Referendum malo pokojný priebeh, prezident vyjadril rozčarovanie

Na Slovensku sa v sobotu od 7:00 do 22:00 konalo ôsme všeľudové hlasovanie od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. V referende mohlo hlasovať približne 4,4 milióna občanov v 4 942 okrskoch.

07.02.2015 07:00 , aktualizované: 22:00
Referendum Foto: ,
Hlasujúci na ZŠ Jelačičova v Bratislave.
debata (258)

Referendum za približne 6,3 milióna eur sa konalo na základe petície Aliancie za rodinu. Tí, ktorí prišli k referendovým urnám, mohli odpovedať na tri otázky: 1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou? 2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova? 3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom?

Celé dianie počas referenda sme sledovali na Pravda.sk online:

22.00 Na Slovensku sa zatvorili hlasovacie miestnosti.

21.59 Doterajšie informácie napovedajú, že referendum platné nebude, povedal minister vnútra Robert Kaliňák. Kaliňák, ktorý je zo zákona podpredsedom v ústrednej komisii, ďalej konštatoval, že sa “rozhodli asi aj občania, že to je prejavenie hlasovania, že neprídem sa ráta za hlasovanie proti otázkam, ktoré sú v referende“.

Hlasovanie bolo podľa jeho informácii pokojné. Myslí si, že to vyplýva aj zo špecifika referenda – “nejde o súťaž politických strán, ale ide o súťaž myšlienok“.

20.52 Prezident SR Andrej Kiska je z referenda na podporu rodiny rozčarovaný a cíti veľký smútok. Povedal to v Poprade krátko po tom, ako v budove miestneho mestského úradu zahlasoval.

Kiska hlasovať prišiel krátko po 20:00. „Ľudia využili svoje ústavné právo a zorganizovali toto referendum. Úprimne, cítim veľký smútok a rozčarovanie z toho, čo toto referendum pre našu krajinu všetko prinieslo,“ povedal. Viac sa k referendu plánuje vyjadriť až v pondelok vo svojom vyhlásení.

Prezident SR Andrej Kiska počas hlasovacieho... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
referendum, Kiska Prezident SR Andrej Kiska počas hlasovacieho aktu v rámci referenda o ochrane rodiny.

20.51 Priebeh referenda sleduje aj LGBTI aktivistka Romana Schlesinger z Queer Leaders Fora. „Zatiaľ sa to pohybuje medzi desať až dvadsať percent, sú výnimky, kde je to pod desať percent a výnimky, kde sa to šplhá k vysokým číslam,“ povedala.

Verí prieskumu agentúry Focus, takže je nastavená na účasť medzi 32 a 38 percentami. „Momentálne, len niekoľko hodín pred uzavretím referendových miestností to vyzerá tak, že čísla by mohli byť nižšie,“ podotkla s tým, že nechce predbiehať a situáciu bude aj ďalej sledovať.

Anton Chromík z Aliancie za rodinu, ktorá je iniciátorom referenda, zatiaľ nemá žiadne informácie o účasti. Ako povedal, viac k hlasovaniu bude vedieť povedať vtedy, keď budú zverejnené prvé výsledky, niekedy po 22:30.

20.31 Zatiaľ bez rušivých momentov prebieha referendum v Košickom kraji. Informovala o tom členka obvodnej volebnej komisie Košice mesto Emília Župíková. V Košiciach bolo zriadených 115 okrskov pre vyše 194 000 oprávnených voličov.

Obvodná komisia v priebehu dňa navštívila viacero okrskov a nikde nezistili nedostatky. Riešila niekoľko otázok, napríklad ako požiadať, aby za voličom prišli s prenosnou urnou. Župíková uviedla, že účasť nemonitorovali a nemôže o nej informovať. Účasť v Košiciach podľa odhadov nie je vysoká.

20.30 Večerná atmosféra vo volebných miestnostiach v Poprade je pokojná. Ako informoval člen obvodnej komisie pre referendum v Poprade Ladislav Maličký, ľudia chodia voliť len sporadicky. Účasť Popradčanov na referende bude zrejme veľmi slabá.

„Percentuálne by to mohlo byť tak okolo 20 percent, viac nie,“ povedal. Pri komunálnych voľbách sa podľa jeho slov ľudia nevedeli takmer vmestiť do volebných miestností, teraz je situácia iná.

