Tajná dohoda o utečencoch s USA?

Väčšina z troch stoviek utečencov z moslimských krajín, ktorých prijme Slovensko, napokon skončí v USA.

28.01.2015 07:51
Robert Kaliňák Foto: ,
Robert Kaliňák.
debata (14)

Takýto postup súvisí s dohodou, podľa ktorej sa Slovensko zaviazalo prijať osem väzňov z americkej základne Guantánamo. Hovoril o tom po utajenom rokovaní branno-bezpečnostného výboru nezaradený poslanec Daniel Lipšic. Minister vnútra Robert Kaliňák odmietol spájať presídľovanie utečencov s väzňami a povedal, že poslanec robí z toho politiku.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný o takejto dohode nevie. Vyjadrenia Lipšica berie tak, že nemá agendu, tak sa takto vyjadruje. "Pri ľuďoch, o ktorých vieme, nijaké riziko nehrozí, to hrozí od ľudí, o ktorých nič nevieme,“ povedal analytik v súvislosti s prijímaním väzňov z Guantánama.

Lipšic na výbore kritizoval ministra Kaliňáka, že Slovensko prijalo takmer najvyšší počet väzňov z Guantánama, kde sa nachádza väzenie pre osoby podozrivé z terorizmu. "Ak minister hovorí, že vďaka tomu nemusíme prijať 300 neznámych Sýrčanov, ako prijali Rakúšania, tak otázka nestojí,“ tvrdil Lipšic. Vedome prijať rizikových ľudí označil za farizejstvo. Veľká Británia má 14 väzňov z americkej základne a Francúzsko deväť.

Poslanec upozornil, že Američania majú zákon, ktorý zakazuje takýmto osobám vstúpiť na americkú pôdu. "Keď nie sú nebezpeční, prečo taký zákon existuje?“ pýtal sa. Podľa neho Slovensko nie je imúnne proti potenciálnym hrozbám a súhlasiť s prijímaním väzňov, ktorí sú rizikoví, považuje za krátkozraké.

"Myslím si, že z toho robí politiku, a je mi to ľúto,“ reagoval na Lipšicove vyhlásenia minister. Podľa neho sú títo ľudia poznaným rizikom a nikdy neboli proti nim predložené žiadne dôkazy, že by sa podieľali na nejakom teroristickom ú­toku.

Kaliňák nechcel priamo spájať presídľovanie utečencov zo Slovenska do USA s prijímaním väzňov z Guantánama. Povedal však, že "väčšina z približne 300 utečencov, ktorých prijímame a dočasne sú na slovenskej pôde, naopak, končia v USA“. Sú to osoby, ktoré pochádzali z Iraku, Iránu, z rôznych afrických krajín ako Somálsko alebo Kamerun. Podľa ministra títo ľudia sú pre slovenské štátne orgány veľkou neznámou.

"Nemáme o nich žiadne poznanie. Neviete, ako sa volajú, neviete ich vek, čo predtým robili. Niekedy sme kritizovaní za svoju azylovú politiku, ale myslím si, že z pohľadu bezpečnostných záujmov je trend, ktorý sa nastavil pred siedmimi rokmi, správny a zatiaľ sa nám osvedčil,“ poznamenal Kaliňák.

V súčasnosti je na Slovensku z ôsmich väzňov šesť. Či a ako sa zaradili do života a či sa chystá prípadne ich odchod do inej krajiny, minister odmietol objasniť. "Nemôžem hovoriť,“ podotkol. Dvaja väzni sú však už v domovskej krajine, so svojím odchodom sami súhlasili.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ministerstvo vnútra #utečenci