Anketa: Čo hovoríte na výsledky referenda?

Denník Pravda v ankete zaujímalo, ako slovenskí občania hodnotia výsledok sobotného referenda.

08.02.2015 17:00
debata (69)

Matej Snopko (51), podnikateľ, spisovateľ, Zvolen:
Teším sa z výsledkov referenda, lebo ukazujú, že na Slovensku žije väčšina ľudí, ktorí, chvalabohu, nepociťujú potrebu zasahovať do života iných a ponižovať ich len preto, že sú odlišní od takej tej bežnej normy. Keby to dopadlo inak, bola by to veľká hanba pre Slovákov.

Zuzana Melicherová (46), živnostníčka, Považská Bystrica
Od začiatku bolo jasné, že na referendum nepríde dosť ľudí, od začiatku je teda jasné, že sú to zbytočne vyhodené peniaze, milióny eur. Hlasovať prišlo málo ľudí, pretože väčšina ľudí sa radšej venovala tej rodine, o ktorú v referende išlo. A aj keby bolo referendum úspešné, nič by sa nebolo nestalo. Rodina je uzákonená, to je normálne, žiadne zmeny by neboli potrebné. Keby tu niečo hrozilo, bola by to iná situácia, ale takto bolo referendum úplne zbytočné.

Ľubomír Krcho (59), stavebný technik, Trenčín
Dalo sa čakať, že to takto dopadne, inak to dopadnúť ani nemohlo, lebo ľudí teraz trápia iné veci, ako toto referendum. Princípy, o ktoré išlo v referende, sú už teraz zakotvené v zákone, načo teda dupľovať to, čo už platí. Ľudia hovorili, že je to proti zdravému rozumu, načo potvrdzovať to, čo už je potvrdené. Myslím si, že iniciátori referenda nahrali na smeč druhej strane, dosiahli vlastne opačný efekt. Ale asi len skúmali, aké by mali šance, keby si založili vlastnú politickú stranu.

Juraj Mišík (60), Nitra, učiteľ na vysokej škole
Nechcem nikomu upierať právo na normálny život, no výnimkou je výchova detí. Jednoznačne je to problém, najmä pre deti, ktoré sa dostanú do veku, keď si začínajú uvedomovať svoju sexualitu. Darmo sa im budú snažiť dvaja otcovia alebo dve mamy všelijako prístupne vysvetľovať, ako to u nich funguje. Dieťa s tým bude mať stále problém.

Jozef Král (59), Nitra, dôchodca
Vnímam to ako totálnu prehru Chromíka a spol. Pre mňa je to úspech a zároveň dôkaz toho, že asi 20 percent Slovákov verí pastierskym listom. A keby bola cirkevná daň a ľudia by si museli platiť za to, že sú v cirkvi, tak by podľa mňa prišlo o 10 percent menej. Ja som veriaci, ale neverím tomu, čo hovoria dnešní biskupi. Mali by sa starať radšej o to, čo robia pedofilní kňazi a nie o ľudí, ktorí nikomu neubližujú.

Michal Kolárik (34), športový redaktor, Žilina
Referenda som sa nezúčastnil, hoci som bol predsedom okrskovej komisie, v ktorej som mohol aj hlasovať. Otázky položené v referende sú zákonmi u nás dávno vyriešené, necítil som od LGBTI komunity na Slovensku žiadnu silnú spoločenskú požiadavku na zmeny ich postavenia v spoločnosti a nechcel som byť tým, kto rozhoduje o hocijakej menšine a stavia medzi ľuďmi bariéry v spoločnosti. Voči postihnutým ich búrame ťažko, ale pomaly to ide, voči inak sexuálne orientovaným, medzi ktorými mám viacero známych a kolegov, to bude asi trvať dlhšie. Účasť na referende ma, hoci tento inštitút uznávam, veľmi potešila.

Jozef Karabin (35), starosta, Košice
„Výsledky referenda ma neprekvapili. Čím viac volieb a referend, tým nižšia účasť. Očakával som, že účasť nebude vysoká, svoju úlohu zohralo viacero faktorov. Treba zosúladiť podmienky pri voľbách a referendách a niektoré dať v rovnaký deň, ušetrili by sa aj peniaze.“

Miloš Ihnát (47), právny poradca, Košice
„Referenda som sa zúčastnil, ale podľa mňa to boli zbytočne vyhodené peniaze. Otázky, ktorými sa zaoberalo boli na odbornú diskusiu, nie referendum. Malo by sa znížiť aj kvórum, inak hrozí, že žiadne ďalšie referendum nemusí byť platné.“

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum o rodine