Vakcína pre bábätká mizne z trhu

Výrobca ju dodal na trh, niekde na ceste do lekární sa však stratila. Vakcíny, ktorou sa očkujú bábätká na ochranu pred vážnymi infekciami, je nedostatok.

08.02.2015 17:00
lekaren, liek, choroba, lieky Foto: ,
Lekárnici upozorňujú na nedostatok niektorých liekov.
debata (4)

Zatiaľ nik nevie vysvetliť, kam zmizla. Lekárnici si myslia, že obchodníci ju vyviezli za hranice, aby ju tam predali drahšie ako u nás. Ministerstvo zdravotníctva upokojuje, že dôvod na paniku nie je.

Pediater Mário Moro tvrdí, že už asi mesiac má problém zabezpečiť pre deti vakcínu Prevenar 13. „V lekárni, ktorá je blízko mojej ambulancie, ju nemajú,“ tvrdí lekár Moro s tým, že musel pátrať aj v iných lekárňach.

S dostupnosťou vakcíny mali problém aj inde. „Zaznamenali sme výpadok vakcíny, netuším, z akého dôvodu jej niet,“ poznamenala lekárnička Vladimíra Gromová zo Stupavy. Situáciou zostali zaskočené aj niektoré mamičky. „Mali sme dostať poslednú dávku vakcíny a lekárka nám povedala, že nie je,“ povedala mamička Miriam z Trnavy s tým, že netuší, čo má teraz robiť. Má obavu, či jej dieťa teraz, keď je všade plno rôznych nákaz, bude dostatočne chránené.

Vakcínou sa povinne očkujú deti do jedného roka proti pneumokokom. Komplexnú ochranu dieťa získava až po troch dávkach. Pediater Moro tvrdí, že dieťa môže získať dostatočné protilátky už aj po dvoch dávkach. Preto v dočasnom nedostatku vakcíny problém nevidí. „Ak by však vypadla na dlhšie časové obdobie, tak potom by som videl riziká,“ pripomenul Moro. Invazívne typy pneumokokov môžu spôsobiť ťažšie ochorenia, akými sú zápal mozgových blán, zápal pľúc či uší. Chýbajúcu očkovaciu látku by čiastočne mohla tiež nahradiť ďalšia, ktorá však chráni proti menšiemu počtu baktérií.

Výrobca vakcíny spoločnosť Pfizer uvádza, že na Slovensko doviezli množstvá, ktoré vždy prevyšovali reálnu spotrebu. „Začiatkom januára sme zachytili prvé správy o oneskorovaní dodávok vakcín do lekární, koncom januára sme prvý raz upozornili Štátny ústav pre kontrolu liečiv a ministerstvo zdravotníctva, že sa deje niečo mimoriadne a hrozí výpadok,“ reagoval hovorca firmy Miroslav Lednár s tým, že v posledných dňoch ide už o akútny nedostatok. Odhaduje, že z trhu zmizlo najmenej množstvo na úrovni mesačnej spotreby.

Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nevidí dôvod na paniku. „Nedostupnosť očkovacej látky pravdepodobne nastala kvôli aktuálnej zvýšenej spotrebe,“ uviedla hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová. Plánovaný ani realizovaný vývoz spomínaného lieku nebol podľa nej Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv hlásený.

Predstavitelia Slovenskej lekárnickej komory majú na to iný pohľad. „V súčasnosti očkovacie vakcíny proti pneumokokom pre detského pacienta chýbajú. Je možné, že aj tento nedostatok bude súvisieť s reexportom,“ povedal prezident komory Ondrej Sukeľ. Poukázal, že pacienti sa nemôžu dostať aj k ďalším liekom na riedenie krvi, na liečbu vysokého tlaku, na bolesť chrbtice aj astmy. „Na niektoré lieky dlhodobo robíme poradovníky,“ podotkla lekárnička Gromová. Myslí si, že ide o vážnu situáciu.

Kým začiatkom minulého roka Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠUKL) zakázal vyviezť len päť druhov liekov, ku konca roka ich bolo 13. V zozname sú cytostatiká, ktoré sa používajú na liečbu onkologických ochorení, ale aj kardiologické, urologické, reumatické a psychiatrické li­eky.

Obchod s liekmi za hranice prináša vysoké zisky. Ich cena je v zahraničí niekoľkonásobne vyššia. Do reexportu môžu byť zapojené lekárne aj distribučné spoločnosti.

Minulý rok sa vyviezlo 1 376 216 balení liekov, ide o 589 druhov. Ak by mal liek chýbať pacientovi, ústav export nepovolí. Takéto opatrenie má Slovensko ako jediná krajina Európskej únie. Európska komisia ho však môže zrušiť. „Európska komisia skúmala, či ustanovenie nie je prekážkou pre voľný pohyb tovarov, ktoré by obmedzovalo vývoz liekov pri obchodovaní medzi členskými štátmi EÚ,“ informovala hovorkyňa ministerstva Šoltésová s tým, že rezort požiadal Európsku komisiu o rokovania, ktoré sa uskutočnili minulý rok v septembri a v novembri v Bruseli.

Európska komisia má podľa Šoltésovej najväčšie výhrady k rozsahu monitorovaných liekov, u ktorých je možné nepovoliť vývoz. Ak sa však preukáže nedostatok liekov, tak zákaz exportu Brusel akceptuje. Zástupcovia Európskej komisie zdôraznili, že je predčasné vyjadrovať sa k akýmkoľvek záverom, pokiaľ nebudú definitívne uzatvorené všetky rokovania o tejto problematike.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lekárne #vakcíny #bábätká