Devínska cesta je po kalamite stále uzavretá

Devínska cesta v Bratislave ostáva naďalej pre nezjazdnosť uzavretá. Autobus linky č. 28 premáva v oboch smeroch po odklonenej trase cez Karloveskú - Saratovskú - Agátovú - Eisnerovu a Istrijskú.

01.02.2015 08:33 , aktualizované: 15:27
počasie, povodeň, rieka, Sekčov Foto: ,
Výdatné sneženie a následne topiaci sa sneh spôsobili v sobotu vyliatie potoka Sekčov pri Finticiach. Cesta bola neprejazdná.
debata (1)

Na odklonenej trase zastavuje na zastávkach Molecova (spoločná s linkou č. 139), Pri kríži, Štefana Králika, Milana Marečka, Hradištná. Do Devína premáva kyvadlový spoj – autobus od zastávky Dolné Koruny cez Kremeľskú na Eisnerovu. Z linky 28 možno na kyvadlovú dopravu prestúpiť na zastávke Štefana Králika. Informovala o tom Zuzana Vachová z Dopravného podniku Bratislava.

Devínska cesta je uzavretá od piatku večera od 21:00, hrozí tu totiž nebezpečenstvo padania stromov. Úsek odporučili uzavrieť hasiči. Inak mestská hromadná doprava premáva vo všetkých oblastiach Bratislavy, aj v kopcovitých terénoch. Ako informovala Vachová, zamestnanci Dopravného podniku aj dnes vykonávajú zimnú údržbu na zastávkach a obratiskách.

Bez elektriny zostáva v okolí Banskej Bystrice 18-tisíc odberateľov

Pracovníci Stredoslovenskej energetiky naďalej pracujú na odstraňovaní porúch dodávok elektriny, ktoré spôsobilo piatkové nepriaznivé počasie, kedy sa pod ťarchou množstva mokrého snehu polámali stromy a trhali elektrické vedenia.

Kým v sobotu ráno bolo na strednom Slovensku bez prúdu zhruba 82-tisíc odberateľov, aktuálne ešte nemá obnovené dodávky okolo 18-tisíc odberateľov. Informovala o tom hovorkyňa Stredoslovenskej energetiky Jana Bolibruchová s tým, že bez obnovenia dodávok zostáva už len niekoľko trafostaníc, najmä v okolí Banskej Bystrice, Rimavskej Soboty a Žiaru nad Hronom. „Všetky dostupné kapacity sú naďalej v teréne a intenzívne pracujeme na odstraňovaní porúch a obnovovaní dodávok elektrickej energie,“ dodala.

Situácia na vodných tokoch sa na východe upokojila

Situácia na tokoch, ktoré pretekajú Košickým krajom, sa v priebehu noci upokojila. Vyplýva to z informácií zverejnených na stránke Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Druhý stupeň povodňovej aktivity ešte trváva na rieke Torysa pri Košických Olšanoch, hladina však klesá. Torysa kulminovala v sobotu večer o 19:00, kedy hladina dosiahla 390 cm, ráno o 7:30 už bola hladina Torysy ma úrovni 333 cm.

Prvý stupeň povodňovej aktivity pretrváva na rieke Hornád pri Kysaku a v úseku Ždane. Riečka Roňava pri Michaľanoch, okres Trebišov, ktorej hladina v sobotu dosahovala tretí stupeň povodňovej aktivity, v priebehu dnešnej noci klesla. Bežné úrovne hladín majú aj rieky Ida a Bodva, Laborec, Ondava i Bodrog.

Cestári odvolali 1. situačný stupeň v Poprade

V Prešovskom kraji je stále uzatvorená cesta III/018147 Štrba – Šuňava, horský priechod Vernár je pre sneh a tvoriace sa záveje uzatvorený pre nákladnú dopravu. Od soboty 31. januára od 20:00 Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja odvolala 1. situačný stupeň, ktorý vyhlásili v piatok v Poprade.

Na ostatnom území Prešovského kraja sú cesty zjazdné, prevažne suché alebo po posype. V niektorých lokalitách je na ceste kašovitá vrstva snehu do troch centimetrov, vo vyšších polohách utlačená snehová vrstva do piatich centimetrov. Na niektorých úsekoch ciest tretej triedy v okolí Humenného, Medzilaboriec a Stakčína je zľadovatená vrstva snehu. Teplota vzduchu sa pohybuje od –13 stupňov Celzia (Spišská Stará Ves) po bod mrazu (Svidník).

Cestári prepluhovali vyše 12-tisíc kilometrov ciest a posypali viac ako 7 200 kilometrov vozoviek. Do terénu nasadili 109 mechanizmov. Informoval o tom Miroslav Milý zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kra­ja.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #Košický kraj