Aj polročné vysvedčenie je strašiakom

Niektorí s úsmevom, iní zaskočení. Aj takto odchádzalo na predĺžený víkend 681-tisíc žiakov základných, stredných a špeciálnych škôl po tom, čo si v piatok prebrali polročné vysvedčenia.

31.01.2015 10:00
žiaci, škola, vysvedčenie, trieda Foto: ,
Prvý polrok majú školáci za sebou, dostali vysvedčenia a čakajú ich jednodňové prázdniny. Na snímke prváci zo Základnej školy na Nobelovom námestí v Bratislave s triednou učiteľkou Renátou Trokšiarovou.
debata (3)

Psychologička Mária Tóthová Šimčáková upozorňuje, že školáci tieto vysvedčenia nepodceňujú. Je to ohodnotenie ich práce a môže byť dokonca aj väčším strašiakom než to koncoročné.

Aj keď polročné vysvedčenia už deti nedostávajú na oficiálnom tlačive s vodoznakom a so štátnym znakom, ale len vo forme výpisov hodnotení, je to pre ne rovnaký stres ako na konci roka. „Je to výsledok ich práce, dáva im spätnú väzbu na ich prístup k učeniu a mám často pocit, že bývajú aj častejšie zaskočené známkami ako na konci roka,“ tvrdí Tóthová Šimčáková.

Dôvodom je skutočnosť, že po vianočných prázdninách majú len krátky čas na opravu známok. Navyše potom prichádzajú písomky, ktoré sa hneď preklopia do známok a ak dieťa zistí, že niečo pokazilo, tak už nemá veľkú možnosť nápravy. Potom sú podľa psychologičky časté telefonáty plačúcej dcéry s mamou, pretože dostala dvojku, hoci je to dobrá známka.

V takom prípade treba dieťa povzbudiť, s tým, že si známku môže opraviť, keď pre to urobí viac a bude usilovnejšie pracovať. Deti sú podľa Tóthovej Šimčákovej do desiatich rokov prehnane optimistické. Ak viacerí dostávajú jednotky, dieťa očakáva jednotku aj u seba, a uniká mu, že počas polroka dostalo aj horšie známky. Staršie deti už hodnotenie berú realistickejšie.

Psychologička považuje za dobré, že sú žiaci hodnotení aj polročne. „Keby sme hodnotenie dali len raz za rok, dieťa by dlhú dobu nevedelo, ako vlastne stojí s učením v porovnaní s inými deťmi a aj so sebou samým,“ uviedla.

Súhlasí s ňou aj učiteľka gymnázia v Banskej Bystrici Melinda Fabová. „Klasifikovanie žiakov na polroku má svoj význam. Môže sa zdať, že je to viac stresujúce, ale z hľadiska látky a učiva to zvládnu lepšie, ak sa rozkladá na viac častí,“ myslí si Fabová.

Hoci žiaci dostávajú od roku 2012 len výpisy polročných hodnotení, ktoré nie sú verejnou listinou, na základe písomnej žiadosti plnoletého žiaka, zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia môže škola vydať žiakom aj polročné vysvedčenie. Riaditeľ košického gymnázia Slavomír Harabin hovorí, že u nich si študenti väčšinou preberajú výpisy vysvedčení. Keby chceli, tak na žiadosť im škola vydá aj vysvedčenie ako doklad. Väčšinou ho žiadajú kvôli prihláškam na vysoké školy.

Po skončení prvého polroka budú mať deti v pondelok 2. februára deň voľna. Už o dva týždne ich už pritom čakajú týždňové jarné prázdniny. Najprv sa na ne vyberú žiaci z Banskobystric­kého, Žilinského a Trenčianskeho kraja (od 14. februára do 22. februára), potom bude prázdninovať Košický a Prešovský kraj (od 21. februára do 1. marca). Ako posledné budú mať prázdniny deti z Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja (od 28. februára do 8. marca).

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #žiak #vysvedčenie