ONLINE: Diaľnicu D1 upchali kamióny, Donovaly uzavreli

Sneženie robilo počas piatku problémy na celom Slovensku. Pre husté sneženie v Bratislave kolabovala doprava a na niekoľko hodín uzavreli letisko.

30.01.2015 09:25 , aktualizované: 21:12
sneh, zima, mráz, kalamita, sneženie, ľad,... Foto: ,
V Bratislave od rána husto sneží, čo spôsobilo dopravný kolabs. Dopravný servis Zelenej vlny odporúča vodičom, aby sa hlavnému mestu, ak môžu, radšej vyhli.
debata (44)

Kým v Bratislave prestalo snežiť, dopravné problémy pre sneh majú ďalšie regióny. Dopravu podvečer na hlavnom ťahu popod Strečno spomaľujú kolóny a obchádzková trasa cez Terchovú je pre zasnežené cesty úplne neprejazdná. Hraničný priechod Svrčinovec – Mosty u Jablunkova uzavrela Česká republika pre nákladnú dopravu v oboch smeroch. Polícia preto žiada vodičov, aby zvolili inú trasu, no nie po ceste I/18 cez horský priechod Makov, ten je tiež úplne neprejazdný. Horský priechod Čertovica je pre všetky vozidlá zjazdný len so snehovými reťazami.

Situáciu sme sledovali ONLINE:

21.11 – Výdatnejšie sneženie v Košickom kraji zamestnáva nielen cestárov, ale aj hasičov. Mokrý a ťažký sneh láme konáre i stromy, ktoré padajú na cesty. Hasiči dstraňovali stromy popadané na cestu v úseku Gemerská Poloma – Podsúľová, okolo Vlachova, Hankovej, v smere na Hrádok a Jelšavu. Hasiči z okresu Spišská Nová Ves zasa likvidovali stromy popadané na cestu cez Grajnár.

20.38 – Bratislavské trolejbusy č. 203 a 207 premávajú bez obmedzení od 19:10 po svojich pôvodných trasách. Ako informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Zuzana Vachová, od 19. hodiny však nepremávajú električky cez Námestie SNP. Dôvodom je znečistenie prestavníka a sneh vo výhybke. Linky č. 2, 3 a 9 premávajú preto odklonom od nábrežia cez tunel a linka č. 9 pokračuje do Karlovej Vsi.

19.27 – V Žilinskom kraji husto sneží približne od 13-tej hodiny, na všetkých cestách treba rátať s dvoma až piatimi centimetrami kašovitého alebo utlačeného snehu. Teplota vzduchu sa aktuálne pohybuje okolo 0 stupňov Celzia, cestári preto upozorňujú, že na mostoch a otvorených priestranstvách sa môže tvoriť poľadovica. Centrálny dispečing Slovenskej správy ciest hlási na ceste I/11 medzi Žilinou a Čadcou miestami dva centimetre zľadovateného snehu a upozorňuje, že sú tam potrebné zimné pneumatiky. Stella centrum informuje o zdržaní pre popadané stromy za Žilinou v smere do Terchovej a pre skrížené či odstavené kamióny za Krásnom nad Kysucou v smere do Čadce a pred Vrútkami v smere zo Žiliny.

19.25 – Kolóny na hlavnom ťahu popod Strečno sa pomaly uvoľňujú, cesty cez Terchovú aj horský priechod Makov sú už prejazdné, Čertovica je pre všetky vozidlá zjazdná len so snehovými reťazami. Pre kamióny je stále obojsmerne uzavretý hraničný priechod Svrčinovec – Mosty u Jablunkova a pre nákladné vozidlá nad 10 metrov aj horské priechody Šturec, Donovaly a Fačkov. Na ceste I/18 medzi Žilinou a Martinom sa za pomoci polície podarilo uvoľniť v kolóne uviaznuté pluhy a cesta je už priebežne upravovaná. V tomto úseku však stále sneží a treba tam rátať s piatimi centimetrami kašovitého snehu.

