Pôžička môže stáť ministra Pavlisa dvojročný plat

Ministrovi hospodárstva Pavlovi Pavlisovi hrozí, že príde o 24 platov. Dôvodom má byť to, že ako poslanec parlamentu vo svojich majetkových priznaniach v rokoch 2006 až 2013, nepriznal pôžičku 20-tisíc eur (600-tisíc korún) jeho bývalej firme Port Service.

30.01.2015 07:36
Pavol Pavlis Foto: ,
Minister hospodárstva Pavol Pavlis
debata (44)

Tá mala slúžiť na súdne poplatky v spore s Fondom národného majetku (FNM), ktorý patrí pod jeho rezort. Prípad začne preverovať parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

Podnet na prešetrenie dal vo štvrtok nezaradený poslanec Miroslav Beblavý pre podozrenie, že sa Pavlis dopustil porušenia zákona o konflikte záujmov. „Ak teda pohľadávka naozaj existovala, prípadne existuje, dopustil sa minister až osemnásobného porušenia ústavného zákona, čo by znamenalo až do 24 mesačných platov. Podnet však môže slúžiť na objasnenie toho, aký je presne vzťah ministra s firmou Port Service a odkedy – dokedy existoval,“ upozornil Beblavý.

Okrem toho začala Pavlisa preverovať aj Generálna prokuratúra, a to v súvislosti s podaním občianskych aktivistov, ktorí ho podozrievajú zo zneužitia funkcie verejného činiteľa. Súvisí to s prevalením kauzy, že ako spolumajiteľ spoločnosti Port Service sa len niekoľko mesiacov po tom, ako zažalovala FNM, stal členom dozornej rady fondu. Keď spor prehrala a potrebovala sa odvolať na Najvyšší súd, Pavlis jej už ako poslanec parlamentu za Smer požičal 20-tisíc eur.

Prokuratúra sa podľa jej hovorkyne Andrey Predajňovej bude podnetom občianskych aktivistov zaoberať. „Prokuratúra však nemá kompetencie riešiť a posudzovať konflikt záujmov ústavných činiteľov,“ uviedla hovorkyňa.

Hoci Pavlis predal spoločnosť pred deviatimi rokmi schránkovej firme z Holandských Antíl, je podozrenie, že má na ňu stále prepojenie. Súd s fondom o odškodnenie 60 miliónov eur pre neúspech v privatizácii Slovenskej plavby a prístavov pritom stále trvá. Na prípad upozornila bratislavská staromestská poslankyňa za OĽaNO, KDH, Most-Híd Veronika Remišová, ktorá o tom písala na svojom blogu.

Šéf rezortu hospodárstva včera vysvetľoval svoje pôsobenie v spoločnosti Port Service pred parlamentným výborom pre hospodárske záležitosti. Opoziční poslanci tvrdia, že Pavlis neodpovedal na otázku, odkiaľ mal 600-tisíc korún (20-tisíc eur), ktoré zaplatil ako súdny poplatok, aby spoločnosť mohla pokračovať v súdnom spore so štátom. Pavlis vysvetľoval, že pôžička 600-tisíc korún bola len obyčajná účtovná operácia. „Ja jediný som mal prístup k účtu firmy. Kupujúca spoločnosť ma požiadala, aby som ich finančné prostriedky previedol na účet firmy a zaplatil súdny poplatok,“ reagoval minister. Na výbore zopakoval, že s firmou Port Service nemá nič spoločné od roku 2006.

Opozícia však žiada ministrovu hlavu a tvrdí, že začne zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej ho chce odvolávať. Premiér Robert Fico v stredu povedal, že zatiaľ dôvod na jeho odvolanie nevidí. „Ak sa objavia nejaké okolnosti, ktoré by diskreditovali ministra hospodárstva v jeho výkone funkcie dnes, tak budem konať. Zatiaľ takéto informácie nemám,“ reagoval premiér.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #pôžička #Pavol Pavlis