Matíka mohli zadržať skôr, vždy unikol. Srbi preto vytvorili samostatný tím

Srbská polícia vyčlenila na dolapenie Slováka Františka Matíka z kauzy BMG Invest samostatný tím. „Zákrokom bol prekvapený,“ povedal na tlačovej besede minister vnútra Robert Kaliňák.

30.01.2015 15:06
debata (3)
Medzinárodne hľadaný a v súčastnosti zadržaný... Foto: Ministertsvo vnútra SR
František Matík Medzinárodne hľadaný a v súčastnosti zadržaný František Matík, ktorý bol trinásť rokov na úteku. Matík je spájaný s kauzou krachu nebankovej spoločnosti BMG Invest. Interpol ho hľadá od februára 2002. František Matík si má na základe rozsudku potvrdeného Najvyšším súdom odpykať 11 a pol roka.

Potvrdil, že srbskí policajti zatkli tento týždeň Františka Matíka, ktorého u nás odsúdili za podvod v súvislosti s nebankovkou BMG Invest. „Platí, že spravodlivosť si raz nájde úplne každého,“ poznamenal Kaliňák.

Matík bol na úteku 13 rokov. „Mal pri sebe falošný občiansky a vodičský preukaz na meno Fero Branik,“ priblížil Kaliňák. Do hľadania Matíka sa zapojili aj policajti z Rumunska, Bosny a Hercegoviny a Chorvátska. Podľa Kaliňáka boli policajti viackrát blízko jeho zadržaniu, ale vždy sa mu podarilo uniknúť.

Policajti vystopovali Matíka cez jeho priateľku

Srbi napokon vyčlenili na tento prípad samostatný tím, a to aj preto, aby zabránili prípadnému úniku informácií. Policajtom sa Matíka podarilo vystopovať cez jeho priateľku. Minulý týždeň ho našli v dome 36-ročnej Rumunky, potom ho sedem dní sledovali a v utorok 27. januára v noci ho zatkli. „Počas zákroku mu jeho priateľka aktívne pomáhala v úteku, tak bola aj ona zadržaná a momentálne sú obaja v policajnej cele,“ uviedol prvý viceprezident Policajného zboru Milan Lučanský.

Slovenské ministerstvo spravodlivosti v piatok ráno poslalo do Srbska potrebné dokumenty o extradícii, teda o vydaní Matíka na Slovensko. Kaliňák verí, že ho čoskoro privezú. Čo Matík na Balkáne robil, zatiaľ minister nepovedal. „Tieto informácie sa budú skladať ako určitá mozaika následnými úkonmi,“ dodal.

Na Matíka vydali medzinárodný zatykač pre podvod v súvislosti s nebankovkou BMG Invest. Odsúdili ho v roku 2007 v neprítom­nosti na 11,5-ročné väzenie spolu s bývalým šéfom nebankových subjektov Horizont Slovakia a BMG Invest Vladimírom Frunim.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #zatknutie #Srbsko #BMG Invest #František Matík