Sneženie spôsobilo aj meškanie vlakov. Niektoré... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
vlak, cestovanie, železnice, Bratislava Sneženie spôsobilo aj meškanie vlakov. Niektoré spoje majú niekoľkominútové meškanie. Na snímke cestujúci na bratislavskej hlavnej stanici.

19.07 – V hlavnom meste sa upokojila aj dopravná situácia na cestách, mestská hromadná doprava premáva takmer vo všetkých oblastiach Bratislavy. V plnom rozsahu už premávajú autobusy, no cestujúci musia stále počítať so zdržaniami. Po výluke totiž istý časť potrvá, kým sa spoje zosúladia s cestovnými poriadkami. Stále však nejazdí linka 44 na Kolibu ani autobus č. 147 cez Slavín na Búdkovú. Opäť jazdia aj električky. S obmedzeniami treba ešte počítať na trolejbusových linkách. Linka č. 203 na Kolibu sa otáča na Hodžovom námestí, linka č. 207 premáva odklonom cez Hroboňovu, odkiaľ sa už napojí na svoju stálu trasu k Vojenskej nemocnici. Dopravný podnik upozorňuje aj na zľadovatenú cestu na Kollárovom námestí, kde MHD premáva veľmi opatrne, preto sa linky môžu zdržať.

19.05 – Situácia v Bratislave sa už upokojuje. Bratislavská radnica odvoláva druhý stupeň zimnej pohotovosti, pluhovať sa bude už len podľa potreby. Vozidlá zimnej údržby ešte pracujú v Dúbravke, na Kolibe a v Rači. Mesto počas večera nariadilo celomestský posyp, aby cesty do rána nezamrzli, informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. Pracovníci DPB ostávajú v pohotovosti aj počas noci, pracovať budú na tom, aby bola zabezpečená ranná výprava vozidiel v plnom rozsahu, informuje DPB na internetovej stránke.

19.00 – Hasiči v Banskobystrickom kraji zasahovali za Podsuchou pri Ružomberku, kde sa zrazili dve osobné vozidlá a zranili sa tri osoby. Spadnuté stromy odstraňovali na ceste na Michalovú v okrese Brezno, v Banskej Bystrici na Krátkej ulici a tiež za Ružomberkom. Kalamitná situácia zapríčinená snehom a ľadom je v Banskej Štiavnici, Horných Hámroch, na Počúvadle, v Sebedíne-Becove, v Rudne nad Hronom, na Neresnici vo Zvolene, v Rimavskej Bani a Sklenných Tepliciach. Od 14:00 do 16:00 mali hasiči v Banskobystrickom kraji v súvislosti so snehovou kalamitou 27 výjazdov.

18.59 – V Žilinskom kraji sa situácia komplikuje pod Strečnom, kde popadali stromy a uviazli viaceré vozidlá. Popadané stromy odstraňovali hasiči aj v Bytči a Terchovej, v Martine sa pod ťarchou snehu pretrhol telekomunikačný kábel a spadol na hlavnú cestu. Situácia sa taktiež komplikuje v Trenčianskom kraji, kde od 13:00 do 16:00 mali hasiči v súvislosti so snehovou kalamitou 31 výjazdov.

Spadnuté stromy odstraňujú na viacerých miestach v Handlovej, Partizánskom, Trenčíne, Považskej Bystrici, na Myjave a v Dubnici nad Váhom. Veľký spadnutý strom blokuje premávku medzi Trenčianskou Teplou a Machnáčom, hasiči asistujú aj pri dopravnej nehode v Trenčianskom Jastrabí, kde sa skrížil kamión, ktorý blokuje premávku.

