Požiadavky na hygienu a bezpečnosť kútikov by firmy mohli odradiť

Ako by mal vyzerať detský kútik? "Štát síce nijakú jeho štandardnú podobu zamestnávateľom neprikazuje, no zásadný rozdiel oproti klasickej materskej škole či jasliam má byť vo flexibilite - z hľadiska prevádzkového času aj veku opatrených detí," vysvetľuje Barbora Petrová z tlačového oddelenia ministerstva práce.

26.01.2015 13:00

Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo... Foto:
Priestory pre deti nesmú byť ohrozené hlukom a škodlivinami, musí v nich tiecť pitná voda, studená aj teplá.
debata (5)

Firmy teda podľa predstáv rezortu nebudú povinné zabezpečovať v kútikoch výchovné procesy, ale skôr služby šité na mieru pracujúcim matkám. „Pravdaže, kútiky musia spĺňať všetky požiadavky hygieny a bezpečnosti,“ uvádza Petrová.

Minister Richter kútiky prirovnáva k bývalým „závodným jasliam či škôlkam“. Ak by mali naozaj efektívne odbremeniť matky pracujúce na plný úväzok, musia deťom podľa tohto vzoru z minulosti umožniť aj spánok a poskytnúť stravu. Čo z toho však vyplýva pre zamestnávateľa, ktorý má pre kútik zabezpečiť vhodné priestory a aj jeho prevádzku?

„Priestor pre deti má mať ideálne samostatnú herňu a spálňu, vtedy musia v herni na dieťa pripadnúť tri štvorcové metre plochy,“ približuje Milena Partlová, riaditeľka bratislavskej základnej školy, pod ktorú patria aj tri materské školy. „Ak herňu a spálňu tvorí spoločná miestnosť, každému dieťaťu treba aspoň štyri štvorcové metre. Súčasťou potom musí byť veľkorozmerná skriňa na skladovanie prenosných lôžok a lôžkovín, ktoré z hľadiska hygieny musí mať každé dieťa uložené oddelene, aby sa navzájom nedotýkali,“ pokračuje.

Prísne sú aj hygienické pravidlá stravovania detí. „Ak by kútik mal len výdajňu a strava by sa nosila z firemnej jedálne, museli by ju tam pripravovať podľa noriem pre detské stravovanie,“ zdôrazňuje Partlová. Čiže podľa receptúr pre príslušný vek, podľa vzorových jedálnych lístkov malí nesmú mať stravu vyprážanú, musia ju mať krájanú. Výdajňa musí byť vybavená detským riadom, oddelenými prípravnými pultmi na mäso a múčne jedlá, ak by sa priamo v kútikoch robili desiate a olovranty. Musí mať aj chladničku na vzorky podaných jedál pre prípad epidémie.

Priestory pre deti nesmú byť ohrozené hlukom a škodlivinami, musí v nich tiecť pitná voda, studená aj teplá. Treba ich často umývať, nie však chemikáliami. V sanitárnych miestnostiach musia byť rozmerovo vhodné umývadlá, záchody oddelené stienkou a vešiaky na uteráčiky detí, ktoré sa tiež nesmú vzájomne dotýkať.

S bezpečnosťou detí zase úzko súvisia ich povolené počty v triedach, v závislosti od veku. Všeobecne maximálny počet detí v triede nesmie prekročiť 25. Takisto platia normy na počty vychovávateľov, ktorí sú za deti zodpovední. V bežných škôlkach je ich práca dvojzmenná. Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov predpovedá, že čím väčšiu účasť bude ministerstvo od firiem v projekte vyžadovať, tým nižší záujem oň prejavia. „Dôkladne si zvážia, či povinnosti a riziká spojené s prevádzkou kútikov budú pre ne únosné,“ zdôrazňuje.

Do projektu sa podľa Richtera môžu zapojiť nielen nové, ale aj jestvujúce zariadenia, teda súkromné škôlky, jasle či materské centrá, pokiaľ rozšíria kapacitu a prijmú nové vychovávateľky. Podmienkou je, aby uzatvorili zmluvy o starostlivosti o deti so zamestnávateľmi ich matiek.

„My by sme však pomáhali len matkám, ktoré sa zamestnajú na kratší pracovný úväzok a o dieťa sa im treba postarať najviac štyri hodiny denne,“ vysvetľuje Daniela Konečná z Únie materských centier. Štandardom vybavenia by teda podľa nej centrá zostali zhruba na doterajšej úrovni, s herňou, kuchynkou na prípravu a konzumáciu prineseného jedla a podobne. „Rozdiel by však bol v tom, že kým teraz v centrách niektoré matky krátkodobo strážia deti iných matiek zadarmo, po novom by to mohla robiť štátom platená vychovávateľka,“ uvádza Konečná.

Pravdou oslovené Trnavské materské centrum záujem o účasť na projekte nemá. „Vyhodnotili sme si fakty a dospeli k záveru, že pre nás by nebol prínosom. Možno by sme vytvorili jedno nové pracovné miesto, no prípadný väčší záujem zo strany mamičiek by sme asi kapacitne ani ponukou aktivít nezvládli,“ uviedla koordinátorka centra Jana Ďurčeková.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #škôlky #matky #deti #jasle #rodičovstvo #starostlivosť o deti