Fico: Povinnosťou vlády je uľahčiť homosexuálom život

Povinnosťou vlády je podľa premiéra Roberta Fica uľahčiť párom rovnakého pohlavia praktické stránky života. Ako povedal v NR SR na Hodine otázok, minuloročný dodatok ústavy nemôže brániť tomu, aby inštitúcie nemohli riešiť otázky súvisiace so spolužitím osôb rovnakého pohlavia, ako je prístup k zdravotnej dokumentácii či dedičské konanie.

05.02.2015 15:15
Premiér, Robert Fico, predseda vlády Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (46)

Fico to povedal na otázku opozičného poslanca NR SR Richarda Vašečku (OĽaNO), ktorého zaujímalo, či Fico pôjde v sobotu na referendum a ako bude hlasovať. Rovnakú otázku položil Vašečka aj všetkým členom vlády.

Téma referenda je podľa Fica príliš vážna. „Už som povedal, že referendum je najvyššia forma demokracie a ako premiér sa na referende zúčastním. Od ústavného činiteľa sa očakáva, že takéto aktivity nebude ignorovať,“ zdôraznil predseda vlády.

Ako bude hlasovať však neprezradil. „My odporúčame voličom zúčastniť sa na referende a slobodne sa vyjadriť na otázky. Nikto nemôže vylúčiť, že Slovensko raz bude referendum potrebovať, ale ľudia budú zvyknutí neprísť. Za plentou sa budem rozhodovať absolútne slobodne, to je o demokracii,“ do­dal.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek Vašečkovi odpovedal jednou vetou s tým, že na referendum pôjde a bude hlasovať slobodne. Minister financií Peter Kažimír sa chce zúčastniť na referende, ak však kampaň nebude v posledné hodiny pred hlasovaním poznačená tmárstvom, homofóbiou, alebo sa neznížila k útokom na katolícku cirkev. Na referende sa zúčastní aj minister zdravotníctva Vladimír Čislák.

Minister kultúry Marek Maďarič Vašečku upozornil, že poslanci sa na Hodine otázok majú pýtať na pôsobnosť im zverených rezortov. Vynucovanie odpovede na ním položenú otázku považuje za neslušné.

Maďarič sa na referende zúčastní, pretože rešpektujem občiansku iniciatívu, ktorá referendum vyvolala a otázky v ňom položené nepovažuje za bezvýznamné. Minister spravodlivosti na referendum nepôjde, bude sa venovať rodine. Hlasovať nebude ani šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák, pretože bude v zahraničí.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #parlament #OĽaNO #Richard Vašečka #referendum o rodine