Prednosť u lekára končí. Čakárne môžu byť opäť plné

Jediný poplatok, ktorý chceli pacienti u lekára platiť, bude od apríla minulosťou. Parlament zrušil prednostné vyšetrenie. Objednanie na termín už nebude možné. V praxi to môže viesť k dvom situáciám.

13.02.2015 20:00 , aktualizované: 14.02.2015 12:00
Juraj Blanár, Viliam Čislák Foto: ,
Návrh na zrušenie poplatku za objednanie na konkrétny čas predložil poslanec Juraj Blanár (vľavo na snímke s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom).
debata (183)

Vrátia sa späť preplnené čakárne, kde všetci vysedávajú hodiny a čakajú, kým prídu na rad. Otvorí sa tiež možnosť, aby si lekár s pacientom, ktorý bude chcieť chodiť na termín, urobil vlastnú dohodu.

Lenka Mrvová z Bratislavy považuje zrušenie poplatku za prednostné ošetrenie za obrovský krok vzad. „Vôbec mu nerozumiem, hlavne keď ho pacient chce sám. Nielen, že podporí ambulanciu lekára, ale hlavne takýto poplatok mi veľmi pomáhal. Môj zamestnávateľ nepociťoval takú absenciu v práci, čo bol aj prínos pre štátnu pokladnicu minimálne na daniach. Nemám jednoducho čas vysedávať v čakárni pred ambulanciou aj štyri hodiny, kedy sa dostanem na rad," povedala.

Čím dlhšie čakanie na rad, tým je podľa nej vyššia pravdepodobnosť, že sa v čakárni od iných nakazí. "Obyčajná preventívna prehliadka sa môže skončiť tak, že ochoriem, vypadnem z pracovného procesu, štát mi bude platiť PN, ja budem mať nižšiu mzdu, a tak menej odvediem aj do štátnej pokladnice,“ myslí si Mrvová.

„Rozhodne som za objednávanie za platby, aby sa šetril čas produktívnym ľuďom. Aby som mohol bez časových strát vyriešiť zdravotný problém bez toho, aby na to doplatil môj profesionálny život,“ pridáva sa podnikateľ Karol Stránsky z Nitry.

Objednanie na termín nevyužívajú len zamestnaní ľudia, ale aj ženy na materskej, ktoré potrebujú riešiť svoj zdravotný problém. Pokiaľ majú dohodnuté vyšetrenie, vedia si zabezpečiť na presnú hodinu opatrovanie.

„To je nehorázne, pretože zamestnaní pacienti si radi zaplatia to vyšetrenie. A, ozaj, dôchodcovia tiež. Záujem je veľký. Rozmýšľali sme, čo budeme ďalej robiť. Teraz tu budú starší ľudia a pacienti s rakovinou čakať v rade. Mám z toho od rána hrôzu,“ smutne konštatovala očná lekárka Eulália Jamborová. Lekárka sa netají tým, že vyberanie poplatkov jej ambulancii pomohlo prilepšiť si. „Máme tu drahé prístroje na vyšetrenie očí, na starú menu stál ten najdrahší až 250-tisíc korún. Tvrdo si musím zarobiť každý cent na nájomné, réžiu, mzdu pre sestričku, dovolenku, na všetko,“ pripomenula.

Návrh na zrušenie prednostného vyšetrenia prišiel nečakane a v poslednej chvíli, keď parlament tento štvrtok schvaľoval novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Za zmenou stoja piati poslanci Smeru. medzi nimi žilinský župan Juraj Blanár. Ten to odôvodňuje, že problematika tohto poplatku patrí k najproblémovejším témam v zdravotníctve a občania ju vnímajú mimoriadne citlivo.