18.58 – V Bratislavskom kraji zasahovali hasiči na uliciach Heyrovského, Sibírska, Gallayová, Havelková, Hálkova a na Devínskej ceste. Od desiatej do 16:00 vyšli hasiči v Bratislavskom kraji v súvislosti snehovou kalamitou na 28 výjazdov. V Trnavskom kraji odstraňovali strom, ktorý spadol a poškodil osobné motorové vozidlo v Hlohovci, popadané stromy odstraňovali tiež v Hradišti pod Vrátnom na ceste II/501, v Trnave na ulici Gejzu Dusíka a za Veľkým Grobom smerom na Pusté Úľany, kde spadlo viacero stromov. V Obci Ducové hasiči zasahovali pri prevrátenom kamióne, ktorý blokoval premávku. Od 11:30 do 16:00 mali hasiči v Trnavskom kraji v súvislosti so snehovou kalamitou 15 výjazdov.

Husté sneženie komplikuje dopravnú situáciu v... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
sneženie, Bratislava, sneh Husté sneženie komplikuje dopravnú situáciu v Bratislave.

17.34 – Dopravu na hlavnom ťahu popod Strečno spomaľujú kolóny a obchádzková trasa cez Terchovú je pre zasnežené cesty úplne neprejazdná. Ako uviedol dispečer žilinskej krajskej správy ciest Róbert Elzer, na ceste I/18 medzi Žilinou a Martinom popadali stromy, skrížili sa kamióny a v kolónach uviazli aj cestárske pluhy. Žilinská polícia upozorňuje vodičov, že hraničný priechod Svrčinovec – Mosty u Jablunkova uzavrela Česká republika pre nákladnú dopravu v oboch smeroch. Polícia preto žiada vodičov, aby zvolili inú trasu, no nie po ceste I/18 cez horský priechod Makov, ktorý je tiež úplne neprejazdný.

17.30 – Centrálny dispečing Slovenskej správy ciest hlási na ceste I/11 medzi Žilinou a Čadcou miestami dva centimetre zľadovateného snehu a upozorňuje, že sú tam potrebné zimné pneumatiky. Horský priechod Čertovica je pre všetky vozidlá zjazdný len so snehovými reťazami. Horské priechody Šturec, Donovaly a Fačkov sú pre vozidlá nad 10 metrov uzatvorené. V Žilinskom kraji husto sneží približne od 13-tej hodiny, na väčšine ciest treba rátať s piatimi centimetrami čerstvého alebo kašovitého snehu.

17.00 – Od doobedňajších hodín do 14:15 mali hasiči niekoľko výjazdov súvisiacich s hustým snežením. Ako informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová, najviac zasahujú v Bratislave, kde na viacerých uliciach odstraňujú popadané stromy z ciest, chodníkov, automobilov a trolejových vedení. Najviac zásahov mali na uliciach Strážnicka, Hubeného, Palackého, Jégeho, Bazovského, Ľubietovská, Podkolibská, Podunajská, Tokajícka, Gallayova, Hany Meličkovej, na Ceste Mládeže, pri Habánskom Mlyne a na Devíne. V Bratislavskom kraji zasahovali hasiči aj v Senci na ulici 1. mája a Jesenského ulici, kde odstraňovali popadané stromy zo zaparkovaných vozidiel.

16.39 – V Banskobystrickom kraji sú uzavreté Donovaly pre všetku dopravu, kolóny sú po časť Jakub. V kraji sa do 14.00 h stalo sedem dopravných nehôd a 29 škodových udalostí. Horský priechod Šturec uzavretý pre nákladné motorové vozidlá nad 10 metrov, Čertovica je prejazdná pre osobné autá a nákladné autá len s použitím reťazí, Kremnická Bane sú neprejazdné.

16.06 – Zimné krytie kurtov v bratislavskom Ružinove nezvládlo novú snehovú vrstvu. Ťažký sneh zatlačil nafukovaciu strechu k zemi, informuje RTVS.

