Pacienti by mali políciu kontaktovať okamžite

Najlepšie je, ak sa pacient obráti na políciu hneď po tom, čo si lekár úplatok vypýta. Môže sa tak vyhnúť trestnému stíhaniu. Tvrdí to riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer.

14.02.2015 08:00
Robert Krajmer Foto: ,
Riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer.
debata (8)

Protikorupčná jednotka sa zaoberá kauzami, ktoré vypukli v súvislosti s úplatkami pre lekárov. Podieľala sa na vyšetrovaní prednostu bratislavskej detskej nemocnice, ktoré pred Vianocami viedlo k obvineniu z korupcie. Pripadol jej tiež prípad kardiochirurga Viliama Fischera, ktorý mal vziať úplatok, a bude preverovať výroky lekára Petra Liptáka, ktorý priznal, že od pacientov, najmä chudobných, berie dary.

Všeobecný lekár Lipták hovorí, že dary od pacientov nie sú úplatkami. Má pravdu?
O úplatok ide vtedy, ak lekár poruší svoju povinnosť vyplývajúcu mu z jeho zamestnania, postavenia alebo funkcie. Napríklad ak podmieni poskytnutie zdravotnej starostlivosti nadštandardným výkonom alebo presunutím termínu operácie, urýchlením operácie alebo vystavením potvrdenia o práceneschop­nosti. Ak lekár povie pacientovi dopredu, že mu za peniaze vystaví peénku alebo urýchli termín operácie, je to korupčné správanie.

Boli takým porušením povinnosti lekára aj vyjadrenia lekára Petra Liptáka?
V tomto štádiu vyšetrovania by som sa nerád vyjadril ku konkrétnym tvrdeniam.

Ak sa pacient poďakuje lekárovi bonboniérou alebo kvetmi?
To by som úplatkom nenazval, je to slobodné rozhodnutie pacienta a je len na lekárovi, či takúto formu poďakovania akceptuje, alebo ju odmietne. Opakujem, ak lekár podmieňuje poskytnutie zdravotnej starostlivosti peniazmi alebo inou odmenou, je to korupčné správanie.

Aký bude ďalší postup v prípade doktora Liptáka?
Pánovi doktorovi už bolo doručené predvolanie na výsluch a mal by byť dnes vypočutý.

Nastal v prípade profesora Fischera nejaký posun?
Obvinený profesor Fischer si zvolil obhajcu a bude predvolaný na výsluch.

Prednostu detskej fakultnej nemocnice, ktorého polícia obvinila z korupcie pred Vianocami, ste sledovali sedem rokov. Nie je to veľa?
Sedem rokov niekoho sledovať nie je v praxi v rámci trestného konania možné. Tzv. monitorovanie podozrivej osoby, ak to tak môžem nazvať, je vždy podmienené súhlasom príslušného sudcu a slúži na získanie dôkazov voči konkrétnej osobe. Ak tieto dôkazy získame, tak je potrebné vo veci bez meškania konať a vzniesť obvinenie. Táto doba nie je ničím určená a vždy závisí od konkrétneho prípadu.

Pod monitorovaním myslíte aj odpočúvanie?
Áno, napríklad aj to.

Monitoruje polícia ešte ďalších lekárov podozrivých z brania úplatkov?
Odpovedať na túto otázku by odo mňa nebolo profesionálne, pracujeme štandardným spôsobom v rámci svojich vlastných informácií a zistení.

Ako prebieha odhaľovanie korupcie?
Odhaliť akúkoľvek korupciu je ťažké, komplikované a zdĺhavé, aj vzhľadom na to, že ide o závažný trestný čin. Takisto to platí aj pri korupcii v zdravotníctve, ktorú osobne považujem za veľký problém slovenského zdravotníctva. V zdravotníctve registrujeme dva druhy korupčného správania. Pred lekárskym zákrokom alebo vystavením dokladu (napríklad peénky) a po vykonaní zákroku, operácie, čo mnohí považujú za akúsi formu poďakovania lekárovi. Zákon hovorí o tom, že v tomto prípade lekár musí porušiť povinnosti vyplývajúce mu zo zamestnania, z postavenia alebo funkcie. Až v takomto prípade ide o naplnenie skutkovej podstaty trestného činu korupcie.

Peniaze dávajú pacienti v obálkach?
Je to všetko individuálne. Prebieha to vo forme obálok alebo napríklad formou darčekového koša, do ktorého sú vložené napríklad peniaze.

Podľa zákona by mal byť rovnako obvinený aj ten, čo úplatok dáva, teda pacient. Strach z obvinenia mu potom možno bráni, aby sa obrátil na políciu.
Samozrejme, osoba, ktorá úplatok dáva, je postihnuteľná v rámci Trestného zákona za trestný čin podplácania. Neplatí to však v prípade, ak si lekár vypýta úplatok od pacienta a tento bez meškania túto skutočnosť oznámi polícii. V danom prípade môže pacient vystupovať v postavení agenta, spolupracovať s políciou a vyhnúť sa trestnému postihu. Takisto nemusí byť stíhaný ani potom, ak úplatok lekárovi dá a na políciu sa obráti až vtedy, keď za korupčné správanie lekára obviní polícia, a bude sa významnou mierou podieľať na jeho objasnení. V rámci trestného poriadku existuje inštitút dočasného odloženia vznesenia obvinenia a následne podmienečného zastavenia trestného stíhania spolupracujúceho obvineného, ktorý sa významnou mierou podieľa na objasnení korupcie. Toto je však vždy na individuálnom posúdení v konkrétnom prípade.

Ako funguje úloha pacienta agenta?
Nerád by som zachádzal do podrobností.

Čo by pomohlo polícii lepšie odhaľovať korupciu v zdravotníctve?
Vo vzťahu k pacientom všetkým radíme, že ak sa stretnú s takým korupčným správaním lekára, treba to okamžite oznámiť polícii bez toho, aby to s niekým preberali. Aby sa informácie nejakým spôsobom nedostali na verejnosť, lebo potom sa o to ťažšie získavajú dôkazy voči danému lekárovi.

Minulý rok ste obvinili šesť lekárov z korupcie, predminulý troch. Považujete to za nárast?
Nepokladáme to za nárast a ani sme sa nezameriavali zvlášť na oblasť zdravotníctva. Všetko to vychádza z pátracích činností našich pracovníkov. Oznámení od občanov je totiž minimum. Všetko to vychádza z operatívno-pátracej činnosti našich pracovníkov.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #zdravotníctvo #lekári #Róbert Krajmer