Šéf štátnej poisťovne príde o 7 500 eur

Šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai definitívne príde o 7 500 eur. Minulý týždeň to potvrdil Ústavný súd, na ktorý sa Forai obrátil po prevalení, že mu v majetkovom priznaní chýbali údaje.

12.02.2015 07:17
Marcel Forai Foto: ,
Šéf VšZP Marcel Forai
debata (24)

Forai v majetkovom priznaní ešte z roku 2012 zamlčal úver, z ktorého financoval byt v lukratívnej časti Bratislavy. Keď na to vlani prišiel parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, rozhodol o pokute vo výške troch mesačných platov. Šéf štátnej poisťovne následne podal opravné oznámenie a výboru sa ospravedlnil. Zároveň sa však obrátil aj na Ústavný súd, ktorý preveroval, či parlamentný výbor postupoval správne. Ukázalo sa, že siahnutie na plat bolo oprávnené.

„Generálny riaditeľ sa na Ústavný súd obrátil z dôvodu závažných formálnych chýb rozhodnutia výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Výbor totiž nesprávne aplikoval zákonné ustanovenie vo vzťahu k výške pokuty i druhu porušenia povinnosti,“ uviedla Alena Michalicová z referátu komunikácie VšZP. Pokuta podľa nej nebola uložená za chýbajúce údaje v majetkovom priznaní, ale za porušenie povinnosti verejného funkcionára vo veci nezlučiteľnosti niektorých funkcií. Forai ešte rozhodnutie Ústavného súdu nedostal. „Bude ho rešpektovať. Pokuta vo výške 7 548,82 eura bude zaplatená po jeho doručení,“ doplnila Michalicová.

Byt sa nachádza v bytovom komplexe River Park pri rieke Dunaj. Ide o štvorizbový apartmán s rozlohou vyše 200 štvorcových metrov, ku ktorému prislúcha ďalších 100 štvorcových metrov terasy. Podľa zverejnených cenníkov na internete mohol stáť zhruba 700-tisíc eur.

Keďže Forai je verejne činnou osobou, každý rok musí parlamentnému výboru poslať svoje majetkové priznanie. Podľa priznania za rok 2013 vlastní dva byty, rodinný dom, chatu, garáž a ornú pôdu. V uvedenom roku zarobil 59 230 eur, čo je mesačne 4 930 eur. Iné príjmy mal vo výške 59 494 eur. Malo by ísť o odmenu za funkciu predsedu predstavenstva v poisťovni, ktorú riaditeľovi vyplácajú mesačne vo výške 3 700 eur. Okrem toho dostal ročnú odmenu 15 097 eur. Jeho zárobok sa tak za celý rok vyšplhal na sumu 118 724 eur, čo je dvakrát viac, ako dostáva premiér Robert Fico. Ten mal ročný príjem vyše 45-tisíc eur.

Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorej Forai šéfuje, sa má presťahovať do nových priestorov. Ešte v decembri o tomto pláne nechcela nič prezradiť. Lepšie priestory si hľadala prostredníctvom inzerátu v médiách a nevypísala verejnú súťaž.

Na stredajšom rokovaní zdravotníckeho výboru však Forai prezradil prvé podrobnosti. Štátna poisťovňa si vyberala z desiatich ponúk a svoje generálne riaditeľstvo plánuje z dvoch vlastných budov presunúť do jedného objektu, ktorý si bude prenajímať. Presťahovaním sa podľa Foraia zefektívni ich práca a poisťovňa vraj ušetrí. Mesačný nájom by mal byť 82,7 tisíca eur bez dane. Poslancom by mala poisťovňa predložiť finančnú analýzu sťahovania.

„Vzhľadom k transparentnosti skôr ako príde k zaviazaniu sa s budúcim prenajímateľom, sme chceli, aby o tom vedela verejnosť a prípadne nás na čokoľvek, čo by nebolo v poriadku, upozornila,“ uviedol Forai.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #Marcel Forai