20.12 Priebeh referenda o rodine bol v Bratislave zatiaľ bez problémov. Potvrdil to Patrick Lutter z bratislavskej referendovej komisie. Účasť odhadnúť nevie.

19.50 Ústredná komisia pre referendum sa stretne po skončení hlasovania, po 22:00 a počas noci až do rána bude preberať zápisnice obvodných komisií. Ak spracovanie výsledkov hlasovania pôjde hladko, predpokladá sa, že zverejní oficiálne výsledky hlasovania v nedeľu okolo 10:00.

19.44 Zopakovali sa podnety na zoznamy občanov oprávnených hlasovať v referende. V niektorých sa totiž objavili aj mená tých, ktorí už nie sú medzi živými. Ústredná komisia konštatovala, že za zoznamy zodpovedajú obce a po preverení prípadov zistila, že zoznamy zodpovedajú Registru obyvateľov SR. Problém je zjavne spôsobený tým, že do registra obyvateľov sa informácie o úmrtiach nestihli dostať z matrík.

Hlasovanie osvedčilo systém overovania občanov SR, ktorí chcú hlasovať na pas. Po skúsenostiach z volieb prezidenta v prípade takýchto hlasujúcich najskôr okrskové komisie telefonicky overia v Registri obyvateľov Slovenskej republiky, či nemajú trvalý pobyt v SR. Podľa informácií ústrednej komisie sa jeden z hlasujúcich pokúsil hlasovať na pas, aj keď má trvalý pobyt na Slovensku. Vďaka spomínanému opatreniu sa mu to nepodarilo.

19.41 Komisia riešila 11 podaní. Ako povedal prvý podpredseda ústrednej komisie Martin Poliačik (SaS), za vážny však treba považovať podnet na, “obrovský bilbord priamo na stene školy, kde je hlasovacia miestnosť“. Konkrétne ide školu na Karloveskej ulici v Bratislave. S týmto podnetom však nemôže ústredná komisia nič robiť, nemá na to zákonné kompetencie. Miestna okrsková komisia tiež nemá možnosti ako plachtu odstrániť.

V kompetencii ústrednej komisie tiež nie sú podnety na webstránky niekoľkých obcí, na ktorých sa objavili výzvy na účasť na hlasovaní či na spôsob ako konkrétne hlasovať. “Verejnosť by mala následne vyvodzovať zodpovednosť voči svojim voleným zástupcom,“ myslí si Poliačik.

Podnet, či podozrenia, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky sa podľa Poliačika nevyskytli. “Podozrenie z nejakých machinácií budeme môcť mať, až keď budeme vidieť nejaké neobvyklé výsledky. Keď budeme vidieť obce so 100-percentnou účasťou, tak tam sa dá zamýšľať,“ doplnil.

19.39 Hlasovanie je pokojné a bez vážnejších problémov, skonštatovala Ústredná komisia pre referendum v Slovenskej republike. “Podľa hodnotenia členov komisie prebieha hlasovanie pokojne a nevyskytli sa žiadne vážnejšie problémy, ktoré by bolo potrebné riešiť na zasadaní komisie,“ zhodnotil predseda Ústrednej komisie pre referendum SR Peter Mach (KDH).

Rodina počas hlasovania v referende v pútnickej... Foto: SITA, Ján Slovák
referendum Rodina počas hlasovania v referende v pútnickej obci Marianka.

19.36 Referendum prebieha v obvode, respektíve okrese Banská Bystrica pokojne, obvodná referendová komisia nezaznamenala žiadne incidenty a nedostala ani nijaké podnety. Ako uviedol jej predseda Peter Lačný, podľa informácií z jednotlivých okrskov je účasť veľmi nízka. Predpokladá, že do uzavretia referendových miestností päťdesiatpercentnú hranicu neprekročí.

19.20 Na referende sa podľa odhadov do 18:00 zúčastnilo v meste Prešov okolo 20 – 30 percent ľudí, na dedinách by toto číslo mohlo dosiahnuť hranicu 50 percent, povedal predseda obvodnej volebnej komisie pre referendum v Prešove Juraj Hreha, ktorý monitoruje okresy Prešov a Sabinov.

