Ministerstvo registruje prvé žiadosti o vrátenie občianstva

Bývalí slovenskí občania už na úrady zaniesli prvé žiadosti o vrátenie občianstva. Od 1. februára im to umožňuje nariadenie ministerstva vnútra. Rezort zatiaľ nemá presnú štatistiku o žiadostiach, keďže tie sa podávajú na okresných úradoch v krajských mestách a tiež na našich zastupiteľských úradoch v cudzine.

10.02.2015 15:17
debata (7)

„Máme informácie, že prvé žiadosti už boli podané, napríklad na Veľvyslanectve Slovenskej republiky v Prahe či na Okresnom úrade v Bratislave,“ uviedli pre agentúru SITA z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.

Od začiatku tohto mesiaca platí nariadenie ministerstva vnútra, ktoré umožňuje vracať štátne občianstvo tým, ktorí oň prišli pre zákon z roku 2010. Ten prijala prvá vláda Roberta Fica ako reakciu na maďarský zákon o dvojakom občianstve.

Tvrdosť normy z roku 2010 má vyriešiť novela, ktorú má rezort vnútra pripravenú. Minister vnútra Robert Kaliňák však nechcel na jej prijatie čakať a na konci minulého roka prišiel s vlastným riešením. Občianstva budú spätne udeľovať na základe výnimky – keď je udelenie občianstva v záujme Slovenska.

Prijali preto spomínané nariadenie, ktoré „umožní, aby bývalí štátni občania Slovenskej republiky, ktorí stratili štátne občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o výnimku na udelenie štátneho občianstva SR,“ vysvetlilo ministerstvo.

Udeľovanie občianstva týmto spôsobom má však podmienky. Prvou je, že udelenie občianstva sa vzťahuje len na osoby, ktoré boli bývalými štátnymi občanmi Slovenskej republiky, teda k 1. januáru 1993 nadobudli po zániku ČSFR štátne občianstvo Slovenskej republiky a potom ho stratili.

Okrem toho sa vracanie občianstva týka len ľudí, ktorí získali občianstvo cudzieho štátu na základe trvalého pobytu v ňom. „V zmysle zákona musí mať žiadateľ tiež povolený pobyt cudzinca na území Slovenskej republiky,“ dodáva ministerstvo.

Žiadosť o udelenie štátneho občianstva sa podáva na okresnom úrade v sídle kraja, na diplomatickej misii alebo na konzulárnom úrade SR. Slovenskí krajania, ktorí neboli slovenskými štátnymi občanmi, nemôžu počítať s automatickým udeľovaním občianstva.

Pri udelení slovenského občianstva Slovákom žijúcim v zahraničí sa vyžaduje okrem iných podmienok aj minimálne trojročný faktický pobyt na území Slovenka, teda žiadateľ musí byť fyzicky prítomný na území našej vlasti počas celej dĺžky tohto pobytu.

Aj doteraz zákon umožňoval udeliť slovenské občianstvo na základe výnimky, keď je udelenie občianstva v záujme Slovenska. Týka sa najmä športovcov alebo vedcov. Práve na princípe týchto výnimiek stojí ministerské nariadenie, ktorým vracajú občianstvo všetkým, ktorí o to požiadajú a spĺňajú už spomínané podmienky.

„Každú žiadosť môžeme posúdiť individuálne s minimálnym nárokom na administratívnu záťaž na ľudí,“ povedal vlani v decembri minister Kaliňák.

Novelu zákona o občianstve má ministerstvo pripravenú už vyše roka. Legislatíva má odstrániť tvrdý zákon z roku 2010, ktorým človek príde o slovenské občianstvo automaticky po prijatí cudzieho občianstva.

Išlo o reakciu na maďarský zákon, ktorý umožnil, aby občianstvo Maďarska získali všetci ľudia, ktorých predkovia žili v Uhorsku a ovládajú maďarčinu.

Kabinet Ivety Radičovej chcel Ficov zákon upraviť, ale zmenu sa presadiť nepodarilo. Takto za štyri a pol roka prišlo o slovenské občianstvo takmer tisíc ľudí. Najviac ľudí sa vzdalo slovenského občianstva v prospech občianstva Českej republiky.

Udeľovanie občianstva by v chystanej novele malo byť viazané na trvalý pobyt. Znamenalo by to, že aj občan Slovenska by mohol nadobudnúť napríklad maďarské občianstvo a nestratil by pritom slovenské, ale za predpokladu, že má trvalý pobyt v Maďarsku.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #štátne občianstvo