Slovensko požiadalo NATO o vytvorenie styčného tímu

Slovensko je ôsmym členským štátom Severoatlantickej aliancie, ktorý požiadal o vytvorenie styčného tímu NFIU (NATO Force Integration Units) na svojom území, informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Balleková. Denník Pravda o tom informoval už vo štvrtok večer nemenovaný zdroj NATO.

06.02.2015 14:32
Martin Glváč Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč potvrdil, že Slovensko požiadalo o vytvorenie styčného tímu NFIU (NATO Force Integration Units) na svojom území.
debata (471)

Pravda napísala pod titulkom NATO si zlepší poistku. Putina vidí ako možnú hrozbu: „Slovensko nebude už ani teraz bokom. Styčné tímy by sa mali skladať zo 40 až 50 vojenských špecialistov. Polovicu majú tvoriť experti hostiteľskej krajiny a zvyšok profesionáli z ostatných štátov aliancie.“

„Ide iba o tím plánovačov. Ich prítomnosť vo všeobecnosti uľahčí potenciálne prijatie posíl zo strany NATO pre danú členskú krajinu. Počas mieru by podporovala plánovacie aktivity,“ vysvetlil minister obrany Martin Glváč.

„Úlohou styčných tímov v členských krajinách NATO bude zároveň koordinovať mnohonárodné cvičenia a preverovať prepojenie domácich a mnohonárodných síl NATO,“ uviedla Balleková. Podľa rezortu obrany ide o opatrenie na ochranu našich záujmov a celistvosti územia Slovenskej republiky.

Slovenská republika má ako členský štát NATO v prípade potreby garantovanú pomoc jednotkami rýchleho nasadenia (NRF). Tie sa na základe štvrtkového rozhodnutia ministrov obrany rozšíria na veľkosť divízie a v niektorých prípadoch budú schopné zasiahnuť do 48 hodín. Do síl rýchleho nasadenia prispieva aj Slovensko.

471 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Martin Glváč #styčný tím