František Mikloško: Referendová účasť 21,41 percenta je prepad

Referendová účasť 21,41 percenta je podľa bývalého politika Františka Mikloška prepad. „Som ale presvedčený, že toto referendum malo veľký význam a odkrylo niektoré problémy. Dotýkalo sa intímnych a súkromných stránok ľudí, ktorí sú inak sexuálne orientovaní. Význam malo aj preto, že k vážnym a citlivým otázkam sa vyjadrili aj cirkvi," vyhlásil v diskusnej relácii O 5 minút 12 televízie RTVS.

08.02.2015 12:39 , aktualizované: 17:00
debata (4)

Jeden z hovorcov Aliancie za rodinu Peter Kremský si myslí, že veľa ľudí v referende nehlasovalo pre znechutenie z politiky, z verejných vecí a aj preto, aby si o nich ostatní nemysleli, že chcú druhému zle. „Ľudia boli presvedčení, že aj keby išli na referendum, nič tým nezmenia. My sme hovorili o tom, aby ľudia prišli hlasovať, aby sa nezavádzali ideológie, ktoré sa tu objavujú,“ zhrnul hovorca.

Hovorca Aliancie Kremský: Nie je koniec

Kremský reagoval v diskusnej relácii RTVS O päť minút dvanásť aj na otázku moderátora, prečo sa aliancia nedištancovala od urážok, ktoré zazneli v predreferendovej kampani, napr. v listoch, ktoré dostávali ľudia do schránok ako List od suseda. Povedal, že „vždy sa nájde niekto, kto vás podporuje neprimeranými prostriedkami“. Nedištancovali sa vraj preto, že nemohli všetko sledovať. Potom Kremský podal ruku svojmu partnerovi v diskusii Martinovi Mackovi z iniciatívy Inakosť na znak toho, že „je dôležité, "aby sme sa navzájom počúvali a nerozdeľovali spoločnosť“.

Kremský uviedol, každý hľadá odpoveď na otázku, prečo ľudia neprišli v sobotu hlasovať. „Je logické, že sa nad tým zamýšľame. Je tu takmer milión ľudí, ktorí sa nebáli a povedali svoj názor a to je veľmi cenné," vyjadril sa Kremský. Podľa neho keby sa referendum stalo platným, upevnili by sa veľmi dôležité hodnoty, na ktorých stojí naša spoločnosť. Sú to hodnoty rodiny, manželstva a tiež sloboda jednotlivca povedať nie a mať posledné slovo pri výchove svojich detí. „Žiaľ, nezmenilo sa to, ale to ešte neznamená, že je koniec. Nie je koniec a veríme, že v tom budeme pokračovať,“ poznamenal s tým, že hlasy ľudí, ktorí prišli sú dôležité a nemôžeme sa tváriť, že tu nie sú.

Sociologička Bútorová: Výsledok odráža rôznorodosť spoločnosti

Sociologička Zora Bútorová si myslí, že sa treba pozrieť na výsledky referenda v širšom kontexte a nepozerať sa len na dve strany, ktoré stoja oproti sebe. „Treba sa pozrieť na charakter našej spoločnosti. Výsledok odráža, že naša spoločnosť je z hľadiska spôsobu, ako ľudia žijú v intímnych vzťahoch, veľmi rôzna. Okrem rodín, ktoré iniciátori zadefinovali v referendových otázkach, tu existuje viacero iných spôsobov spolužitia. Preto, keď hodnotíme vysokú neúčasť, tak by sme sa nemali pýtať len na to, ako ľudia prijímajú argumenty druhého tábora, ktorý bol zadefinovaný ako ľudia inej sexuálnej orientácie. Mali by sme sa pýtať aj na to, či otázky, ktoré boli položené, vyhovujú veľkej väčšine dospelých občanov, z ktorých veľká časť nežije v manželskom spolužití," objasnila Bútorová.

Publicista Martin M. Šimečka: Fico aj pravica sa postavili k referendu pokrytecky

Publicista a politológ Martin M. Šimečka vidí dve stránky referenda. Na jednej strane prinieslo desivú debatu, ale na strane druhej sa v médiách a verejnosti objavili úžasné príbehy ľudí, ktorí doteraz nemali odvahu o sebe hovoriť. Referendum ukázalo, že Slovensko má základy modernej spoločnosti v línii toho najlepšieho, čo Európa v sebe má," povedal Šimečka, ktorý sa kriticky vyjadril aj o postoji premiéra Fica, ale aj pravice k referendu. „Fico šiel na referendum, hoci referendum jeho kolegovia zo sociálnej demokracie v europarlamente kritizovali. Pravicoví politici sa k nemu tiež postavili pokrytecky, opustili rolu garanta ľudských práv,“ myslí si Šimečka.

Martin Macko z iniciatívy Inakosť: referendum je povzbudením

Podľa Martina Macka je referendum povzbudením, môže byť začiatkom diskusie o legalizácii vzťahov medzi ľuďmi rovnakej sexuálnej orientácie. V ústave je zakotvené, že manželstvo je vzťah jedného muža a ženy, to sa nezmení, ale reálnou alternatívou je registrované partnerstvo. Upozornil na to, že minimálne jeden partner v terajších zväzkoch nemá právne doriešený vzťah k dieťaťu, čo je treba doriešiť. "Nehovoríme zatiaľ o adopciách, povedal Macko a dodal, že komunita LGBTI teraz nechce nijakým spôsobom traumatizovať slovenskú spoločnosť a vyjadril sa, že predreferendová kampaň bola agresívna.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum o rodine