Kaliňák: Slovák, ktorý urobil v Bruseli poplach, na teroristu nevyzerá

Slovák, ktorý spôsobil v pondelok poplach v Bruseli, nevyzerá na vedomého a organizovaného teroristu, povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

04.02.2015 13:57
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák
debata (20)

„Dostali sme štandardné požiadavky zo strany Europolu a ostaných organizácií, ale v tomto bude konať predovšetkým belgická polícia,“ vyjadril sa po dnešnom rokovaní vlády Kaliňák.

O zadržanom mužovi nič zásadné naše orgány nezistili. „Na Slovensku nebol držiteľom legálnej zbrane,“ povedal Kaliňák s tým, že zatiaľ nemajú vedomosť, že by mal tento muž problémy so zákonom na Slovensku. Podľa Kaliňáka ho zrejme čaká vyšetrenie zdravotného stavu.

Spomínaný muž spôsobil v pondelok evakuáciu asi 500 zamestnancov Európskeho parlamentu v Bruseli. Belgická polícia evakuovala tri budovy patriace europarlamentu pre podozrivé vozidlo zaparkované v blízkosti komplexu európskych inštitúcií a uzavrela celú ulicu Montoyer.

K podozrivému autu vyslala robota, aby preskúmal, či sa v ňom nenachádzajú výbušniny. Polícia následne zadržala majiteľa auta oblečeného v maskáčoch, ktorý sa správal podozrivo. Vo vozidle našli malú strelnú zbraň a motorovú pílu, žiadna výbušnina v ňom však nebola. Muža identifikovali ako Slováka narodeného v roku 1982. Obvinili ho z vlastníctva nelegálnej zbrane a z vyhrážania sa útokom. Slovák po­lícii povedal, že do parlamentu prišiel, aby sa stretol s jeho predsedom Martinom Schulzom. Asi po hodine sa zamestnanci Európskeho parlamentu mohli vrátiť do práce.

Miestne médiá špekulujú, či Slovák nebol podnapitý. Podľa polície sa však v žiadnom prípade nechoval agresívne, ale ani nevysvetlil dôvod svojho správania.

Belgicko je v stave mimoriadnej ostražitosti po januárových teroristických útokoch v Paríži, ako aj po sérii policajných razií proti podozrivým džihádistom vo Francúzsku a na svojom území v uplynulých týždňoch. Vojaci strážia v Belgicku najdôležitejšie budovy, ako aj európske inštitúcie.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #poplach #Slovák