Podľa jeho vyjadrenia, doteraz sa na ich komisiu obracali voliči s bežnými otázkami, ako pri všetkých ostatných voľbách. Pýtali sa, kde môžu voliť na voličský preukaz, ako je to s cestovným pasom. Jedna netrpezlivá volička sa sťažovala, že k nej neprišla komisia s prenosnou urnou. Hreha uviedol, že skôr ako dostal k sťažovateľke, už tam členovia okrskovej komisie boli. Zdržali sa u ďalších voličov, ktorých navštívili pred touto sťažovateľkou. Referendum v obvode prebieha bez vážnejších problémov.

19.17 Tradičné oravské katolícke obce Chlebnice a Pribiš odhadujú účasť okolo 80 percent. Pribiš s približne 450 obyvateľmi hlásil pred osemnástou hodinou vyše 60-percentnú účasť a starosta verí, že po uzavretí miestností o 22. hodine to bude až 85 percent. Chlebnický starosta aktuálny stav nepozná, ale účasť je už teraz podľa neho vyššia ako v komunálnych či parlamentných voľbách (57 resp. 61 percent, pozn. red.) a na základe veľkého záujmu ľudí o referendum očakáva aspoň 75-percentú účasť.

V Chlebniciach s takmer 1 600 obyvateľmi prebiehala celú uplynulú noc adorácia za úspešné referendum, podľa starostu Milana Maxoňa pre nepretržité modlenie svietili v dedine netradične celú noc, aby sa ľudia mohli bezpečne presúvať z domu do kostola a naspäť. „Chytilo ich to trošku viac ako voľby. Neviem ako mladí, ale tí starší to berú ako povinnosť a hojne chodí aj stredná generácia,“ uviedol Maxoň.

V Pribiši majú aj fašiangovú zábavu so zabíjačkou, podľa starostu Rastislava Suroviaka ide o náhodu, ale pripúšťa, že účasť na referende môže zvýšiť. „V porovnaní s okolitými dedinami možno na tom budeme najlepšie. Podľa toho, čo som počul, tam tak veľa ľudí k referendu nechodí. U nás chodia aj mladí. Odhadujem, že z tých 355 oprávnených voličov, čo máme, príde nakoniec vyše tristo,“ povedal Suroviak.

18.38 V Ruskej Novej Vsi v okrese Prešov majú vo voličských zoznamoch zapísaných pre referendum 839 oprávnených voličov. Starosta obce Tibor Kollár uviedol, že jeho očakávania sú optimistické, verí, že dosiahnu 50-percentnú účasť na tomto plebiscite.

Večer majú v budove obecného úradu ples, preto obvodný okrsok pre referendum zriadili netradične v škole. Starosta sa sám na referende zúčastnil ešte ráno, považuje to za dôležité. Ľudia chodia k urnám sporadicky v priebehu dňa, niekedy ich príde viac podvečer.

Ondrej Desiatnik patrí medzi tých, ktorí sa na plebiscite chcú zúčastniť. Ako uviedol , uvažoval aj o možnosti, že na referendum nepôjde. Na druhej strane však u neho prevládol názor, že ak tak urobí väčšina, referendum nebude platné. Doteraz sa zúčastnil na každých voľbách a prejaviť svoj názor považuje za dôležité.

Pozná však aj takých, ktorí na referendum nepôjdu. Deň pred konaním referenda mali v krčme silnú slovnú prestrelku. „Boli to ostré debaty, ale bitka z toho nebola. Jeden presadzoval svoj názor, ostatní mu to vyvracali,” uviedol Desiatnik.

17.32 Predseda vlády a predseda strany Smer Robert Fico sa popoludní zúčastnil na referende na základnej škole na Majerníkovej ulici v Bratislave. Ako informovala Ľubica Končalová z tlačového odboru strany Smer, premiér slobodne odpovedal na referendové otázky.

16.40 Zatiaľ rekordne nízka je účasť voličov v košickej mestskej časti Luník IX obývanej prevažne Rómami. Ako uviedol o tretej popoludní starosta Marcel Šaňa, vyzerá to tak, že účasť bude veľmi nízka a zatiaľ sa zúčastnilo možno dvadsať voličov.

„Rómovia nevidia v tom význam. Žiadna informovanosť o referende nebola, ľudia vedia o referende len z televízie. Nikto tu neprišiel, že sa bude konať nejaké referendum. Podľa mňa Rómovia vedia o čo ide, no myslia si, že oni nič nezmenia a neovplyvnia,“ povedal Šaňa. Doložil, že Rómovia majú existenčné starosti, a to nejako riešia. Podľa neho medzi Rómami je málo inak orientovaných ľudí a ani sa verejne neprejavujú a nie sú tu nejaké homofóbne prejavy.

