Fico: Na Ukrajine hrozí veľká vojna, v Košiciach sa bude konať mierový summit

Premiér Robert Fico veľmi neverí, že prímerie na východe Ukrajiny dohodnuté v Minsku bude mať dlhé trvanie. V relácii RTVS Sobotné dialógy povedal, že naopak bude čoskoro porušené a na Ukrajine hrozí vojna veľkého rozsahu.

14.02.2015 14:14 , aktualizované: 15:35
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico v rozhlasovej relácii RTVS Sobotné dialógy potvrdil, že nemeckí vládni socialisti požiadali Slovensko, aby zorganizovalo mierový summit.
debata (344)

Podľa neho dôvodom, prečo bolo prímerie dohodnuté až na polnoc zo soboty na nedeľu preto, aby obe strany zaujali svoje pozície. „To je málo na to, aby bola zažehnaná vojna,“ povedal Fico.

„Okolnosti ma vedú k tomu, že prímerie bude skoro porušené, na Ukrajine hrozí vojna veľkého rozsahu,“ doplnil. Fico ubezpečil, že Slovensko nebude nikdy uvažovať o dodávkach zbraní na Ukrajinu.

Okrem toho premiér informoval, že nemecká vládna sociálna demokracia požiadala Slovensko, aby sprostredkovalo mierovú konferenciu. „Bude to level najvyšších predstaviteľov sociálno-demokratických strán. Som rád, že sme dostali takúto ponuku a som rád, že mierová konferencia bude v Košiciach začiatkom marca,“ uviedol Fico.

Fico: Homosexuáli nie sú prioritou tejto vlády

Premiér Fico sa v rozhlasovej relácii vyjadril aj na margo referenda o ochrane rodiny, ktoré sa konalo pred týždňom 7. februára. Podľa neho ukázalo, že homosexuáli nie sú pre Slovákov významnou témou.

„Každá strana, či je to Aliancia za rodinu alebo na druhej strane ľudia sympatizujúci s LGBT skupinami si výsledok referenda privlastňujú ako obrovské víťazstvo. Ak si však niekto myslí, že účasť 20 percent znamená, že 80 percent ľudí na Slovensku súhlasí s osvojením detí homosexuálmi alebo registrovanými partnerstvami, tak je na veľkom omyle,“ uviedol predseda vlády.

Fico zdôraznil, že homosexuáli nie sú prioritou ani pre jeho vládu, hoci ich zahraničné sociálnodemokra­tické strany do tejto témy tlačia. „Ľavicovosť sa predsa neprejavuje v tom, že sa budeme venovať len homosexuálnym témam,“ dodal Fico. Sociálni demokrati na Slovensku podľa neho musia riešiť aj mzdy, dôchodky či zamestnanosť. „Sú priority v tomto štáte. Tento štát nie je štát, kde ľudia zarábajú tri a pol tisíc eur mesačne a už nemajú od dobroty čo robiť,“ poznamenal.

Fico je pripravený riešiť niektoré praktické problémy LGBTI ľudí, na registrované partnerstvá však podľa neho slovenská verejnosť ešte pripravená nie je. „Čo urobila téma, ktorú otvorila Aliancia za rodinu? Nenávisť, hádky, veľmi dusná atmosféra, pretože niekto pretláčal do popredia tému, na ktorú ešte verejnosť nebola pripravená. Garantujem vám, že keď prídete s témou, ako je registrované partnerstvo v tomto čase a vynesiete ju na povrch krátko po tomto referende, opäť vyvoláte hádky,“ konštatoval Fico.

Ak by príliš tlačili na pílu, výsledok môže byť podľa premiéra taký, že sa téme poškodí. Zle načasované bolo podľa neho aj spomínané referendum, Alianciu za rodinu však nemohol nikto zastaviť. „Všetko má svoj čas, pre nás, pre vládu sú prioritné sociálne, ekonomické otázky,“ ukončil Fico.

344 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #referendum o rodine #LGBTI+