Otvorenie 2. piliera dá ľuďom možnosť rozhodnúť sa, tvrdí premiér

Otvorenie druhého dôchodkového piliera dá ľuďom možnosť rozhodnúť sa, či tam chcú ostať. Premiér SR Robert Fico to vyhlásil v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

01.02.2015 14:58
Robert Fico Foto: ,
Robert Fico.
debata (84)

„Vládna strana nebude robiť žiadnu kampaň, nebude nikoho nahovárať, ani odhovárať. Ale ukázalo sa pri prvých výplatách z druhého piliera, že tieto dôchodky sú extrémne nízke, a že keby si títo ľudia šetrili iba v prvom pilieri, mali by viac peňazí,“ povedal.

Ako dodal, vládna strana nespochybňuje a ani nebude rušiť druhý pilier, hoci má naňho iný názor. Prízvukuje pritom, že je tam okolo 300-tisíc ľudí bez vymeriavacieho základu, teda majú nulu na účte, sú tam státisíce ľudí s platom nižším ako je priemerný plat v národnom hospodárstve alebo sú tam ľudia nad 50 rokov. „Objektívne treba týmto ľuďom povedať, rozhodnite sa. My vám dopredu hovoríme, že ak tam zostanete, tak váš dôchodok z prvého a druhého piliera bude podstatne nižší, ako by bol iba z prvého piliera, teda zo sociálnej poisťovne,“ vyhlásil.

Fico pripomína, že chcú, aby ľudia vedeli, že od 15. marca do 15. júna 2015 dostanú list, v ktorom budú pravdepodobne aj vzorce na vyrátanie dôchodku, a môžu sa rozhodnúť. „Je jedno, či zostanete alebo nezostanete, ale už definitívne preberáte zodpovednosť nad tým, že budete mať nízke dôchodky, ak tam zostanete s podpriemernými platmi, bez vymeriavacích základov alebo ak tam zostanú ľudia, ktorí majú viac ako 50 rokov,“ odkazuje premiér.

Zároveň prízvukuje, že dôchodok z druhého piliera sa nevalorizuje, na rozdiel od dôchodku zo sociálnej poisťovne. Podľa Fica úlohou dôchodcovských správcovských spoločností je zarobiť, človek a jeho dôchodok sú na druhom mieste. Zároveň vyzval opozičných politikov i média, aby okolo tejto témy nerobili hystériu, ale aby ľuďom pomohli zistiť, kto tam má byť a kto nie. „Poviem to expresívne: Nechráňme zadky dôchodcovských správcovských spoločností, chráňme ľudí,“ vyzval Fico.

Kaník: Prvý pilier už nestačí, musí byť dotovaný

Bývalý minister práce a súčasný poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ) pripomenul, že ide o dvojpilierový systém a ľudia môžu byť v oboch, alebo ostať len v prvom. Kaník vysvetľuje, že počet pracujúcich ľudí sa stále znižuje, rodí sa menej detí. Podľa neho už prvý pilier nestačí a musí byť dotovaný. „Každý jeden dôchodca, ktorý má dôchodok len z prvého piliera, dostáva od všetkých ostatných dotáciu skoro 30 percent na to, aby jeho dôchodok mohol byť vyplácaný,“ vysvetlil Kaník s tým, že ak by sa druhý pilier nezaviedol, dotácia by sa každým rokom znižovala.

„Naším záujmom je a bolo, aby boli dôchodky vyplácané a aby ľudia mali slušné a dobré dôchodky. Preto sa zaviedol druhý pilier, ktorý je jedinou odpoveďou na zmenu demografického vývoja,“ vysvetlil. Poslanec tiež vyvracia slová premiéra o tom, že ak človek nič nezarába a má v druhom pilieri nulu, má odísť do sociálnej poisťovne a tam dôchodok dostane.

Podľa Kaníka to je veľký nezmysel. Ako vysvetlil, systém je nastavený tak, že ak človek nezarába, nedostane žiaden dôchodok ani z prvého piliera, ani zo sociálnej poisťovne, a jediné, na čo má nárok, je sociálna dávka. „Ľudia, ktorí tam nemajú nič, či vystúpia, alebo nevystúpia, pre nich sa nič nezmení,“ povedal. Vinu v nízkych dôchodkoch z druhého piliera vidí v prvej Ficovej vláde.

„Vláda začala útočiť na tento systém, zmenila zákony tak, že znemožnila správcovským spoločnostiam dosahovať výnosy, ktoré sú potrebné, aby bol dôchodok vyšší,“ povedal Kaník s tým, že problémom bolo aj to, že prvá Ficova vláda posilnila prvok solidarity a stredná trieda tak dotuje nízkopríjmové skupiny. Popiera tiež, že by správcovské spoločnosti mysleli hlavne na svoj zisk. Podľa neho neexistuje lacnejšia správa peňazí.

Kaník vraj nemá problém pri riešení spolupracovať s vládnou stranou. „Veľmi rád, a som pripravený prevziať spoluzodpovednosť, aby tento spôsob bol dobrý,“ dodal s tým, že teraz je možné to opraviť.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Kaník #Robert Fico #II. pilier