„Jediné referendom, ktorého sa Rómovia aktívne zúčastnili, bolo referendum o vstupe Slovenska do Európskej únie. Vedeli, že to ovplyvní ich život, že budú môcť cestovať do zahraničia za prácou. Dnešné referendum nemá pre nich zmysel,“ povedal Šaňa.

V dvoch volebných okrskoch na Luníku IX je zapísaných 3830 oprávnených voličov. Referendum zatiaľ prebieha bez rušivých momentov a nemuseli riešiť žiadne protesty, či podnety.

16.39 Účasť dvíhajú v obci Badín pri Banskej Bystrici aj bohoslovci z miestneho kňazského seminára, napriek tomu je však veľmi nízka. Do 15:00 prišlo voliť zhruba 10 percent z 1 574 oprávnených voličov v obci, čo je ešte menej, než bolo na vlaňajších eurovoľbách. Medzi účastníkmi boli aj zhruba desiati bohoslovci z kňazského seminára i rehoľné sestry, ktoré sú tam zamestnané. Na voľbách sa bohoslovci nezvyknú v obci zúčastňovať.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini počas... Foto: SITA, Ján Slovák
referendum, Pellegrini Predseda parlamentu Peter Pellegrini počas hlasovania v referende na ZŠ Bakossova v Banskej Bystrici.

16.14 Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini je rád, že sa referendom končí kampaň, ktorá bola podľa neho niekedy príliš konfrontačná, nie vždy vkusná a začínala extrémne polarizovať spoločnosť. Uviedol to krátko po tom, ako sa na referende zúčastnil v základnej škole na Bakossovej ulici v Banskej Bystrici.

„Dúfam, že týmto referendom, kedy občania vyjadria svoj názor, sa opäť vrátime k tým vážnym problémom, ktoré Slovensko potrebuje riešiť, ako je nezamestnanosť, hospodársky rast, konsolidácia verejných financií a podobne,“ uviedol Pellegrini.

Referendum považuje za najvyššiu formu demokracie a na dnešnom sa podľa vlastných slov zúčastnil tak, ako sa zúčastňuje na každých voľbách, odkedy má volebné právo. Aká bude celoslovenská účasť na referende si netrúfol tipovať, prezradiť, ako hlasoval, odmietol.

15.31 K prenosnej urne prišla odovzdať svoj hlas polovica z oprávnených voličov s trvalým pobytom v Zariadení pre seniorov Zobor v Nitre, uviedla riaditeľka zariadenia Viera Škablová. Oproti iným voľbám, počas ktorých býva účasť spravidla stopercentná, ju nízka účasť prekvapila. Odmietla, že by to bolo zapríčinené nedostatočnou informovanosťou.

„ Klienti boli okrem mediálnych informácii inštruovaní aj personálom,“ opísala Škablova situáciu. Nižšiu účasť si skôr vysvetľuje zložitosťou referendových otázok a tým, že mnohí seniori si myslia, že sa ich to netýka. „Niektorým klientom sme museli otázky pomaly prečítať a vysvetliť,“ povedala riaditeľka.

14.59 Prvé priebežné neoficiálne výsledky by mohli známe medzi 22:30 až 23:00. Pri predošlom referende v roku 2010 doručili poslednú okrskovú zápisnicu štatistikom o 01:41 a podobné časy očakávajú aj teraz. Oficiálne výsledky by mohli byť jasné v nedeľu okolo 10:00.

Priebežné výsledky spracovania sa objavia na webstránke www.volbysr.sk. Údaje sa budú aktualizovať každých desať minút, povedala predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.

13.51 Majstrov­stvá Prešova v sánkovaní oslovili najmenej dve stovky milovníkov snehu. Jedným z organizátorov je Michal Kačmár, ktorý uprednostnil túto akciu pred referendom.

„Týmto naším prístupom chceme vyjadriť to, že sú nám momentálne prednejšie iné hodnoty, ako referendum. Zdá sa nám zbytočné vyjadrovať sa na položené otázky,” povedal Kačmár. Účasť na referende nepovažuje za dôležitú. Podľa jeho vyjadrenia rovnaký názor zdieľa väčšina jeho známych, ktorí prišli na svah. „Sú aj podstatnejšie veci, ako sa vyjadrovať k otázkam v referende. Napríklad problém s globálnym otepľovaním, doplnil aktivista.

