Namiesto hotovosti u lekára šeky?

Pacienti by nemali uhrádzať poplatky v ambulanciách v hotovosti, ale platiť ich poštovou poukážkou alebo bankovým prevodom. Toto radí lekárom asociácia, ktorá ich združuje okolo 3 500, čo je takmer polovica z celkového počtu lekárov.

19.02.2015 20:00 , aktualizované: 20.02.2015 07:00
lekár, pacient, recept Foto:
Lekári zvažujú, že obídu povinnosť používať od apríla registračné pokladnice. /Ilustračné foto./
debata (94)

Pre nový spôsob platby sa rozhodla po tom, čo parlament od apríla zrušil šesť poplatkov, z ktorých mali ambulancie najväčší príjem.

Ak lekár nebude vyberať hotovosť, nemusí ani kupovať registračnú pokladnicu, ktorú by mala mať každá ambulancia tiež od apríla. Lekári sa takto administratívy zbavia, presunú ju však na pacienta.

Povinnosť používať pokladnicu presadilo vlani v novele zákone o dani z príjmov ministerstvo financií. Odôvodnilo to tým, že takto chce predchádzať daňovým únikom v zdravotníctve. Pre lekárov stráca toto opatrenie význam, tvrdia, že po zrušení poplatkov budú vyberať len minimum. Kupovať registračné pokladnice sa im preto zdá zbytočné.

„Ak budeme napríklad dávať poštové poukážky, aby pacient poplatok uhradil na pošte alebo bankovým prevodom, tak túto povinnosť mať nebudeme. My radíme našim členom, že tí, ktorí plánujú vyberať málo priamych úhrad, aby nekupovali registračnú pokladnicu a platby nevyberali v hotovosti,“ povedal Ladislav Pásztor, prezident Asociácie súkromných lekárov. Dodal, že by išlo o normálny príjem, ktorý bude figurovať v daňovom priznaní. „Išlo by to cez banku, a tak by mal každý daňový úrad možnosť sa pozrieť na môj príjem,“ doplnil Pásztor, podľa ktorého je spôsob vyberania poplatkov v konečnom dôsledku na zvážení každého lekára. Asociácia má viac ako 3 500 členov, ambulantných lekárov je na Slovensku okolo 7 600.

V ambulanciách existuje do dvesto druhov rôznych poplatkov. Parlament teraz zrušil poplatky za prednostné vyšetrenie, za vypísanie receptu, poukazu na zdravotnícku pomôcku, návrhu na kúpeľnú liečbu, výmenného lístka či za potvrdenie o návšteve lekára. Príjmy z nich boli pre lekárov najdôležitejšie. Od apríla budú môcť spoplatňovať potvrdenia na žiadosť pacienta, ako je napríklad vyšetrenie pre zbrojný alebo vodičský preukaz, a takých prípadov nie je veľa. Rezort financií k tomu povedal, že všetky prijaté tržby musia byť zdanené a lekári sú rovnakí poskytovatelia služieb ako ostatní. „Novelou zákona sa rušia neopodstatnené výnimky z povinnosti používať registračnú pokladnicu pri evidencii tržieb pri niektorých službách, ktoré tu existovali,“ uviedol v stanovisku tlačový odbor ministerstva.

Vladimír Sirota, šéf malých a stredných podnikateľov si nie je istý, či poštová poukážka spĺňa všetky náležitosti daňového dokladu. Obsahuje totiž číslo účtu lekára a pacient akoby platil v jeho mene. „Nemyslím si, že by to mohlo byť ako daňový doklad, pretože ho využívajú aj fyzické osoby a nesvedčí o žiadnom obchodnom vzťahu.“ zhodnotil advokát Eduard Veterník. Platenie šekom alebo prevodom sa nepozdáva Kataríne Kafkovej, prezidentke Asociácie na ochranu práv pacientov. „Z pohľadu pacienta je to zbytočná administratíva,“ reagovala. Zdôraznila, že zatiaľ však nie je prezidentom podpísaná novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá ruší niektoré poplatky. Podľa nej sa až potom uvidí, ako sa celá situácia vyvinie.

Všeobecní lekári vidia v registračných pokladniciach administratívnu záťaž a dobrý biznis pre obchodníkov. „Tie registračné pokladnice sú zrejme veľký biznis pre niekoho, kto ich predáva. Tých poplatkov zostalo tak minimálne, že by podľa mňa mali stačiť príjmové pokladničné doklady, ktoré vydávame aj teraz. Poplatky, ktoré zostali, predstavujú v podstate len pár ľudí za rok,“ mienila pediatrička Kvetoslava Prcúchová. Podľa nej pokladnice využijú skôr vysokopríjmové ambulancie, ale k nim detské nepatria. „Je to neskutočná administratívna záťaž. Posledné tri mesiace sme mali 30 až 50 pacientov denne, takže zaoberať sa ešte nejakými pokladnicami je nereálne,“ dodala.

Pokladnice nedávajú zmysel ani všeobecnej doktorke Danici Petrovajovej. „Je to len investícia a práca navyše. Ja som tie poplatky aj doteraz vykazovala tak, ako sa to malo, prostredníctvom pokladničného dokladu,“ odpovedala. Všeobecný lekár, ktorý si neželal zverejniť svoje meno, sa pýta, čo prinesú pokladnice do štátneho rozpočtu. „Možno z príjmu predajcov tých pokladníc, ak odvedú za ne dane a z nich bude mať štát nejaký daňový príjem. Keď zrušili ťažiskový príjem ambulancií z poplatkov, asi týmto chcú doplniť chýbajúce financie,“ uviedol.

Lekári dnes pri vyberaní hotovosti vystavujú príjmový pokladničný doklad. Kontrola toho, či sú tieto doklady súčasťou daňového priznania, je nemožná. Ministerstvo financií vlani vyčíslilo, že v roku 2011 bol rozdiel medzi výdavkami domácnosti za zdravotné služby a medzi priznanými tržbami ambulancií 214 miliónov eur. Zo zavedenia pokladníc očakáva v tomto roku príjem na úrovni niekoľkých miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #pacienti #registračné pokladnice #poplatky u lekárov