„Pacientom, ktorí čakali na riadne vyšetrenie, sa mnohokrát predlžoval čas čakania práve v prípade, keď mal lekár v rámci ordinačných hodín prednostné vyšetrenie,“ vysvetlil Blanár. Najviac podnetov a kritiky od časti pacientov sa týkalo ich pocitu diskriminácie, že tí, čo nemajú peniaze, musia čakať. Podotkol, že okolité štáty poplatky za prednostné ošetrenie nepoznajú.

„My sme sa stretávali s tým, že pacienti, ktorí si mohli dovoliť zaplatiť prednostné ošetrenie, boli uprednostňovaní pred tými, ktorí si toto zaplatiť nemohli, lebo na to nemali dostatok finančných prostriedkov,“ pridáva sa hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová. Podľa nej lekári v únii zvládajú tak fantasticky manažment pacienta, že prednostné vyšetrenia vôbec nie sú potrebné. V tom vidí cestu aj pre našich doktorov. „Lekár si má so zdravotnou sestrou zorganizovať prácu tak, aby pacient nemusel čakať. Je potrebné povedať, že akútni pacienti majú prednosť pred pacientmi neakútnymi,“ ukončila Šoltésová.

Objednávanie na termín by však dnes malo fungovať bez toho, aby ostatní pacienti museli vyčkávať alebo ich niekto predbiehal. Po vlaňajšej zmene zákona musel lekár v ordinačných hodinách vymedziť čas pre prednostných pacientov, rozpis hodín mu schválila župa. Informáciu potom vyvesil na dvere ambulancie. Niektorí lekári prednostných pacientov posúvali na záver ordinačných hodín. Ostatní pacienti preto musia vedieť, ktorá časť dňa je vymedzená pre platiacich a podľa toho si môžu naplánovať návštevu lekára.

Krajský lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubomír Ševčík odhaduje, že zrušenie vyberania poplatkov neprinesie želaný efekt. „Predpokladám, že lekári budú chcieť vyhovieť pacientom, ktorí sa budú chcieť objednať a využijú na to napríklad Občiansky zákonník. Môžu to urobiť ako dohodu medzi klientom a lekárom za nadštandard. Pacientom poškodili, lebo v zmysle Občianskeho zákonníka budú môcť lekári vyberať viac, ako sú dnešné stropy pre poplatok,“ povedal Ševčík. Blanár pripustil, že toto sa môže stať. „To už bude na svedomí a rozhodnutí lekárov,“ podotkol poslanec.

Profesor gynekológie a pôrodníctva Miloš Mlynček hovorí, že v Rakúsku a Nemecku už tridsať rokov funguje, že pred ambulanciami sú hostesky, ktoré vás usmerňujú. „U nás nie je nijaký systém, všetko bez ladu a skladu – zdravotná sestra naviguje, otvára pacientom dvere a odvádza odbornú robotu. Vo svete to robia traja ľudia,“ pripomenul.

Pravdou však je, že z peňazí, ktoré dávajú zdravotné poisťovne, lekár takúto službu nedokáže vykryť. Aj preto všeobecný lekár Jozef Matta poukazuje na to, že zdravotné poisťovne by mali ambulanciám zvýšiť platby.

Poplatok za prednostné vyšetrenie nie je jediný, ktorý od apríla končí. Lekári už nebudú môcť vyberať peniaze za vypísanie receptu, poukazu na zdravotnícku pomôcku, návrhu na kúpeľnú liečbu, výmenného lístka či za potvrdenie o návšteve lekára. Spoplatňovať si budú potvrdenia na žiadosť pacienta, ako je napríklad vyšetrenie pre zbrojný alebo vodičský preukaz.

Ktoré poplatky už nebudú lekári od apríla vyberať

  • za prednostné vyšetrenie
  • za vypísanie receptu alebo lekárskeho poukazu
  • za vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu
  • za potvrdenie o návšteve lekára alebo iného zdravotníckeho pracovníka
  • za výmenný lístok k špecialistovi

© Autorské práva vyhradené

183 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #ambulancie #prednostné vyšetrenie #poplatky u lekárov