15.52 Polícia povolila nákladiakom jazdu v nedeľu 1. februára na diaľniciach, rýchlostných cestách, cestách I. triedy a cestách pre medzinárodnú premávku. Policajné prezídium udelilo výnimku na základe nepriaznivých poveternostných podmienok na slovenských cestách. Informoval o tom Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie policajného prezídia. Výnimka však neznamená, že policajt nemôže zakázať vodičovi jazdu na nevyhnutne potrebný čas alebo mu prikázať smer jazdy, ak si to vyžaduje bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky.

15.43 – Železničná trať Devínska Nová Ves – Bratislava je neprejazdná. Približne o 14.00 h na trať popadali stromy a poškodili trakčné vedenie. Železnice momentálne pracujú na spojazdnení trate.

15.39 – Slovenský Hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil výstrahu pred snežením vo viacerých okresoch. Druhý stupeň výstrahy momentálne platí v okresoch Poprad, Brezno, Banská Bystrica, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Revúca, Rimavská Sobota, Poltár, Trnava, Pezinok, Malacky a Bratislava. Výška nového snehu tam môže dosiahnuť 25 až 40 centimetrov. Na západnom Slovensku má tento stav platiť do 17:00, na strednom a severnom Slovensku do soboty do približne 3:00.

15.36 – Operačné stredisko KR PZ v Prešove upozorňuje na uzávierku cesty 1/67 Poprad – Rožňava pre nákladnú dopravu. Dôvodom je skríženie štyroch kamiónov na ceste cez horský priechod Vernár. Polícia zároveň žiada vodičov nákladných vozidiel, aby svoje vozidlá zaparkovali na bezpečných miestach a tak umožnili sprejazdnenie cesty posypovým vozidlám. Dopravu na mieste riadia príslušníci polície.

15.32 – V Bratislave predpoludním padali enormne veľké snehové vločky. Išlo o zlepence viacerých vločiek. Takéto spájanie spôsobilo ich klesanie z vyššej, chladnejšej oblačnosti do nižších polôh, kde sa vločky ohriali, mierne roztopili a zlepili do veľkých chumáčov. Tie mali v priemere aj 4–5 centimetrov, vysvetľuje prírodný jav RTVS na svojom účte na Facebooku.

15.05 – V Bratislave je pre nezjazdnosť ciest a kolóny aktuálne prerušená premávka takmer na všetkých trolejbusových linkách. Premávka trolejbusov je zastavená na Kramároch, Dlhých dieloch, Kolibe, Mudroňovej ulici, v okolí Kollárovho námestia, na Dolných honoch a v Prievoze. Informuje o tom server imhd.sk. Relatívne bez problémov premáva len linka 205, ale s meškaniami.

15.03 – Cestári v Trnavskom kraji majú v teréne všetku techniku a všetkých ľudí. Podľa riaditeľa Správy a údržby ciest Rastislava Noskoviča sú na cestách III. triedy aj zazmluvnené traktory od živnostníkov. Husté sneženie však podľa Noskoviča spôsobuje, že do desiatich minút po prejdení techniky je cesta opäť zasnežená. Rovnaké problémy ako počasie robia cestárom kamionisti, ktorí jazdia vo väčšine prípadov na letných pneumatikách.

15.00 – Cez horský priechod Donovaly môžu aktuálne prejsť už iba vozidlá s nasadenými snehovými reťazami, pričom zákaz prejazdu pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov naďalej platí. Aj horský priechod Šturec zostáva pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov uzavretý, ostatné vozidlá cezeň stále môžu prejsť aj bez snehových reťazí. Priechod Čertovica je naďalej prejazdný len pre vozidlá s nasadenými snehovými reťazami, iné obmedzenia tam zatiaľ neplatia. Horský priechod Pusté Pole je prejazdný bez obmedzení. V okresoch Banská Bystrica a Brezno stále husto sneží. Cesty sú zjazdné, pokryté vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu do hrúbky päť centimetrov.

