Chrípkou sa nakazilo viac ako stotisíc ľudí

Chrípkové ochorenia prudko stúpajú a hygienici hlásia lokálne epidémie. Či prerastú do celoslovenskej epidémie, to odhadnúť nevedia. Počty pacientov v minulom týždni prekročili hranicu stotisíc. Pre chrípku zatvárajú školy aj škôlky. V susedných Čechách vírusu v tejto sezóne podľahlo šesť ľudí.

10.02.2015 12:30
debata (3)

Nebezpečné pri chrípke sú ťažké komplikácie označované skratkou SARI. Pacient má problémy s dýchaním a musí byť okamžite hospitalizovaný. V nemocnici je napojený na umelú ventiláciu, v opačnom prípade mu hrozí smrť. Minulý týždeň pribudli dvaja ľudia s podobnými ťažkosťami.

V breznianskej nemocnici s príznakmi zápalu pľúc a s dýchacími problémami leží na ARO štyridsaťdvaročný muž. „Laboratórne bol u neho potvrdený výskyt chrípky typu A s dýchacími ťažkosťami a respiračnou insuficienciou, ide o stav kedy nedochádza k dostatočnému zásobovaniu tkanív kyslíkom, v krvi sa hromadí oxid uhličitý,“ povedala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová. Pacient podľa nej nebol očkovaný proti chrípke a jeho rizikovým faktorom je vysoký krvný tlak. Druhý prípad ťažkého priebehu chrípky zaznamenali u 53-ročného muža v Trenčianskom kra­ji.

Každý rok sa priemerne vyskytuje 30 až 50 prípadov SARI, okrem roku 2009, vtedy ich bolo 270. Z toho 32 ľudí ochoreniu podľahlo. Išlo však o extrém, v tom roku sa objavila pandemická chrípka.

„Od začiatku chrípkovej sezóny bolo hlásených spolu 17 ťažkých prípadov, úmrtia sme nezaznamenali,“ povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. Zatiaľ prepukli iba lokálne epidémie alebo na úrovni okresov. Nástup celoslovenskej epidémie sa podľa Skalickej nedá presne predpokladať, vylúčiť sa však nedá. Celkovo je chorých 119 817 ľudí.

Najviac pacientov minulý týždeň pribudlo v Nitrianskom kraji, najmenej v Žilinskom a Košickom. Najväčšiu skupinu chorých tvoria deti do päť rokov. Pre chrípku zatvorili 112 materských škôl, 113 základných a 16 stredných škôl. Najviac zatvorených škôl bolo v Prešovskom kraji.

V susedných Čechách je situácia dramatickejšia. Podľa českého ministerstva zdravotníctva minulý týždeň zaevidovali až 52 závažných prípadov chrípky, ktoré si vyžiadali intenzívnu zdravotnú starostlivosť. Z uvedeného počtu šesť ľudí zomrelo.

Epidemiológovia odporúčajú pri prvých príznakoch, akými sú bolesť hlavy, hrdla a svalov, zimnice a horúčky, zostať doma. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky do päť dní odznejú. Úplne zdravý človek je obvykle až po dvoch týždňoch. Vírus chrípky sa prenáša vzduchom pri kýchaní a kašľom. Rizikovými skupinami sú najmä deti do 15. roku, ľudia nad 60 rokov a s oslabeným imunitným systémom či s chronickými ochoreniami, napríklad srdciari či cukrovkári.

Medzi najdôležitejšie preventívne opatrenia patrí dodržiavanie zásad osobnej hygieny, a to časté umývanie rúk, používanie jednorazových vreckoviek, vetranie a očkovanie, ktoré je však optimálne urobiť v jeseni alebo na začiatku zimy.

Hovorkyňa hlavného hygienika Skalická pripomína, že očkovanie proti chrípke je možné aj počas epidémie. „Existuje však riziko, že očkovaná osoba ochorie skôr, než bude chránená, pretože dostatočná ochranná hladina protilátok sa vytvorí 10 až 14 dní po zaočkovaní,“ dodala. Koľko ľudí sa dalo zaočkovať tento rok, hygienici ešte nemajú spočítané.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #očkovanie #hygienici