Nemocnica v Brezne nebude mať miliónové CT

Takmer dva rovnaké prístroje, ale rozdiel v cene je viac ako milión eur. Kým za nové cétečko Nemocnica A. Wintera v Piešťanoch mala zaplatiť ešte minulý rok 1,6 milióna eur, nemocnica v Brezne prístroj s takmer rovnakými technickými parametrami vysúťažila za 498-tisíc eur.

28.01.2015 08:00
Nemocnica, Brezno Foto: ,
Nemocnica s poliklinikou v Brezne.
debata (69)

V prípade Piešťan mala nemocnica kúpiť CT cez sprostredkovateľa, v Brezne ho odkúpia priamo od výrobcu. Ministerstvo zdravotníctva cenový rozdiel nekomentuje.

Verejnú súťaž breznianska nemocnica ukončila tento týždeň. Pripravovali ju aj manažéri zo Železiarní Podbrezová, ktoré majú podiel v neziskovke Nemocnica s poliklinikou Brezno a zástupcov v jej správnej rade. V spoločnosti má podiel ešte Petrochema Dubová a mesto Brezno. „Technickú špecifikáciu, dodacie podmienky a predpokladanú cenu sme zadefinovali bez diskriminačných kritérií tak, aby sa súťaže mohol zúčastniť každý výrobca CT zariadenia, ktorý má na Slovensku svoju dcérsku spoločnosť alebo je jeho výhradným dovozcom,“ uviedol člen predstavenstva a technický riaditeľ Železiarní Podbrezová Ľubor Schwarzbacher.

Jediným kritériom výberu bola podľa neho cena. Tá v prípade víťaznej firmy predstavuje 415-tisíc eur bez DPH. Súťaž bola vyhlásená začiatkom novembra minulého roka. Ako spresnil Schwarzbacher, súťažné podklady si vyzdvihlo sedem firiem. Ponuku napokon dali dve, obe splnili všetky technické podmienky. Obálky s cenou otvárali 19. januára, potom nasledovala elektronická aukcia. „Záujem o dodanie prístroja na základe našich špecifikácií a ceny bol značný, napríklad aj samotná elektronická aukcia trvala takmer trikrát dlhšie, ako bol pravidlami určený čas jej trvania,“ dodal Schwarzbacher.

Pravda oslovila aj vedenie breznianskej nemocnice s otázkou, či jej vysúťažené CT vyhovuje. To sa nateraz vyjadrovať nechce s tým, že tak urobí až po podpísaní zmluvy. V oznámení o výsledku vyhodnotenia ponúk, zverejnenom na portáli Úradu pre verejné obstarávanie, nemocnica uviedla, že ponuka víťaza je výhodná a prístroj podľa nej spĺňa požadované technické požiadavky.

Nemocnica v Brezne vypisovala súťaž v čase, keď prepukla kauza nákupu CT prístroja v Piešťanoch za 1,6 milióna eur. Prístroj mala dodať spoločnosť Medical Group SK. V porovnaní s ostatnými cétečkami v iných nemocniciach vzniklo podozrenie, že je predražené. Kvôli tomu v novembri odstúpila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Predtým ešte odvolala správnu radu, z postu šéfky dozornej rady odstúpila Renáta Zmajkovičová. Na funkciu predsedu parlamentu abdikoval aj Pavol Paška, ktorého opozícia spájala s firmou Medical Group Sk. Zmluvu nakoniec piešťanská nemocnica zrušila.

Čo sa týka rozdielnych cien v Piešťanoch a v Brezne, ministerstvo zdravotníctva podľa jeho hovorkyne Martiny Šoltésovej nevstupuje do cenových politík jednotlivých súkromných spoločností. „Otázka, prečo je jeden výrobca schopný dodať prístroj porovnateľnej kvality za jednu cenu a druhý za cenu úplne odlišnú, nie je otázka na ministerstvo, ale práve na tieto súkromné spoločnosti,“ povedala Šoltésová s tým, že rovnako je otázka pre výrobcov, prečo niektorý z nich dodáva prístroje priamo obstarávateľovi a druhý len cez sprostredkovateľskú spoločnosť.

Nový minister Viliam Čislák po nástupe do funkcie sľuboval, že chce urobiť kroky, ktoré kauzu v Piešťanoch objasnia. K dispozícii mal analýzu od novej správnej rady k verejnému obstarávaniu. Boli v nej nájdené nedostatky. Čislák ich bližšie nešpecifikoval, posunul ich Úradu pre verejné obstarávanie.

Ministerstvo informácie o výsledkoch šetrenia ešte nemá. „V súčasnosti celú situáciu v Piešťanoch prešetruje niekoľko úradov, medzi nimi aj orgány činné v trestnom konaní. Počkáme si na tieto výsledky,“ dodala Šoltésová.

Predseda predstavenstva spoločnosti Medical Group SK Juraj Koval trvá na tom, že CT prístroj pre piešťanskú nemocnicu nebol predražený. „Naša spoločnosť vyhrala súťaž a môžem povedať, že z našej strany nedošlo k predraženiu,“ reagoval Koval s tým, že v súčasnosti nemá dôvod skúmať a porovnávať ponuky jednotlivých spoločnosti.

Členovia parlamentného zdravotníckeho výboru už majú v rukách správu ministerstva zdravotníctva k súťažiam, ktoré vyhrala spoločnosť Medical Group od roku 2010 v štátnych nemocniciach. Približne tridsaťstranový materiál, prevažne pozostávajúci z grafov, si teraz musia preštudovať. Šéf parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richard Raši (Smer) tvrdí, že treba počkať na výsledky. „Pokiaľ by sa ukázalo, že tie cenové rozdiely sú priepastné, potom by to znamenalo, že filozofia firiem, ktoré dodávajú prístroje na náš trh, je zvláštna,“ uviedol Raši.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák ešte minulý rok v decembri hovoril o tom, že odvolá všetkých svojich nominantov zo správnych rád. Namiesto nich dosadí nových, budú musieť prejsť konkurzom. Týkať by sa to malo 21 nemocníc, ktoré sú neziskovými organizáciami. Kedy sa tak stane, rezort nevie.

„Už viackrát sme povedali, že minister Čislák podporuje formu otvoreného konštruktívneho dialógu so zástupcami odborárov, lekárov, sestier a ďalších profesijných zložiek v systéme zdravotníctva, preto predstavitelia ministerstva už absolvovali mnohé rokovania o aktuálnych problémoch, medzi inými napríklad o zmenách v rámci správnych rád neziskových organizácií v zdravotníctve,“ vysvetlila Šoltésová. Dodala, že o návrhu, ako zmeniť správne rady, budú informovať verejnosť.

Šéfovia zdravotníckych organizácií však tvrdia, že sa s ministerstvom na konkrétnych opatreniach nedohodli. Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský potvrdil, že takéto stretnutie bolo jedno. Podľa neho zámerom ministra je, aby miesta v správnych radách nemocníc obsadili aj zástupcovia lekárov, kraja aj mimovládnych organizácií. „Ďalších krokov sme sa zatiaľ nedočkali, na stretnutí, ktoré sa konalo v decembri, sa len o tom hovorilo,“ pripomenul Visolajský.

Šéf Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay prezradil, že opätovne žiadali Čisláka o stretnutie. „Termín nám rezort nepotvrdil,“ dodal Szalay. Prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár uviedol, že ministrovi predložili návrh aj na konštituovanie takzvaných nemocničných rád. K ďalším rokovaniam k uvedenej problematike podľa Kollára už neprišlo.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Brezno #CT prístroj