OSN: Ostreľovanie obytných častí Mariupoľa môže byť vojnový zločin

Raketové útoky na ukrajinské mesto Mariupoľ, ktoré počas uplynulého víkendu pripravili o život údajne až desiatky civilistov, boli v rozpore s medzinárodným humanitárnym právom a môžu predstavovať vojnové zločiny.

27.01.2015 12:52
Ukrajina, Mariupoľ Foto:
Ukrajinskí záchranári stoja pri jednej z obetí ostreľovania Mariupoľa.
debata (355)

Námestník generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Jeffrey Feltman to vyhlásil na pondelňajšom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady, kde vyzval na vyvodenie zodpovednosti voči páchateľom.

Boje v Mariupole si vyžiadali civilné obete,...
Zhrození miestni obyvatelia stoja pri jednej z...
+9Ľudia sa snažili aspoň provizórne zakryť telo...

Útoky na civilné obyvateľstvo boli podľa neho „vedomé“, pričom pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe na základe skúmania kráterov po dopadoch rakiet dospeli k záveru, že boli vypálené z územia kontrolovaného proruskými separatistami. Dodal, že výsledkom sobotňajšieho ostreľovania prístavného mesta sú zničené budovy ako aj desiatky mŕtvych „vrátane žien a detí“ a vyše 100 zranených po zásahu trhoviska. Podľa predošlého vyhlásenia Kyjeva zahynulo v Mariupoli 30 civilistov.

Feltman vyzýva povstalcov, aby skončili s násilím

Raketový útok nasledoval deň po tom, ako separatistickí povstalci odvolali prímerie zo septembra 2014 a ohlásili novú ofenzívu proti ukrajinským vládnymi silám. Podľa odhadu OSN od vypuknutia konfliktu na východe Ukrajiny v apríli 2014 zahynulo už najmenej 5 100 ľudí.

Zhrození miestni obyvatelia stoja pri jednej z... Foto: SITA/AP, Sergey Vaganov
Ukrajina, Mariupoľ Zhrození miestni obyvatelia stoja pri jednej z obetí na predmestí Mariupoľa.

Feltman vyzval povstalcov na „okamžité zastavenie provokatívneho a násilného konania“, dodržiavanie medzinárodného práva a návrat k prímeriu. „Naliehame tiež na vedenie Ruskej federácie, aby využilo svoj vplyv a vyzvalo povstalcov na okamžité zastavenie nepriateľských aktov,“ povedal predstaviteľ OSN.

Ruský veľvyslanec pri organizácii Vitalij Čurkin vyjadril vážne obavy zo stupňovania konfliktu v ukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti, pričom obvinil vládu v Kyjeve z odmietania priameho dialógu s povstalcami. Zároveň varoval pred „ešte väčšou katastrofou“, ak budú západné vlády pokračovať v „podpichovaní ukrajinských jastrabov“.

Veľvyslankyňa USA: Skutočnú ofenzívu uskutočňuje Moskva

Veľvyslankyňa USA Samantha Powerová zasa zopakovala tvrdenie, že „túto ofenzívu uskutočňuje Moskva“ s cieľom „zabrať ďalšie územie a posúvať hranicu Ruskom kontrolovaného územia hlbšie a hlbšie na Ukrajinu“. „Je vedená Ruskom vycvičenými a Ruskom financovanými separatistami, ktorí používajú ruské strely a ruské tanky, ktorí sú podporovaní ruským vojskom a ktorých operácie dostávajú priamu ruskú podporu.“

Mladá žena leží zranení v mariupoľskej... Foto: Reuters
Ukrajina, Mariupoľ Mladá žena leží zranení v mariupoľskej nemocnici. Tvrdé ostreľovanie prístavného mesta si vyžiadalo najmenej tridsať obetí a takmer sto zranených.

Po septembrovom prímerí sa situácia na východe Ukrajiny mierne upokojila, no v posledných dňoch sa vojna do oblasti vrátila plnou silou, keď proruskí povstalci oznámili ukončenie prímeria a plán rozšíriť oblasť, ktorú majú pod svojou kontrolou. Mesto Mariupoľ s 500 000 oby­vateľmi, ktoré je dôležitým ukrajinským prístavom na export obilia a ocele, je stále v rukách vlády.

355 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Ukrajina #Mariupol