Chrípka zatvára školy

Počet akútnych respiračných a chrípkových ochorení v Trnavskom kraji opäť stúpol. Fakultné nemocnice v Trnave a Skalici pre chrípku zakázali návštevy pacientov na jednotlivých oddeleniach.

13.02.2015 11:58 , aktualizované: 14:36
debata

Pre vysoký počet chorých žiakov zatvorili aj 27 základných, 25 materských, 10 stredných škôl a jedny detské jasle.

Lekári zaznamenali v tomto týždni 13 171 akútnych respiračných ochorení, z toho 2 750 prípadov chrípky. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť pri respiračných ochoreniach o viac ako 15 percent a pri chrípke o 41 percent. Informovala o tom Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

V okresoch Trnavského kraja bola najvyššia chorobnosť zaznamenaná v okrese Skalica, z hľadiska veku bolo najviac chorých medzi deťmi od šesť do 14 rokov, najvyšší nárast chrípkových ochorení bol medzi dospelými. Z celkového počtu akútnych respiračných ochorení bol v 1,4 percenta hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie zápalom prínosových dutín a zápalom pľúc.

V Košickom kraji lekári v siedmom kalendárom týždni ohlásili 16 110 akútnych respiračných ochorení a chrípky. Informuje o tom internetová stránka košického regionálneho úradu verejného zdravotníctva. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom sa chorobnosť zvýšila o 16 percent.

Najviac chorých bolo medzi 15– až 19-ročnými. Lekári nahlásili komplikácie u 367 chorých. V kraji sa vyskytuje šesť lokálnych epidémií.

Pre vysoký počet chorých detí zatvorili 22 materských a 37 základných školách v kraji, pričom najviac škôl zatvorili v okrese Rožňava. Vyučovanie prerušilo aj sedem stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kra­ja.

Chrípky je v Banskobystrickom kraji takmer trojnásobne viac než pred rokom

Chorobnosť na chrípkové i ďalšie akútne respiračné ochorenia sa v Banskobystrickom kraji nepretržite zvyšuje od začiatku roka. Výnimkou nebol ani tento týždeň, v ktorom chorobnosť na chrípku a jej podobné ochorenia vzrástla o 29 percent na úroveň 556 prípadov na 100-tisíc obyvateľov, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka 2,8-násobne vyššia chorobnosť.

Ako ďalej informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici chorobnosť na všetky akútne respiračné ochorenia vrátane chrípkových dosiahla 3 479 prípadov na 100-tisíc obyvateľov, čo je o 19 percent viac než pred týždňom a o 97 percent viac než pred rokom.

Z 13 okresov kraja sú v deviatich lokálne epidémie a v okrese Poltár je okresná epidémia. Pre veľký počet ochorení je v kraji zatvorených 27 materských a základných škôl. Rovnako ak pred týždňom je najvyššia chorobnosť na chrípkové ochorenia vo vekovej skupine žiakov základných škôl (1 770 prípadov na 100-tisíc žiakov), najnižšia u 60– a viacročných (169 prípadov na 100-tisíc seniorov).

V Prešovskom kraji vyhlásili prázdniny v 124 školách

V Prešovskom kraji sa v tomto týždni zdvojnásobil počet škôl, v ktorých vyhlásili chrípkové prázdniny. Pre vysoký počet chorých detí zatvorili 124 školských zariadení, kým pred týždňom ich bolo mimo prevádzky 68. Chrípka a jej podobné ochorenia paralyzovali vyučovanie hlavne na školách vo Vranovskom okrese, kde zatvorili 51 škôl, nasledujú okresy Prešov (17), Sabinov (15), Bardejov (14), v ďalších okresoch ich bolo menej ako desať. Tento týždeň zatvorili 61 základných, 46 materských a 17 stredných škôl.

Vysokému nárastu zatvorených škôl celkom nezodpovedá nárast chorobnosti. V tomto týždni hygienici zaregistrovali 14 773 chorých ľudí na akútne respiračné ochorenia, pred týždňom ich bolo 14 549, čo je nárast o 224 pacientov. Chrípku diagnostikovali 2 249 ľuďom, čo je za týždeň pokles o 322 pacientov. Akútne respiračné ochorenia najčastejšie postihli skupinu mladých ľudí vo veku od 15 do 19 rokov, chrípka najviac potrápila deti v školopovinnom ve­ku.

Od piatku až do odvolania vyhlásili zákaz návštev v nemocnici v Levoči.

Hygienici zaznamenali aj nové prípady mumpsu. V obci Nižný Slavkov v okrese Sabinov dostali mumps štyria súrodenci, ktorí žijú v prostredí s nízkym hygienickým štandardom. Toto ochorenie zistili aj 51-ročnému mužovi z Prešova, ktorý je učiteľom v obci Lesíček.

Informácie zverejnil na svojej webstránke Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove.

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka