Viac právomocí obvoďákom. Prospeje to pacientom?

Tisíce pacientov budú meniť lekára. O tých, ktorí trpia cukrovkou, chorobami srdca či astmou, by sa mali od septembra starať všeobecní lekári.

01.02.2015 15:00
lekár, doktor, choroba, vyšetrenie, nemocnica,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (24)

Dnes sú pod dohľadom špecialistov. Ministerstvo zdravotníctva rozširuje kompetencie obvodných doktorov a chce, aby liečili aj chronických pacientov, ktorých je zatiaľ evidovaných 332-tisíc. Pacienti túto zmenu veľmi nevítajú.

Ministerstvo zdravotníctva hovorí, že zmeny budú pre pacientov prínosom. Nebudú totiž musieť cestovať za špecialistom. Všeobecný lekár bude rozhodovať o ich vyšetreniach, liečbe a robiť pravidelné kontroly. Špecialisti neveria, že toto ich kolegovia zvládnu. Všeobecní lekári sa zase nových právomocí neboja, od zdravotných poisťovní za prácu navyše čakajú väčšie peniaze. Hovorkyňa zdravotníckeho rezortu Martina Šoltésová podotýka, že v niektorých krajinách Európskej únie sa vo všeobecnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti rieši až 80 percent všetkých prípadov bez toho, aby boli posúvané k ďalším lekárom.

„Pri niektorých chorobách bude mať pacient zaistené kvalifikované poskytovanie zdravotnej starostlivosti všeobecným lekárom, ktorý prevádzkuje zdravotnícke zariadenie spravidla v blízkosti bydliska,“ vysvetlila Šoltésová.

V zozname chronických chorôb je celkovo 147 diagnóz. Patrí sem napríklad cukrovka, vysoký krvný tlak, epilepsia, reuma, choroby chrbtice či osteoporóza. Ktoré choroby z tohto zoznamu budú liečiť aj všeobecní lekári, to ministerstvo ešte neurčilo. Tvrdí, že ich bude len o niekoľko. Najprv však chce o tom diskutovať s odborníkmi.

Prezident Zväzu diabetikov Slovenska Jozef Borovka je presvedčený, že o diabetika sa musí starať len špecialista diabetológ. „Cukrovkárov trápi množstvo ďalších problémov, napríklad vysoký krvný tlak, ťažkosti s obličkami, so zrakom, poškodenie ciev aj nervov. Ak sa zhoršujúci sa stav nezachytí skôr, dôsledky môžu byť pre pacienta veľmi závažné. Diabetológovia majú na to patričné vzdelanie, aby tieto komplikácie vedeli zhodnotiť,“ hodnotí šéf zväzu.

Špecialisti dnes majú chronických pacientov v osobitnej evidencii, v tzv. dispenzári, ktorú schvaľuje zdravotná poisťovňa. Ide o trvalú špeciálnu starostlivosť o pacienta, ktorý si to vzhľadom na svoj zdravotný stav vyžaduje. Novela zákona o zdravotných poisťovniach dáva poisťovniam možnosť schváliť dispenzár aj všeobecným lekárom. Na budúci týždeň by mal o nej rokovať parlament.

Všeobecná zdravotná poisťovňa, zdravotné poisťovne Dôvera a Union vyčíslili, že do dispenzárnej starostlivosti je zaradených približne 332-tisíc poistencov. Najviac je diabetikov, alergikov, ľudí s vysokým krvným tlakom a astmou. V praxi však je chronických pacientov oveľa viac, nie všetci lekári si totiž založili pre nich špeciálnu evidenciu.

Podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov Ladislava Pásztora je myšlienka rozširovania kompetencii všeobecných lekárov správna. Nikto však podľa neho nerieši, kto bude platiť za túto zdravotnú starostlivosť navyše. „Špecialisti množstvo chronicky chorých pacientov nemôžu zvládnuť, my ich vieme liečiť, trend je to správny, ale pomaly treba otvárať otázku úhrad za túto prácu navyše,“ hovorí Pásztor s tým, že už dnes sa všeobecní lekári starajú o niektorých pacientov s vysokým krvným tlakom či s ischemickou chorobou srdca.

Ktoré diagnózy najviac liečia špecialisti

  • cukrovka
  • alergie
  • vysoký krvný tlak
  • ischemická choroba srdca
  • astma
  • glaukóm

    Zdroj: zdravotné poisťovne

Nekomplikované a ľahšie stavy hypertenzie by mohli zvládnuť aj všeobecní lekári. Myslí si to kardiológ Štefan Farský. Pomohli by tým odbremeniť špecialistov, ktorí by mali viac času venovať sa ťažším a komplikovaným prípadom. Podľa neho tu však chýba hodnotiaci systém, ako sa liečia pacienti. „Absolútne tu absentuje kvalita liečenia, tú nikto nekontroluje,“ hovorí Farský. Pre poisťovne podľa neho nie je zaujímavé, či je lekár dobrý, alebo zlý a ako lieči, sledujú len objemy a toto by sa malo zmeniť.

Diabetologička Martina Merčiaková zo Sabinova si myslí, že ak by mali prejsť niektorí pacienti pod kontrolu všeobecných lekárov, bolo by to skôr na škodu. „Diabetologický pacient je polymorbidný, a nejde tu len o liečbu cukrovky, treba zhodnotiť funkciu obličiek, pečene a množstvo ďalších vecí, pri zlej liečbe sa dá urobiť veľa škôd na zdraví,“ tvrdí Merčiaková a dodáva, že to vidí na stave pacientov, ktorých liečia internisti. Nevie si predstaviť, že by tak mali robiť všeobecní lekári. Takisto treba podľa nej sledovať nové možnosti liečby, diagnostiky aj postupov.

Podobný názor vyslovila aj alergologička Simona Sucháňová z Vrábeľ. Podľa nej by nastala taká situácia ako v Anglicku. „Slováci, ktorí tam bývajú, sa prídu liečiť radšej na Slovensko a liečbu zaplatia v hotovosti, pretože tam im nedokážu pomôcť,“ povedala Sucháňová. Vo všeobecnosti by podľa nej došlo k zhoršeniu zdravotného stavu pacientov, ktorí sa teraz liečia u špecialistov v alergologických ambulanciách.

Všeobecná zdravotná poisťovňa podľa hovorkyne Evy Ravingerovej zohľadní rozšírenie kompetencií všeobecných lekárov v platbách za poskytnutú zdravotnú starostlivosť. Podľa PR špecialistu zdravotnej poisťovne Dôvera Mateja Štepianskeho platby lekárom zvyšujú každý rok . „Čo sa týka najnovšej iniciatívy, pokým nemáme v rukách schválené znenie zákona a neprebehli rokovania s poskytovateľmi, nebudeme sa vyjadrovať,“ doplnil Štepiansky.

Na Slovensku je asi najviac cukrovkárov. V roku 2013 ich bolo podľa Národného centra zdravotníckych informácii viac než 340-tisíc. Kardiologické ambulancie v tom roku navštívilo 580-tisíc pacientov, z toho 169-tisíc kvôli vysokému krvnému tlaku a 181-tisíc s ischemickou chorobou srdca. Ambulancie pneumológie a ftizeológie sledovali celkovo 286-tisíc osôb, z toho 105-tisíc astmatikov. Ku koncu roka 2013 centrum zdravotníckych informácii evidovalo 2 907 ambulancii všeobecných lekárov a 6 167 ambulancii špecialistov.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Pacient #lekári #všeobecný lekár