskusiu o tom, že napríklad zamestnanci, ktorí sú v originálnych kompetenciách, by mali byť preradení do prenesených kompetencií. Je to však zložitý problém, keďže systém je už takto historicky nastavený a bude treba k tomu citlivo pristupovať,“ povedal ešte v decembri 2014 Draxler.

Odborári tiež zdôraznili, že nepodporujú zvyšovanie počtu žiakov v triedach. Reagovali tak na slová ministra o tom, že Slovensko chce nasledovať celosvetový trend zvyšovania počtu žiakov v triedach. Draxler však ešte začiatkom januára spresnil, že nechce výraznejšie zvyšovať počet žiakov paušálne vo všetkých triedach a o zvyšovaní počtu žiakov v triedach uvažujú iba v individuálnych prípadoch a síce tam, kde je žiakov podstatne menej, ako je možných, teda 22 na prvom stupni základnej školy a 28 na druhom stupni.

„Kým však zmenu dostaneme do praxe, potrebujeme funkčný rezortný informačný systém tak, aby sme si vedeli namodelovať, čo to v jednotlivých školách urobí, finančne aj personálne. Ak k tejto zmene budeme v budúcnosti pristupovať, urobíme to veľmi citlivo v novele zákona o financovaní škôl, ktorú podľa plánu legislatívnych úloh predložíme vláde na konci roka 2015,“ povedal začiatkom januára Draxler.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #školstvo #Juraj Draxler #Pavel Ondek