Slovensko rokuje so Švédskom o prenájme stíhačiek Gripen

Slovensko začína rokovať so Švédskom o prenájme stíhačiek Gripen, ktoré využíva aj česká armáda. Novinárom to povedal minister obrany Martin Glváč po stretnutí so svojím švédskym kolegom Petrom Hultqvistom.

30.01.2015 12:56
Martin Glváč, Peter Hultqvist Foto: ,
Minister obrany SR Martin Glváč (vľavo) so svojím švédskym kolegom Petrom Hultqvistom.
debata (55)

Prípadná dohoda o prenájme by uľahčila zavedenie spoločnej obrany vzdušného priestoru Česka a Slovenska, ktorú presadzujú politici oboch krajín bývalej československej federácie.

„Slovenská republika si nemôže dovoliť nakúpiť nové stíhačky. Švédska strana nám ako jediná ponúka najviac vyváženú variantu, a to prenájom letových hodín,“ povedal Glváč, podľa ktorého Slovensko považuje český model prenájmu stíhačiek za veľmi výhodný. Minister však upozornil, že prenájom lietadiel sa nestihne uviesť do praxe za súčasnej vlády, ktorá bude v úrade do volieb plánovaných na jar budúceho roka.

Detaily ohľadom prenájmu Glváč rovnako ako Hultqvist neuviedol. Glváč minister iba povedal, že Slovensko plánuje prenajať 1 000 až 1200 letových hodín ročne. Náklady na prenájom bojových lodí by podľa neho však nemali byť výrazne vyššia ako prevádzku existujúcich stíhačiek ruskej výroby MIG-29, pre ktoré má Slovensko zaistené dodávky náhradných dielov do novembra 2016.

„Tešíme sa na prehĺbenie spolupráce ohľadom lietadiel. V tejto záležitosti je možné rozvíjať veci ohľadom tréningu, údržby či posilnenie bezpečnosti vzdušného priestoru v regióne,“ doplnil Hultqvist, ktorý vo štvrtok navštívil SR.

Ak by sa Slovensko dohodlo so Švédskom na prenájme Gripenov, zjednodušilo by to zavedenie zvažované spoločnej obrany vzdušného priestoru SR a Slovenska.

„Slovenská a Česká republika v spolupráci so Švédskom môžu byť príkladom, pretože takéto riešenie je dôkazom zdieľania (kapacít), o ktorom sa hovorí aj v Severoatlantickej aliancii. Dnes je aj na českej strane ochota riešiť spoločnú ochranu vzdušného priestoru,“ povedal Glváč.

Slovenské ministerstvo obrany už vlani uzavrelo kontrakt na nákup dvoch vojenských dopravných lietadiel C-27J Spartan. Finančne podvyživená armáda by mala dostať aj nové radary a vrtuľníky.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Glváč #gripen #stíhačky