Referendová miestnosť pre konanie referenda o... Foto: SITA, Tibor Zmak
referendum, Luník IX. Referendová miestnosť pre konanie referenda o ochrane rodiny v košickej mestskej časti Luník IX.

13.49 Minister­stvo vnútra Slovenskej republiky zriadilo k referendu pre občanov informačnú linku. Zamestnanci ministerstva na nej poskytujú informácie o právach a povinnostiach občanov alebo organizačného zabezpečenia referenda.

Linka funguje na telefónnych číslach 02/4859 2313 a 02/4859 2705 od pondelka 2. februára a volať sa na ňu dá až do skončenia hlasovania, do 22:00. Linka je určená výlučne pre voličov a neposkytujú na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam.

13.18 Chatári majú vo Vysokých Tatrách veľa práce, niektorí sa preto na referendum nechystajú. Peter Petras starší z Rainerovej chaty hlasovať nepôjde z princípu.

„Ja a chatár nejdeme na referendum. Na čo ísť bojovať za niečo, čo je vlastne vybojované,“ povedal Petras. Podľa jeho slov je rodina a jej ochrana vyriešená zákonom. Referendum tak označil za nepotrebné. Šesť miliónov eur by si vedel predstaviť investovať aj inde.

13.16 V Univer­zitnej nemocnici Bratislava hlasovalo 37 ľudí. Do prenosnej schránky hlasovalo 34 pacientov hospitalizovaných v pracoviskách nemocnice, na referende sa zúčastnili aj dve sestry a jeden lekár. Referendum v nemocniciach bolo pokojné a bez komplikácií. Informovala o tom hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská.

13.15 Na nedostatok práce sa dopoludnia nemohli sťažovať členovia referendovej komisie, ktorá sídli v Základnej škole Angely Merici v Trnave. Už ráno sa tu na referende zúčastnil emeritný arcibiskup Ján Sokol a prichádzali aj rehoľné sestry z okolitých kláštorov. Komisia zaznamenala aj pomerne vysoký počet ľudí s hlasovacími preukazmi.

13.13 Lyžiari na Kubínskej holi si užívajú výborné snehové podmienky a slnečné počasie, z deviatich oslovených len dvaja uvažujú, že pôjdu na referendum. „Od novembra čakáme na takúto lyžovačku. Zvykneme sem chodiť na taký predĺžený víkend a akurát to vyšlo cez referendum. Keby sme boli doma, možno by sme s manželkou išli, ale priznám sa, ani neviem, či sa dá hlasovať aj v inom meste,“ povedal Bratislavčan Peter Kucharčík.

Dolnokubínčanka Iveta Habláková sa po lyžovačke chystá s manželom a deťmi ešte do akvaparku. „Som rada, že deti si môžu celý víkend užiť tatina, chodí na týždňovky do Čiech. O referende sme ani nehovorili. Nie, nepôjdeme,“ povedala Iveta.

Referenda sa nezúčastní ani Martinčan Dušan Pobuda. „Fakt som sa nevedel rozhodnúť, či ísť alebo nie. Voličský preukaz som si nevybavoval. Večer sa vraciam do Martina, ale s kamošmi si ešte chceme ísť sadnúť na pivo, takže už asi nie,“ povedal Pobuda.

Vysokoškolák Braňo Mayer sa odpovedať na otázky v referende o ochrane rodiny chystá. „Dúfam, že to stihnem. Voliť som ešte nikdy nebol, aj keď osemnásť som už mal dávno. Ale toto, myslím si, je dôležitejšie ako politika,“ uviedol.

12.30 Svoj názor chodia vyjadriť aj obyvatelia najväčšej bratislavskej mestskej časti Petržalka. V ZŠ Pankúchova 4 bol už od rána čulý ruch. Do referendových miestností sa vybrali väčšinou starší ľudia, no prišli aj mladšie ročníky. V petržalských okrskoch na ZŠ Pankúchova vládne dopoludnia pokojná atmosféra.

V neďalekom lesíku pri dostihovej dráhe bolo ráno na prechádzke niekoľko mamičiek s detskými kočíkmi, dve z nich potvrdili, že na referende sa nezúčastnia, pretože o ľudských právach sa nehlasuje.

