Lipták: Dary mi dávajú pacienti dobrovoľne, budem ich prijímať ďalej

Všeobecný lekár Peter Lipták, ktorý prijíma podľa medializovaných informácií od svojich pacientov dary, je pripravený ich prijímať aj naďalej. Ako ďalej povedal v diskusnej relácii V politike na TA3, dary sa prijímajú na základe občianskeho zákonníka, pričom on má so svojimi pacientmi v tomto prípade ústne zmluvy.

15.02.2015 13:28
Peter Lipták Foto: ,
Všeobecný lekár Peter Lipták tvrdí, že úplatky od pacientov neberie. Prijíma od nich dary, ktoré mu dávajú dobrovoľne.
debata (48)

Liptáka momentálne vyšetruje polícia, už aj vypovedal. „Dary mi ľudia dávajú dobrovoľne. Ak niekto za tým vidí nejaký účel, vtedy to je úplatok. No je občianskym právom každého človeka dať niekomu dar, nevidím v tom žiadnu trestnú činnosť,“ povedal v relácii. Ako pokračoval, počas svojej 30-ročnej praxe nezobral úplatok od nikoho. „Vzťah medzi lekárom a pacientom je úzky a neexistuje žiadny špekulatívny proces, že by som chcel za niečo peniaze, pretože by sa medzi nami zničila akákoľvek dôvera,“ vysvetlil.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák zaujal k jeho vyjadreniam ešte z minulého týždňa negatívny postoj. Podľa neho je neprijateľné, aby sa lekár takto vyjadroval. „Poskytovanie zdravotnej starostlivosti nesmie byť podmienené úplatkom,“ povedal v relácii V politike. S postojom súčasného šéfa rezortu súhlasí i bývalý minister Ivan Uhliarik (KDH). Podľa neho je vrcholom neľudského princípu to, čo Lipták povedal, že keď niekto nemá peniaze, má smolu.

„Princíp solidarity je o tom, že k pacientom by sa malo pristupovať rovnako,“ uviedol s tým, že ak niekto nemá peniaze a má smolu, tak nebude vyšetrený? „A toto potom nie je podmieňovanie zdravotnej starostlivosti?“ Ako na oboch nadviazal riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) Bratislava Ladislav Kužela, dar je dar, no lekár nemôže vyžadovať niečo, za čo ten dar chce. „Sú subjekty, ktoré našej nemocnici radi pomáhajú, no ten dar nie je ničím podmieňovaný, každý vie, prečo to robí,“ vysvetlil. Nemocnica v tomto prípade funguje na základe darovacích zmlúv, pričom všetci jasne vedia, čo sa z tých peňazí kúpi, čomu sa pomôže. „No dary za zdravotnú starostlivosť sú neprípustné,“ doplnil.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #dary #pacienti #Peter Lipták