Na vytiahnutie zo záveja pri Nitre čakali štyri hodiny

Skúsený dlhoročný vodič dopravného podniku Arriva Nitra Ján Lepko nabral v piatok ráno o šiestej pasažierov, ktorí cestujú týmto spojom za prácou z obce Čeľadice do Nitry.

31.01.2015 09:00
debata (2)

Jeho tušenie, že ďaleko nezájde, sa zmenilo na istotu. „Už o šiestej som zapadol na zaviatej ceste kúsok za Čeľadicami. Dispečer okamžite poslal náhradný autobus, aby ľudia čo najmenej meškali do práce,“ spomína Ján Lepko.

Náhradný autobus odviezol cestujúcich a Lepko zostal v zapadnutom vozidle sám. Bol tam štyri hodiny. Presne toľko trvali záchranné práce komplikované snehom, ktorého stále pribúdalo. Hovorí, že vodičovi v takejto situácii neostáva iné, ako trpezlivo čakať na pomoc. „Vzdialiť sa od autobusu neprichádza do úvahy. Tí, ktorí majú čaj či kávu v termoske, sa môžu zahriať. Samozrejme, celý čas beží motor a máme pustené kúrenie. S podobnou situáciou každý vodič autobusu počíta. Od nadriadených máme pre podobné prípady presné inštrukcie," vysvetlil.

O dvesto metrov ďalej v rovnakom čase zapadol do snehových závejov aj autobus smerujúci z Dolných Obdokoviec do Nitry. „Sneh sa sypal a sypal, akoby nikdy nemalo prestať snežiť,“ vzdychol si vodič Patrik Janek. Aj on čakal štyri hodiny, kým sa podarilo autobus zo snehu vytiahnuť.

Obaja vodiči po takomto zážitku pokračovali v piatok v práci až do konca svojho turnusu. „Horúca sprcha, večera a posteľ,“ tvrdili včera svorne, na čo sa najviac tešia. Nevylučujú, že pri rovnakom počasí skončia v záveji aj sobotu.

Mimoriadna situácia v Nitrianskom okrese spôsobila, že autobusy nejazdili podľa cestovného poriadku, meškali asi hodinu. Vo svahoch blokovali dopravu šmýkajúce sa kamióny.

Popoludní kolabovala verejná doprava priamo v meste Nitra. MHD sa nedostala do mestských častí Klokočina a Zobor. „Máme v teréne tri veľké posýpače, štyri strednej veľkosti a dva stroje na chodníky. Problém je, že napadlo veľa ťažkého snehu naraz,“ poznamenal Jozef Chrenko, riaditeľ Mestských služieb v Nitre. Radnica požiadala o spoluprácu pri sprejazdnení ciest aj iné firmy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #snehová kalamita