Aliancia: Reagujeme na tlaky redefinovať rodinu. Z LGBTI diskusiu odmietli

Referendum o ochrane rodiny reaguje podľa hovorcu Aliancie za rodinu Petra Kremského na tlaky, ktorých účelom je predefinovanie prirodzenej rodiny. Vyhlásil to v diskusnej relácii O 5 minút 12 televízie RTVS.

25.01.2015 16:09
Aliancia za rodinu, referendum Foto: ,
Ústavný súd odobril tri zo štyroch referendových otázok. Referendum sa bude konať 7. februára.
debata (57)

Podľa Kremského sa v slovenskej spoločnosti hovorí o ochrane rodiny veľmi málo a rodina je braná ako samozrejmosť. Potichu popri tom podľa neho prichádzajú na Slovensko rôzne idey a stratégie, ktorých úlohou je rodinu relativizovať.

Keď aliancia prišla s iniciatívou na ochranu rodiny, médiá sa im podľa Kremského vysmievali alebo ich ignorovali. „Potom sa prišlo na to, že tú petíciu podpísalo vyše 400-tisíc ľudí, a to už asi nebudú fanatici a začalo sa to brať vážne,“ povedal. Podľa Kremského prieskumy ukazujú, že na Slovensku 70 až 80 percent ľudí podporuje požiadavky Aliancie za rodinu. Vyjadrenie názoru je podľa neho súčasť slobodnej diskusie a referendum reakciou na nezáujem politikov o problematiku rodiny.

LGBTI priestor vo verejnoprávnom médiu nevyužili

Zástupcovia LGBTI komunity na Slovensku sa diskusie v relácii odmietli zúčastniť, keďže podľa nich referendum rozdeľuje spoločnosť, spôsobuje konflikty medzi ľuďmi a kampaň protistrany znemožňuje slušnú diskusiu. Český aktivista za práva LGBTI Jiří Hromada v relácii vyhlásil, že postoj slovenských aktivistov chápe. Neheterosexuálne menšiny majú podľa neho právo na spoločenskú akceptáciu. Ako zdôraznil, inštitút registrovaných partnerstiev sa v Českej republike osvedčil a vytvára stále nové šťastné páry. Dodal tiež, že deti majú právo vyrastať medzi ľuďmi, ktorí ich milujú a starajú sa o ne. Podľa skúseností zo zahraničia môžu podľa Hromadu adopcie pármi rovnakého pohlavia právam detí iba prospieť.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #Aliancia za rodinu #referendum o rodine