Svedkovia tvrdia, že autobus sa najskôr zrazil s Octaviou

Príčiny nehody autobusu na diaľnici D1, pri ktorej zahynuli dve ženy, začínajú byť jasnejšie. Objavili sa totiž svedkovia, ktorí zhodne tvrdia, že účastníkom havárie bola aj Škoda Octavia, ktorej posádka po zavolaní záchranky z miesta nehody ušla.

03.02.2015 07:09
nehoda autobusu, diaľnica D1 Foto: ,
Svedkovia tvrdia, že účastníkom nehody autobusu na diaľnici D1, pri ktorej zahynuli dve ženy, bola aj štvorčlenná posádka Škody Octavia.
debata (26)

Viac svetla do záhadných okolností tragédie by mohol vniesť aj kamerový systém, ktorým je diaľničný úsek vybavený. Nateraz majú vyšetrovanie v rukách súdni znalci, ktorí okrem nehody skúmajú aj smrť 7-ročného Matúša, ďalšej obete víkendového vyčíňania počasia.

Prvý svedok sa na profil na sociálnej sieti pražskej spoločnosti Nobless Line, ktorej patrí autobus, prihlásil v nedeľu a opísal minúty tesne po nehode. „Prišiel som tam asi dve minúty po náraze a videl som Octaviu, ktorá mala rozbitý nárazník, smerovku, odpadnuté spätné zrkadlo,“ píše svedok. Auto podľa neho dostalo šmyk a vodič autobusu sa mu snažil vyhnúť. V Octavii sedeli štyria mladí ľudia, z ktorých jeden privolal záchranárov a potom z miesta odišli.

V pondelok sa na profile spoločnosti objavila výpoveď ďalšieho muža, ktorý na mieste tiež videl auto uvedenej značky a potvrdil, že jeho posádka po privolaní záchranárov ušla. „Pred tragickým nárazom autobusu bol ešte jeden náraz, ktorý spôsobila Octavia. Tá išla nezodpovedne a vtlačila sa pred autobus,“ píše druhý svedok.

Výpovede svedkov začínajú zapadať do mozaiky spomienok cestujúcich, ktorí v nedeľu Pravde opísali, čo počuli tesne pred nárazom autobusu do stĺpa. Ľubomír Kaňuščin aj Štefan Kočiš hovorili najskôr o nejakom šuchnutí a až po ňom prišiel náraz.

Dopravný konzultant Maroš Palesch tvrdí, že okolnosti nehody by mohli ozrejmiť aj zábery diaľničného kamerového systému. „Ak tam naozaj bolo vozidlo, ktoré dostalo šmyk, a vodič sa mu chcel vyhnúť, môže to byť pravdepodobná teória havárie. Ak ten vysoký autobus dostal následne balans, stal sa neovládateľným,“ priblížil. Dopravný analytik Ján Bazovský však zdôraznil, že aj napriek prekážke v ceste je vodič povinný prispôsobiť vzdialenosť a rýchlosť jazdy. „Situáciu to neospravedlňuje,“ doplnil analytik. Podľa Palescha by v objasnení podobných situácií pomohol systém, ktorý je zavedený v Taliansku. „Ak má vodič havarijné poistenie vozidla, musí mať kameru vo vozidle,“ vysvetlil.

Prešovská polícia už začala trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia. „Na prípade intenzívne pracujeme, momentálne prebiehajú potrebné procesné úkony, bol pribratý aj znalec z odboru dopravy,“ uviedla Jana Migaľová, krajská policajná hovorkyňa v Prešove. Na otázku, či vedia o ďalších účastníkoch nehody, neodpovedala.

Pražský linkový autobus, ktorý smeroval z Prahy do Užhorodu, havaroval v sobotu na D1 pri Jánovciach, kde narazil do stĺpa. Autobus viezol 42 cestujúcich, dve ženy na mieste zomreli, vodič autobusu utrpel najvážnejšie poranenia. Leží vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, po operácii je v umelom spánku a podľa Renáty Cenkovej, hovorkyne nemocnice, je jeho stav kritický.

zväčšiť Na mieste, kde časť stromu zavalila chlapca,... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Karlova Ves, chlapec, strom, nešťastie Na mieste, kde časť stromu zavalila chlapca, žiaci aj s rodičmi zapaľovali sviečky a nosili tam hračky.

Súdny znalec objasňuje aj smrť 7-ročného Matúša, ktorého v areáli školy v bratislavskej Karlovej Vsi zavalila časť stromu, ktorý sa zlomil pod váhou snehu. Preveruje, či za tragédiou nemôže byť zanedbaná starostlivosť o zeleň v areáli školy. Riaditeľ zariadenia sa k prípadu do uzávierky nevyjadril. Podľa Bratislavčanky, ktorá býva blízko školy, je údržba zelene na školskom dvore pravidelná. „Nechápem, ako mohlo dôjsť k tejto tragédii, lebo o zeleň sa skutočne škola pravidelne stará,“ poznamenala.

Situáciu v škole bol v pondelok skontrolovať aj minister školstva Juraj Draxler. „Išiel sa pozrieť na miesto tragédie, aby sa dozvedel viac o okolnostiach nehody a preveril bezpečnostné podmienky v školskom areáli,“ prezradila Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa rezortu. Podľa nej minister areál vyhodnotil ako bezpečný. „Išlo o nešťastnú náhodu, ktorá sa udiala za necelú polhodinku, ktorú deti strávili na dvore,“ doplnila. Vedenie školy včera odstránilo aj ostatnú časť stromu, aby žiakom nepripomínala tragédiu.

Ak k nešťastiu prišlo počas pobytu dieťaťa v škole, zodpovedá zaň podľa advokáta Júliusa Erneka škola. „Rodičia by o prípadnú náhradu škody museli žiadať školu, prípadne jej zriaďovateľa,“ dodal. Zriaďovateľom je Bratislavská arcidiecéza.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #snehová kalamita #havária autobusu