Sneh dáva zabrať hlavne na západe

Snehová nádielka priniesla cez víkend kalamitu do viacerých regiónov, najviac si to odnieslo západné Slovensko.

26.01.2015 07:51
debata (3)

Mnohé cesty neboli zjazdné a pohotovosť mali nielen cestári, ale aj hasiči, tradične kolabovala mestská doprava v Bratislave. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v nedeľu výstrahu prvého stupňa pred snehom, ktorá trvá pre celý západoslovenský kraj ešte aj v pondelok.

Cestári v Trnavskom kraji v nedeľu vytiahli do terénu všetku dostupnú techniku na odhŕňanie a posýpanie ciest. Podľa Petra Škorvagu zo Správy a údržby ciest prácu im komplikoval vietor. Mimoriadnu situáciu vyhlásili v okrese Galanta, kde vietor fúkal sneh späť na cesty. Pre husté sneženie a silný vietor muselo v noci zo soboty na nedeľu zasahovať asi 70 hasičov. Podľa hovorkyne hasičského zboru Zuzany Farkasovej najčastejšie výjazdy boli v okrese Dunajská Streda. Hasiči tam vyťahovali zapadnuté autá a v ôsmich prípadoch pomáhali pri odstraňovaní následkov dopravných nehôd. V Galantskom okrese zasahovali 5-krát, v okolí Trnavy 4-krát, v okrese Senica 2-krát a v Hlohovci raz. Uviaznuté vozidla hasiči vyťahovali aj v Šamoríne, Kútoch a Piešťanoch.

Vodiči v nedeľu podvečer upozorňovali na ťažko prejazdné cesty aj v Nitrianskom kraji. Nepriaznivé počasie skomplikovalo dopravnú situáciu aj v Bratislave. Niektoré linky mestskej hromadnej dopravy riadne nepremávali. Zamestnanci Dopravného podniku od nedeľňajšieho rána čistili zastávky, trate a vozovne. V pohotovosti boli viacerí pracovníci. „Dopravný podnik urobil kroky pre udržanie zjazdností tratí, zastávok MHD, vozovní a obratísk liniek, náš dispečing spolupracuje s dispečingom magistrátu stále,“ vysvetlila hovorkyňa podniku Adriana Volfová s tým, že problémy s dopravou zaznamenali počas nedele najmä v kopcovitých terénoch. Sneženie zvýšilo lavínové nebezpečenstvo na vrcholoch Tatier. V Malej Studenej doline zachytila lavína dvoch turistov na chodníku. „Jeden neutrpel žiadne poranenia, druhý, 37-ročný, muž padal asi 150 metrov a utrpel poranenia nôh, panvy, chrbta a tržné rany,“ informovala Horská záchranná služba. Neskôr spadla lavína aj na južnej strane Nízkych Tatier. Zasiahnutý nebol nikto.

Horská služba upozorňuje, že nový sneh z predchádzajúceho sneženia je prevažne dobre zviazaný so starým podkladom, ale vplyvom vetra je veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Na ňom sa nachádza vrstva nového nepreviazaného snehu. „Vietor previal voľný sneh hlavne na svahy južných a východných orientácií, kde sa lokálne môžu vyskytovať menej stabilné snehové dosky a vankúše. Tendencia lavínového nebezpečenstva je pri očakávanom snežení stúpajúca.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #vodiči #sneh