Pacienti s HIV narážajú na zubárov

Pacienti, ktorí sú HIV pozitívni, majú problém s ošetrením u zubárov. Mnohí lekári ich odmietajú, a pritom takíto ľudia si vyžadujú zvýšenú starostlivosť o chrup. Takmer každý má v ústach baktériu, ktorá spôsobuje rozsiahle a ťažko liečiteľné zápaly.

25.01.2015 17:00
zubár, pacient, zuby, vŕtanie, zdravie Foto:
Zubári sa boja ošetriť pacientov s vírusom HIV, obávajú sa o vlastné zdravie. /Ilustračné foto/
debata (8)

Občianske združenie na pomoc HIV pacientom sa preto obrátilo na Slovenskú komoru zubných lekárov. Tá už niekoľko rokov žiada ministerstvo zdravotníctva o zriadenie troch špeciálnych centier, kde by takýchto chorých ošetrovali.

Predseda občianskeho združenia HIV-pomoc Jozef Gnida upozornil, že pri neošetrení zubného kazu môže prísť človek o zub. „Takisto hrozí zvýšené riziko infekcie, čo môže skomplikovať liečbu,“ podotkol Gnida. Spoločnosť si podľa neho musí zvyknúť na to, že aj na Slovensku narastá počet nových prípadov HIV či iných infekčných ochorení. " Je potrebné vzdelávať zdravotníkov, zdravotnícky personál, aby vedeli o infekčných ochoreniach čo najviac a nebáli sa takýchto pacientov správne prijať," doplnil Gnida.

Slovenská komora zubných lekárov sa snaží problém riešiť. „Zdravotnícky personál, ako aj samotní lekári, hlavne staršia generácia, majú málo poznatkov o HIV či iných infekčných chorobách, čiastočne sa ich obávajú zo strachu o svoje zdravie a aj pre stratu kreditu v očiach iných pacientov,“ mienil prezident komory Ján Gašič.

Ministerstvo zdravotníctva je skeptické k zriadeniu troch špeciálnych centier pre pacientov s HIV. Riaditeľka komunikačného odboru ministerstva Zuzana Čižmáriková povedala, že si nevedia predstaviť životnosť týchto troch ambulancií. „Aby ambulancia mohla normálne fungovať, potrebuje priemerne tisíc až dvetisíc pacientov. Na Slovensku je približne 500 pacientov s HIV,“ vysvetlila Čižmáriková. Ministerstvo je však pripravené preštudovať detailný návrh komory.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #HIV #zubári #pacienti