12.28 Právo vyjadriť svoj názor v referende využívajú v Trnave aj bezdomovci. Hlasovať môžu v jedinej referendovej miestnosti, ktorá je na prízemí mestského úradu na Trhovej ulici. viacerí k referendovým urnám už prišli. V Trnave je vytvorených 29 referendových okrskov a rovnaký počet otvorených miestností na hlasovanie.

12.26 Na plebiscite sa zúčastňujú aj rehoľné sestry a seminaristi z Gréckokatolíckeho kňazského seminára blahoslaveného biskupa Pavla Petra Gojdiča. Záujem zúčastniť sa referenda prejavili aj staršie a imobilné rehoľné sestry z Domu sv. Kozmu a Damiána pri Kongregácii sestier služobníc nepoškvrnenej Panny Márie, ktoré volili do prenosnej urny. Išli za nimi členovia z volebného okrsku č. 31 na Sládkovičovej ulici v Prešove.

Otvorenie referendovej miestnosti na ZŠ...
Obyvatelia obce Chlebnice v okrese Dolný Kubín...
+14Pacientka ortopedickej kliniky v Nemocnici...

12.08 Spolu šesť podnetov riešila na svojom rannom rokovaní Ústredná komisia pre referendum SR. Žiaden z podnetov nebol veľmi vážny. Komisia dostala podnety na posudzovania platnosti hlasovacích lístkov, údajné nesprávne informovanie o spôsobe hlasovania v Rádiu Expres, neaktualizované zoznamy voličov a na delegovanie členov do okrskových komisií.

Posledný podnet upozorňoval na to, že pri niektorých miestnostiach na hlasovanie sa vyskytujú plagáty alebo pútače, ktoré “navádzali občanov na určitý druh hlasovania“. Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová doplnila, že podnet na nesprávne informovanie o spôsobe hlasovania sa týkal vysielania Rádia Expres, v ktorom údajne tento týždeň odznelo, že odpovede treba krúžkovať.

11.31 V obci Donovaly v Banskobystrickom okrese, ktorá patrí medzi najznámejšie lyžiarske strediská na Slovensku, sa na referende zatiaľ zúčastňuje viac návštevníkov s voličskými preukazmi než obyvateľov obce, účasť však nie je vysoká.

Do 10:30 tam podľa informácií prišlo hlasovať sedem hostí s voličskými preukazmi, zo 170 Donovalčanov oprávnených voliť prišli šiesti. Miestni veriaci však zvyknú chodiť voliť až po večernej svätej omši a lyžiari s voličskými preukazmi tiež až večer po lyžovačke.

11.30 Okolo 15 z celkového počtu 25 klientov z Domu na pol ceste, ktorý funguje v rámci centra Dorka Košice, si vybralo voličské preukazy a zúčastní sa na referende. V dome na pol ceste žijú mladí dospelí, ktorí vyrastali v detskom domove, no už dosiahli vek 18 rokov a v domove žiť nemôžu.

11.29 Redempto­risti z kláštora v Podolínci v okrese Stará Ľubovňa tvrdia, že rodinám treba pomáhať stále. Nechcú aby bolo manželstvo iba projektom. Ako povedal jeden z nich, páter Michal Zamkovský, na referendum hlasovať pôjdu, ráno sa za jeho výsledok modlili s veriacimi v kostole.

10.22 Referendum o ochrane rodiny odhalilo nedostatočnú legislatívu o inštitúte referenda, myslí si programová riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk. „Ukázalo sa, že na referendum máme ako spoločnosť 25 rokov po revolúcii nedostatočne upravené pravidlá,“ povedala. „Na rozdiel od volieb nikto nesleduje výdavky na referendové kampane, žiaden zákon nezdôrazňuje transparentnosť takýchto zdrojov a nenúti aktérov, ktorí vedú kampane pred referendom, zverejňovať svoje výdavky a príjmy,“ vyjadrila sa Wienk.

Konanie referenda podľa Wienk zároveň ukázalo, že nie je dostatočne upravená kampaň v médiách, ktoré si nemusia byť isté, či kampaň uverejniť alebo nie. „Toto by malo byť poučením pre celú spoločnosť, aby sa zmobilizovali parlamentné sily a aby sa zladili pravidlá, ktoré fungujú pre voľby a referendum,“ dodala aktivistka.