14.58 – Prešovské operačné stredisko upozorňuje vodičov, že cesta 1/67 Poprad – Rožňava je uzavretá pre nákladnú dopravu, keďže na horskom priechode Vernár sa skrížili štyri kamióny. Prešovská polícia preto žiada vodičov kamiónov, aby zaparkovali svoje vozidlá na bezpečných miestach a umožnili tak prejazd posýpacím autám. Dopravu tu riadi polícia.

14:43 – V Bratislave pre dopravnú nehodu na Trnavskom mýte nepremávajú linky 2 a 4 na Vajnorskej radiále. Po 14.00 však opäť začali premávať električky do Rače a z Rače do mesta.

14.34 – Za tri hodiny napadlo na bratislavskej Kolibe 31 cm snehu, celková snehová pokrývka dosahuje výšku 52 cm, hlásia meteorológovia.

14.27 – Nehoda na R1 pri výjazde Nitra Juh v smere na Trnavu zastavila dopravu. Kamión sa tam skrížil cez všetky pruhy. Podľa dopravného servisu Zelenej vlny najnovšie nehody hlásia aj medzi Prievidzou a Handlovou, v Čadci v smere na Svrčinovec, v Zemianskych Kostoľanoch a na vjazde z D1 do Hlohovca, kde sa zrazilo auto s cisternou.

14.24 – Nehoda upchala aj Žilinu. Na Košickej smerom na Martin je cesta podľa vodičov neprejazdná a kolóny sú v oboch smeroch.

14.17 – Cestári v Trnavskom kraji majú v teréne všetku techniku a všetkých ľudí. Podľa riaditeľa Správy a údržby ciest Rastislava Noskoviča sú na cestách III. triedy aj zazmluvnené traktory od živnostníkov. Husté sneženie však podľa Noskoviča spôsobuje, že do desiatich minút po prejdení techniky je cesta opäť zasnežená. Rovnaké problémy ako počasie robia cestárom kamionisti, ktorí jazdia vo väčšine prípadov na letných pneumatikách.

14.05 – Pezinská Baba je neprejazdná pre skrížený kamión, ktorý ignoroval zákazovú značku pre kamióny nad 7,5 tony. Skrížené vozidlá sú aj na ceste z Modry do Harmónie a v Píle Papierničke.

14.01 – Na diaľnici D1 z Trnavy do Bratislavy pri križovatke Senec upozorňujú policajti na skrížený kamión.

13.59 – „POZOR!!! Kalamitný stav v hlavnom meste, kopcovité úseky neprejazdné, hlavné ťahy ťažko zjazdné, vyhnite sa dnes hlavnému mestu!!!“, hlási dopravný servis Zelená vlna.

13.47 – Bratislavské letisko pre pretrvávajúce sneženie uzavrelo až do odvolania obe pristávacie a vzletové dráhy. Potvrdila to hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková. Doobedňajšie prílety z Londýna a Milána museli podľa nej odkloniť na iné letiská a odlet do Londýna o 10:05 zrušili. Ďalšie plánované odlety budú pravdepodobne meškať, prípadne ich zrušia.

Naopak Železničná spoločnosť Slovensko podľa hovorkyne Jany Morháčovej zatiaľ nezaznamenala v súvislosti s počasím žiadne vážne problémy. Vlaky podľa Morháčovej môžu meškať päť až desať minút, ale to je v podobných situáciách bežná situácia.

13.43 Pre polámané zberače a poškodenie trolejového vedenia nepremáva električková doprava bratislavskej v Rači, premáva len po Gaštanový hájik. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava s tým, že z dôvodu nezjazdnosti ciest nie je možné zabezpečiť náhradnú autobusovú dopravu.

13.32 – Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal žiada obyvateľov hlavného mesta, ktorí nemusia v súčasnej situácii používať automobily, aby uvoľnili cestu pre posypové autá a zložky záchranných systémov s cieľom odstrániť nedostatky čo najskôr.

