Exprezidenti by mali dostávať rentu vo výške poslaneckého platu

Bývalý prezidenti by mali dostávať doživotnú rentu vo výške poslaneckého platu, ktorý predstavuje trojnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve za uplynulý rok. V pozmeňujúcom návrhu k novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov to v parlamente navrhol poslanec za SaS Juraj Droba.

04.02.2015 17:58
debata (18)

Okrem opozičných poslancov sa pod pozmeňujúci návrh podpísali i niektorí zákonodarcovia za vládny Smer, napríklad podpredsedovia parlamentu Miroslav Číž a Jana Laššáková.

Podľa terajšej legislatívy má prezident po skončení funkcie nárok na doživotnú rentu 996 eur, služobné vozidlo a jedného ochrankára. Po novom by teda renta bývalým hlavám štátu vzrástla o necelý trojnásobok, keďže priemerná mzda dosahuje okolo 840 eur.

Novela zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov rieši to, aby poslanci Národnej rady SR, ktorí majú aj inú verejnú funkciu, dostávali v plnej výške iba plat poslanca. Za výkon každej ďalšej funkcie by mali mať plat najviac v sume minimálnej mzdy. Poslanci vyšších územných celkov, ktorí sú zároveň starostami alebo primátormi, by tiež mali poberať v plnej výške len plat starostu alebo primátora a odmenu za výkon funkcie poslanca samosprávneho kraja by mali mať najviac do výšky minimálnej mzdy.

Návrh sa nemá vzťahovať na poslancov obecných zastupiteľstiev, mestských zastupiteľstiev vrátane poslancov zastupiteľstiev mestských častí Bratislavy a Košíc, ktorí nepoberajú za výkon tejto funkcie mzdu alebo plat. Novela by pre obce mohla znamenať úsporu 1 000 až 2 600 eur mesačne.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #prezident