Podľa Wienk súčasné dianie poukázalo na to, že aj referendum dokáže byť citlivá téma, ktorá zasiahne celú spoločnosť. „Aj do referenda môžu vstupovať rôzne skupiny s rôznymi záujmami, ktoré sa budú snažiť ovplyvňovať verejnú mienku a míňať na to finančné prostriedky. Takisto ako vo voľbách aj referendové otázky sú politickými otázkami, a mali by sme mať tie isté práva na informácie ako vo voľbách,“ uzavrela.

Pacientka ortopedickej kliniky v Nemocnici... Foto: SITA, Ján Slovák
Referendum Pacientka ortopedickej kliniky v Nemocnici akademika Ladislava Dérera na Kramároch počas hlasovania v referende.

9.21 Svoj názor chcú v referende vyjadriť aj pacienti hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB). Záujem o hlasovanie v referende má v piatich pracoviskách UNB 37 ľudí. Hlasovať do prenosnej schránky môžu tí, ktorí si vybavili hlasovací preukaz, alebo tí, ktorí majú trvalý pobyt v rovnakom okrsku ako sídli nemocnica, informovala hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská.

Pacienti i zamestnanci v univerzitnej nemocnici môžu odovzdať hlasovací lístok do prenosnej schránky od 10:00 do 14:00. “Členovia okrskovej komisie s povereným zamestnancom UNB navštívia pacientov priamo na izbách a zamestnancov na ich pracoviskách podľa predbežného nahláseného záujmu o hlasovanie v referende,“ informovala Stano Maťašovská.

8.43 Ústredná komisia pre referendum SR sa stretla na prvom rokovaní o 8:00 a rokuje o podnetoch. Doteraz jej prišli tri, ktoré sa týkajú najmä posudzovania platnosti hlasovacích lístkov, nesprávneho informovania o spôsobe hlasovania a nesprávne vyhotovených zoznamov voličov.

“Pri referende je správne vyhotovený zoznam voličov veľmi dôležitý, z neho sa vypočítava kvórum pre posudzovanie úspešnosti, platnosti alebo neplatnosti výsledkov referenda,“ upozornila pre médiá Chmelová. Doplnila, že podnet na nesprávne informovanie o spôsobe hlasovania sa týkal vysielania Rádia Expres, v ktorom údajne tento týždeň odznelo, že odpovede treba krúžkovať.

Po prerokovaní podnetov sa časť členov Ústrednej komisie pre referendum SR vyberie do terénu kontrolovať priebeh hlasovania. Počas dňa sa komisia stretne, aby prerokovala podnety a po skončení hlasovania bude monitorovať priebeh sčítania hlasov, uzatvárania a preberania zápisníc.

8.41 Pokojne a bez problémov sa začalo hlasovanie v referende. Všetky miestnosti sa otvorili načas o 7:00, nikde sa nezačalo hlasovať skôr, médiá o tom krátko po začiatku hlasovania informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.

8.33 LGBTI aktivisti, medzi ktorými je aj Romana Schlesinger z Queer Leaders Fora, neočakávajú, že sa v referende naplní kvórum, no oslavovať to nebudú. „Už to, že sme museli absolvovať ako spoločnosť tieto posledné mesiace a atmosféru s nimi spojenú, hovorí samo za seba,“ uviedla. Spoločnosť je podľa nej rozhádaná, spolarizovaná. Ako ďalej pokračovala, obáva sa, že sa vytvorila tzv. dúhová karta, podobne ako kedysi tzv. maďarská karta, ktorá bude politicky použitá a vyžiada si svoje obete.

8.22 Podľa zákona o spôsobe vykonania referenda sa v deň konania referenda až do skončenia hlasovania nesmú zverejňovať výsledky prieskumov hlasovania. Komisie a pracovníci ich odborných (sumarizačných) útvarov nesmú poskytovať informácie o priebehu a čiastkových výsledkoch hlasovania, a to až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania.

Počas referenda je zároveň zakázané presviedčanie za určitý spôsob hlasovania v budovách, kde sídlia okrskové komisie, a v ich bezprostrednom okolí. Zákon o spôsobe vykonania referenda termín informačná kampaň nepozná.

Hlasovacia urna v ZŠ na Hlbokej ceste. Foto: Pravda, Ivan Majerský
referendum 2015 Hlasovacia urna v ZŠ na Hlbokej ceste.