13.27 – Dopravný podnik v Bratislave vyhlásil pohotovosť na odhŕňanie a čistenie zastávok MHD. V prípade potreby má hlavné mesto pripravenú aj snehovú frézu. Podľa Skokanovej Nesrovnal komunikuje aj s Krajským dopravným inšpektorátom, ktorý prisľúbil pomoc pri odstraňovaní upchatých miest na cestách.

Oddelenie správy komunikácií je v neustálom kontakte s DPB a A.R.K. technické služby, s.r.o. „Magistrát hlavného mesta prosí cestujúcich a všetkých obyvateľov Bratislavy o trpezlivosť a zároveň disciplinovanosť na cestách,“ povedala. Podľa nej sú tiež problémom automobily, ktoré blokujú postup posypovej techniky.

13.20 – Mesto Bratislava vyhlásilo 2. stupeň aktivity spôsobený mimoriadnymi poveternostnými podmienkami. Ako informovala hovorkyňa mesta Bratislava Ivana Skokanová, pluhovať a posýpať budú neustále, v teréne sú až do odvolania všetci pracovníci a kompletná dostupná technika.

Aj na Google Maps vidieť červeným označené... Foto: Google Maps
Bratislava, sneženie, kolóny Aj na Google Maps vidieť červeným označené najkritickejšie úseky na cestách v hlavnom meste.

„Vzhľadom na pretrvávajúce poveternostné podmienky a zníženú zjazdnosť cestných komunikácií vyzvalo zmluvného dodávateľa, spoločnosť A.R.K. technické služby, s.r.o., o maximálnu zaangažovanosť všetkých dostupných mechanizmov a pracovníkov,“ tvrdí Skokanová a dodala, že primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal požiadal o súčinnosť pri odstraňovaní následkov situácie aj Dopravný podnik mesta Bratislava (DPB).

13.17 – Hasiči z Dúbravky momentálne zasahujú na Karloveskej ulici v Bratislave, kde na maloleté dieťa spadol strom. Ešte pred príchodom hasičov na miesto udalosti bolo dieťa spod stromu vytiahnuté, privolaní hasiči začali s okamžitou resuscitáciou. Po niekoľkých minútach sa im dieťa podarilo oživiť. Z dôvodu silného sneženia a zlej prejazdnosti ciest momentálne dieťa do nemocnice prevážajú hasiči. Viac v článku V Karlovej Vsi spadol na dieťa strom.

12.56 – Dopravný podnik Bratislava zaznamenáva z dôvodu neodhrnutého snehu na cestách problémy s autobusovou a trolejbusovou dopravou na území celého mesta. Električková doprava zatiaľ problémy so zjazdnosťou nemá.

Slovensko sa v piatok ocitlo pod snehom.
Sneh dal zabrať aj obyvateľom Nitry. Cesty na...
+21Nitra pod snehom.

12.54 – V Nitrianskom aj Trenčianskom kraji sú uzavreté viaceré cesty. Pre husté sneženie je neprejazdná cesta druhej triedy II/581 z Nového Mesta nad Váhom na Starú Turú na kopci Palčekové. Takisto je neprejazdná cesta I/50 medzi mestom Trenčín a obcou Trenčianske Mitice na kopci Radar.

Chvíľami padali v Bratislave vločky veľké ako ľudská dlaň.

12.50 – Pre nákladnú dopravu je v Nitrianskom kraji podľa operačného strediska uzavretý horský prechod Havran v smere od Topoľčian na Piešťany na ceste druhej triedy II/499. Dopravu na mieste riadia policajti. Polícia v oboch krajoch žiada vodičov o zvýšenú opatrnosť.

12.45 – Diaľnica D1 pri Zamarovciach pri Trenčíne je v smere zo Žiliny na Bratislavu úplne neprejazdná. V smere z Bratislavy na Žilinu je diaľnica prejazdná so sníženou rýchlosťou.

