Ochladenie bude priať lyžiarom a sochám

Teplá zima si našla aj na Slovensku množstvo priaznivcov. Šetria na kúrení, nemrznú, keď čakajú na autobus a nebrodia sa v mokrej kaši. No víkend a takmer celý budúci týždeň bude, naopak, priať všetkým tým, ktorí sa nevedia dočkať ochladenia a sneženia, predsa len takého normálneho počasia pre koniec januára.

23.01.2015 20:00
počasie, zima Foto: ,
Po teplých dňoch príde ochladenie už aj do Bratislavy.
debata

Sobota aj nedeľa budú patriť snehu. „Spočiatku to budú len nejaké dažďové kvapky v noci z piatka na sobotu, ale postupne od západu bude hranica sneženia klesať. V sobotu cez deň na západnom a severozápadnom Slovensku to už bude čisté sneženie,“ naznačila meteorologička Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Dagmar Krišková. Na západe by mohlo spadnúť 5 až 6 centimetrov snehu, ale keďže zem bude ešte stále „teplá“, čerstvý sneh sa nemusí udržať. Súvislejšia snehová prikrývka by sa mohla vytvoriť až v noci zo soboty na nedeľu.

Ochladenie spojené so snežením je určite dobrou správou pre všetkých lyžiarov a pre podujatia v Nízkych a vo Vysokých Tatrách. Na Štrbskom Plese dnes štartuje Univerziáda. Sú tu otvorené všetky zjazdovky, pre skúsených aj začínajúcich lyžiarov, na svahoch už včera hlásili približne 75 centimetrov snehu a veľmi dobré podmienky.

Dobré lyžiarske podmienky hlásia aj strediská na Chopku. Na severnej a južnej strane sú v prevádzke takmer všetky zjazdovky. Pod týmto vrcholom sa však dnes bude najmä behať. Zíde sa tu vyše 2 300 pretekárov na náročných pretekoch Winter Spartan Sprint. Ich cieľovou prekážkou bude antický chrám z ľadu so štyrmi sochami sparťanských bojovníkov. Výstavbu chrámu spočiatku sprevádzali obavy pre nepriaznivé počasie, ale dielo s rozlohou 11 krát 11 metrov sa nakoniec podarilo podľa hovorkyne spoločnosti Tatry mountain resorts Zuzany Fabianovej včas postaviť. Návštevníci ho budú môcť obdivovať do konca zimnej sezóny.

Majstri ľadových sôch sa zídu ešte aj koncom budúceho týždňa na Hrebienku, kde bude prebiehať už tretí ročník v súťaži o najkrajšiu ľadovú sochu Tatry Ice Master, čo je jedno z najnavštevo­vanejších podujatí v Tatrách. V slovenskom tíme sa predstavia Adam Bakoš a Miroslav Trnovský. Počasie by aj im mohlo vyjsť.

„Prvé tri dni nového týždňa budú určite snehové. V druhej polovici by sa malo otepliť, ale len na krátku chvíľu, na jeden deň. Potom sa opäť vráti chladnejší vzduch,“ uviedla meteorologička Krišková. Všetci tí, čo majú radi teplú zimu, si podľa nej budú musieť dať prestávku. „Pretože teraz si užijeme takú normálnu zimu. Nie veľmi studenú, ale budeme sa konečne vracať v teplotách aj v charaktere počasia k tomu, aké by to malo byť na konci januára,“ dodala.

Sneh však neprináša len radosť, ale aj starosti. Šoféri, ktorí vyrazia s rodinami za dobrou lyžovačkou, by mali jazdiť obozretne, pretože na celý tento víkend vydali meteorológovia výstrahu pred poľadovicou. Na severe stredného Slovenska sa môžu navyše vyskytnúť snehové jazyky a záveje. Poľadovica sa v sobotu môže tvoriť na celom Slovensku, s výnimkou okresov na juhovýchode a najjužnejších okresov Nitrianskeho a Trnavského kraja. Zajtra bude výstraha pred klzkými cestami platiť už len pre južnú polovicu stredného Slovenska.

Aké bude počasie?

sobota – oblačno až zamračené, sneženie, v nížinách aj dážď, najmä na juhu stredného a východného Slovenska, ochladí sa na 1 až 6 stupňov

nedeľa – oblačno, na mnohých miestach občasné sneženie, na juhovýchode dážď so snehom, –2 až 3

pondelok – oblačno až zamračené, cez deň občasné sneženie alebo snehové prehánky, –3 až 2

utorok – od západu veľká oblačnosť, na mnohých miestach sneženie, –5 až 1

streda – premenlivá oblačnosť, miestami snehové prehánky, –3 až 3

štvrtok – veľká oblačnosť, sneženie, cez deň v nížinách aj dážď so snehom, –3 až 3

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #zima #sneženie #podľadovica