7.30 Pred hlasovaním sa každý občan musí okrskovej komisii preukázať preukazom totožnosti, teda občianskym preukazom, prípadne aj s hlasovacím preukazom alebo pasom. Pričom hlasovací preukaz okrsková komisia občanovi zoberie a pripojí k zoznamu občanov oprávnených hlasovať v referende. Po zázname do zoznamov dajú občanovi hlasovací lístok. Hlasuje sa za tzv. plentou.

Občan môže na každú otázku odpovedať áno alebo nie tak, že napíše značku “X“ do rámčeka pod “ÁNO“ alebo “NIE“, ktoré sú pod každou otázkou. Posudzuje sa každá odpoveď osobitne a aj keby bola platná iba jedna z troch, je hlasovací lístok platný. Do výsledku hlasovania v referende sa za každú otázku počítajú vždy iba odpovede vyznačené správne.

Referendum bude platné, ak sa na ňom zúčastní viac ako 50 percent oprávnených občanov. Nerozhoduje, či občania hlasovali platne alebo neplatne, napríklad vyznačili “X“ do každého z rámčekov či do žiadneho. Rozhodujúci je počet tých, ktorým v sobotu v miestnostiach na hlasovanie vydajú hlasovací lístok. Ak by bolo referendum ako celok platné, tak pri každej otázke budú platné odpovede prijaté väčšinou hlasujúcich.

7.28 Najmä zo závažných zdravotných dôvodov sa dá požiadať okrskovú komisiu o hlasovanie do prenosnej urny. Hlasovať sa dá aj v nemocniciach či zariadeniach sociálnych služieb, ale aj v celách policajného zaistenia, v miestach kde sa vykonáva väzba alebo trest odňatia slobody.

K tým, čo v nich majú trvalý pobyt vyšle okrsková komisia, v ktorej územnom obvode je toto zariadenie, v spolupráci s vedúcim príslušného zariadenia prenosnú schránku na hlasovanie. Tí, čo v zariadení nemajú trvalý pobyt môžu hlasovať iba ak si vopred vybavili hlasovací preukaz.

7.25 Právo hlasovať má každý občan SR, ktorý najneskôr v deň konania referenda dovŕšil 18 rokov. Občania, ktorí majú trvalý pobyt na území Slovenska, potrebujú na hlasovanie občiansky preukaz. Ak však hlasujú mimo miesta svojho trvalého bydliska, musia okrskovej komisii predložiť aj vopred vybavený hlasovací preukaz, ktorý oprávňuje hlasovať v ľubovoľnom okrsku na Slovensku.

Hlasovať môžu aj občania SR, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Musia však prísť hlasovať do ľubovoľnej referendovej miestnosti na Slovensku. Slováci žijúci trvalo v zahraničí sa okrskovej referendovej komisii musia preukázať cestovným dokladom a tá v Registri obyvateľov overí, či nemajú trvalý pobyt v SR.

V referende nemôžu hlasovať tí, ktorým z dôvodu ochrany zdravia ľudí zákonom obmedzili osobnú slobodu, tiež väznení páchatelia obzvlášť závažných zločinov a ľudia zbavení spôsobilosti na právne úkony. Približne 4,4 milióna občanov môže hlasovať od 7:00 do 22:00 v 4 942 okrskoch.

7.23 Výsledky referenda oficiálne vyhlásia v nedeľu 8. februára. Neoficiálne výsledky zverejní po skončení hlasovania, v noci, Štatistický úrad SR na webstránke www.volbysr.sk. Na rovnakom webe budú neskôr dostupné aj oficiálne výsledky. Referendum bude platné, ak sa na ňom zúčastní viac ako 50 percent oprávnených občanov.

7.14 Polícia bude počas referenda dohliadať na poriadok. Ako ďalej uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, polícia bude od skorého rána venovať zvýšenú pozornosť ochrane budov, kde budú hlasovacie miestnosti, ako aj ich blízkemu okoliu. „Tiež zabezpečíme ochranu pri prevoze výsledkov z obvodných komisií pre referendum do ústrednej volebnej komisie,“ poznamenala.

V mestách i obciach budú na poriadok dohliadať nielen motorizované, ale aj pešie policajné hliadky. V teréne však budú aj príslušníci kriminálnej polície. V prípade potreby budú pripravené pomôcť aj ďalšie špeciálne policajné útvary či pyrotechnici.

7.00 Otvorili sa hlasovacie miestnosti na celom Slovensku

258 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum o rodine