Pobočke Katolíckej univerzity stopli udeľovanie titulov

Takmer 700 študentov manažmentu v pobočke Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity v Poprade sa bude musieť presunúť inde. Študijný program manažment prišiel o právo udeľovať tituly bakalár a magister. Dôvodom je chýbajúci dostatočne kvalifikovaný garant študijného programu.

29.01.2015 13:00
debata (12)

Akreditačná komisia, ktorá posudzuje zabezpečenie kvality výučby, sa týmto problémom zaoberala už v októbri 2011. „Za garantku programu univerzita navrhla profesorku z Poľska, ale podľa nás bolo odborné garantovanie niektorých predmetov nedostatočné, garantka málo publikovala a odborne pôsobila v príslušnom odbore,“ hovorí predseda Akreditačnej komisie Ľubor Fišera. Univerzita vtedy dostala dva roky čas na odstránenie nedostatkov. Po dvoch rokoch však navrhla ako garantku programu rovnakú profesorku.

Po vyjadrení Akreditačnej komisie napokon rezort školstva koncom minulého roka rozhodol o odňatí práva udeľovať tituly bakalár a magister v popradskej pobočke Katolíckej univerzity v študijnom programe manažment. Podľa vyjadrenia vedenia univerzity v pobočke v súčasnosti študuje 699 študentov, z nich 70 percent v dennej forme. Univerzita je teraz povinná zabezpečiť pre nich možnosť pokračovať v štúdiu v odbore, ktorý je totožný s pôvodným alebo je k nemu čo najbližší. Vedenie univerzity v stanovisku pre Pravdu uviedlo, že v tejto súvislosti je v kontakte aj s inými vysokými školami, ktoré poskytujú vzdelávanie v odbore manažment alebo v príbuznom odbore. Konkrétne školy neuviedli. „Keďže rokovania stále prebiehajú, definitívny postup bude známy až po ich skončení, najneskôr však v priebehu týždňa,“ uvádza sa v stanovisku vedenia Katolíckej univerzity v Ružomberku.

Podľa Viktora Smieška z Rady vysokých škôl takéto situácie nie sú až také nezvyčajné, aj keď sa nestávajú každý rok. Pred piatimi rokmi napríklad študentov mechatroniky na Trenčianskej univerzite po odňatí práva udeľovať titul bakalár a inžinier zobrali napríklad na Fakulte elektroniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. „Trenčín to vtedy riešil tak, že oslovil nás. Študenti, ktorí k nám prišli, si priniesli kredity z toho, čo v Trenčíne robili, my sme sa pozreli na to, čo mali v jednotlivých predmetoch a na to, čo si kto musí ešte urobiť, aby ukončil bakalárske štúdium a kto môže ísť na inžinierske,“ spomína na vtedajšiu situáciu Smieško.

Na iných vysokých školách neboli vlani práva na udeľovanie akademických titulov odňaté. „Okrem Katolíckej univerzity v Ružomberku neboli v roku 2014 odňaté vysokým školám žiadne iné práva,“ uviedla hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #titul #študijné odbory #Katolícka univerzia