12.01 – Pre husté sneženie a zlú poveternostnú situáciu mali hasiči od rána už takmer tri desiatky výjazdov. Najhoršia situácia je v Nitrianskom, Banskobystrickom, Trnavskom a Bratislavskom kraji, kde hasiči zasahujú najmä pri dopravných nehodách.

11.20 – V Nitrianskom kraji evidujú nehodu s jednou zranenou osobou zaevidovali v Nových Zámkoch. Na rýchlostnej ceste R1 sa stali dve nehody – prvá na 34 km, kde sa auto ocitlo na streche, a v druhom prípade havarovalo auto v katastri Veľkého Zálužia. Nitrianski hasiči zasahovali aj pri zrážke kamióna a autobusu pri Čergove a na Cabajskej ulici v Nitre, kde sa pri dopravnej nehode prevrátila cisterna.

10.57 – V Banskobystrickom kraji sa pri Starej Kremničke skrížil cez cestu kamión. Hasiči zo Žiaru nad Hronom cestou na miesto pomohli aj pri ďalšej nehode pri Žiari nad Hronom, kde sa auto ocitlo na železničnej trati. Mimo cesty skončili vozidlá po nehode pri Slovenskej Ľupči, v Českom Brezove a tiež pri Sliači smerom na Zvolen, kde hrozilo prevrátenie havarovaného automobilu. Tomu hasiči zabránili a pomáhali aj pri ďalšej nehode troch vozidiel, ktorá sa stala len niekoľko minút predtým na tom istom úseku. V obciach Badín v okrese Banská Bystrica a Radzovec v okrese Lučenec skončili havarované vozidlá v priekope.

10.21 – Hasičov tiež zavolali k dopravnej nehode auta na 115 km rýchlostnej cesty R1 smerom na Žiar nad Hronom a k ďalšej smerom na Zvolen z Banskej Bystrice, kde sanitka po šmyku zablokovala ľavý jazdný pruh.

10.01 – V Trnavskom kraji pri Hlohovci sa ocitlo auto mimo cesty. Senickí hasiči zase na Hollého ulici odstraňovali odtrhnutý plech z balkóna a v obci Cerová odstraňovali konár, ktorý ohrozoval ľudí. Hasiči v Bratislavskom kraji zasahovali na Pezinskej Babe pri dopravnej nehode kamióna a osobného vozidla a pri dopravnej nehode dvoch vozidiel v Moste pri Bratislave.

Zrazil sa kamión s autobusom

Ráno pred ôsmou hodinou sa v katastri obce Čergov zrazil kamión s autobusom. Nehoda uzavrela dopravu v oboch smeroch medzi Komárnom a Kolárovom.

Kamión prerazil zvodidlá a zostal skrížený na vozovke. V autobuse sa nachádzalo dvadsať detí, ktoré sa pri nehode nezranili. Z miesta nehody ich odviezli náhradné spoje.

Meteorológovia varujú pred vetrom i snežením

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na piatok viaceré výstrahy pred vetrom aj snežením. Pre okresy Poprad, Brezno, Banská Bystrica, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín platí výstraha druhého stupňa pred vetrom. Rýchlosť vetra tam môže v nárazoch dosiahnuť 25 až 30 metrov za sekundu. Tento stav má platiť do dnešnej polnoci.

V spomínaných okresoch spolu s okresmi Martin a Turčianske Teplice platí aj výstraha druhého stupňa pred snežením. Výška nového snehu tam môže dosiahnuť 25 až 40 centimetrov. Tento stav má platiť do soboty približne do 3:00. Pre väčšinu územia západného a stredného Slovenska platí výstraha prvého stupňa pred snežením. Výška nového snehu tam môže dosiahnuť 15 až 25 centimetrov. Tento stav má platiť rovnako do soboty do približne 3.00 h. Zároveň na spomínanom území hrozí aj vytváranie závejov a snehových jazykov.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #cesty #sneženie