Nezastupujeme zlodejov detí, tvrdí LGBTI aktivistka

Aktivisti za práva LGBTI ľudí nezastupujú zlodejov detí. Vyhlásila to v relácii Sobotné dialógy Rádia Slovensko RTVS predsedníčka združenia Inakosť Jana Jablonická Zezulová.

31.01.2015 15:30
debata (19)

Podporovatelia referenda o ochrane rodiny si podľa nej vytvorili imaginárneho nepriateľa, ktorý neexistuje a prostredníctvom negatívnej kampane spôsobujú konflikty a hádky v spoločnosti.

Referendum podľa nej vôbec nerieši podstatné otázky, akými sú napríklad právny vzťah jednotlivca k biologickému dieťaťu jeho partnera rovnakého pohlavia. Už dnes žijú v rodinách párov rovnakého pohlavia deti, ktorých právny vzťah k osobám, ktoré ich vychovávajú, nie je zadefinovaný, myslí si Jablonická Zezulová. Podľa nej sa aktivisti snažia rovnaké hodnoty sprístupniť všetkým občanom. „Zastupujeme ľudí, ktorý neraz čelia predsudkom a nenávisti,“ povedala.

Podľa hovorcu Aliancie za rodinu Antona Chromíka je cieľom referenda slobodne prezentovať svoj názor. „Keď prídu ľudia na referendum, povedia svoje áno rodine, áno tomu, že otec a mama sú pre deti to najlepšie a povedia áno tomu, že rodičia majú právo vychovávať svoje deti v súlade s presvedčením,“ povedal. Taktiež by podľa neho malo referendum v prípade úspechu zadefinovať akýsi zlatý štandard, ktorý určí, ako majú veci fungovať. Možné adopcie detí pármi rovnakého pohlavia zoberú podľa Chromíka deťom právo na otca a matku, ktoré je zakotvené v medzinárodných dohovoroch. „Práva detí by sa zrušili v prospech dospelých,“ vyhlásil.

Poliačik: Otázky sú škodlivé

Podľa poslanca Martina Poliačika (SaS) sú referendové otázky škodlivé a opovážlivé, preto jeho strana odporúča nezúčastniť sa na referende. „Jeden názor by nemal vytláčať ostatné, nemala by sa násilne pretláčať jedna ideologická koncepcia,“ povedal. Podobné pseudotémy podľa neho odvádzajú pozornosť od skutočných problémov, akým je napríklad komplikovaný proces adopcii detí z detských domovov. Poliačik taktiež kritizoval katolícku cirkev, ktorá podľa neho zasahuje do kampane neprípustným spôsobom. Podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Richarda Vašečku sa väčšina členov jeho poslaneckého klubu na referende zúčastní a tiež zahlasuje tri krát áno.

Keďže referendum výrazne polarizuje spoločnosť a týka sa osobných otázok, strana Most-Híd podľa jej podpredsedníčky Lucie Žitňanskej nedá odporúčanie, či na referendum ísť, alebo nie. V diskusii k možným adopciám detí pármi rovnakého pohlavia zdôraznila, že vždy treba zohľadňovať najlepší záujem dieťaťa. Menšiny by sa podľa nej tiež na Slovensku nemali cítiť utláčané. Jasné odporúčanie v súvislosti s referendom nedala ani strana Sieť.

„Sieť považuje referendum za výsostne občiansku aktivitu, za prejav angažovanosti významnej časti spoločnosti a máme k nemu rešpekt,“ povedala podpredsedníčka strany Katarína Macháčková s tým, že každé referendum je podľa nej dobré. Strana podľa Macháčkovej odmieta prispieť k politizácii tejto problematiky. Referendum je podľa nej prostriedkom na slobodné vyjadrenie osobného postoja každého občana.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum o rodine