LGBTI komunita sa po referende aktivizuje. Predstavila svoje plány

LGBTI organizácie majú po neúspešnom referende o ochrane rodiny viacero plánov. Výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko uviedol, že vo výbore pre práva LGBTI osôb pri Rade vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť by sa mali po schválení ľudskoprávnej stratégie rozprávať o zámere vládneho akčného plánu pre práva LGBTI ľudí.

12.02.2015 12:30
LGBTI, Martin Macko, Romana Schlesinger Foto: ,
Výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko a Romana Schlesinger z iniciatívy Queer Leaders Forum počas tlačovej besedy aktivistov, na ktorej zhodnotili výsledky neúspešného referenda.
debata (86)

Akčný plán by sa mal podľa jeho slov zamerať na prevenciu zločinov z nenávisti voči LGBTI ľuďom, zvyšovanie povedomia verejnosti a podobne. „Naplánované to bolo na prvý polrok tohto roka, no závisí to, samozrejme, od prijatia Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv na Slovensku,“ vysvetlil Macko.

Organizácie chcú v najbližších mesiacoch tiež predstaviť program spoločnej platformy s cieľom právneho uznania párov rovnakého pohlavia a ich rodín. „A začať následne diskusiu o tomto probléme,“ doplnil Macko.

Téma práv LGBTI menšiny býva tiež predmetom zasadnutí ľudskoprávnej rady vlády. Ako informoval Peter Susko z tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí, prvé tohtoročné zasadnutie rady je zvolané na 11. marca. „Návrhy do programu rokovania rady môžu zainteresované subjekty, ako sú jej výbory, resp. jej členovia, zasielať sekretariátu rady najneskôr do 16. februára,“ poznamenal. Následne bude spracovaný program rokovania.

Referendum o ochrane rodiny, ktoré sa konalo v sobotu 7. februára, nebolo platné. Zúčastnilo sa na ňom totiž iba 21,41 percenta občanov oprávnených hlasovať. Na to, aby bol plebiscit platný, by muselo prísť hlasovať viac ako 50 percent zo 4 411 529 občanov. Hlasovacie lístky vydali 944 674 občanom. V poradí ôsme referendum, ktoré sa konalo od vzniku samostatného Slovenska v roku 1993, sa zaradilo do série neplatných všeľudových hlasovaní. Opäť tak otvorilo diskusiu o zákonnej úprave referenda. Doteraz bolo platné iba jedno referendum, a to zo 16. a 17. mája 2003, keď občania súhlasili so vstupom Slovenska do EÚ.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Macko #Iniciatíva Inakosť #LGBTI+