Na Čižnára sa valí kritika zdola

Na okresných prokuratúrach to vrie. Prokurátori sa sťažujú, že ich je kritický nedostatok a pracujú na hranici svojich možností. Počet podaní podľa nich narastá a stav prokurátorov sa nemení, skôr ich je kvôli odchodom do penzie stále menej.

20.02.2015 12:00
generalna prokuratura Foto: ,
Prokurátori žiadajú svoje vedenie, aby vyhlásilo výberové konania na miesta prokurátorov. Na snímke budova Generálnej prokuratúry v Bratislave.
debata (12)

Upozornili na to v liste, ktorý poslali denníku Pravda. Poukazujú na to, že hoci Generálna prokuratúra dostala peniaze z rozpočtu na 30 prokurátorských miest, s vyhlásením konkurzov doteraz váha. Kritiku zdola vedenie odmieta a tvrdí, že situáciu rieši.

Na prokuratúre je plánovaný počet prokurátorských miest 973, podľa posledných štatistík z roku 2013 obsadených bolo reálne len 907. V tomto roku treba doplniť 30 nových prokurátorov, na výberové konania čaká aj 110 pozícií vedúcich prokurátorov a ich námestníkov, kde pôsobia od augusta len poverení funkcionári. Vedenie Generálnej prokuratúry zatiaľ vypísalo výberové konania len na šéfovské funkcie siedmich krajských prokuratúr. Samotný generálny prokurátor Jaromír Čižnár ešte vlani upozornil, že jeho podriadení robia na doraz, cez sviatky aj víkendy.

„Už teraz pracujeme na hranici svojich možností. Na niektorých okresných prokuratúrach je doslova kritický stav,“ upozorňujú prokurátori v liste, v ktorom sa obrátili na denník Pravda. Nespokojní prokurátori tvrdia, že vedenie prokuratúry nie je schopné vyhlásiť výberové konania na voľné miesta alebo aspoň doplniť tie chýbajúce. S otázkami, prečo sa vyhlásenie konkurzov tak vlečie, sa viackrát obrátili na Generálnu prokuratúru. „Na každú otázku o výberových konaniach reagujú zodpovední pracovníci Generálnej prokuratúry podráždene,“ píše sa v liste.

Novelu zákona o prokuratúre, ktorá umožňuje konkurzy, ešte vlani zastavil Ústavný súd. Opäť je účinná už takmer tri mesiace. Začiatkom februára vyhlásil generálny prokurátor Jaromír Čižnár výber siedmich šéfov krajských prokurátorov, na voľné miesta prokurátorov však nie.

Vedenie prokuratúry kritiku zdola dôrazne odmieta. Tvrdí, že situáciu rieši. „Generálny prokurátor ešte vlani požiadal ministra financií o navýšenie tabuľkového počtu prokurátorských miest – v počte 30, od januára tohto roku. To je však len jedným z prvých krokov riešenia tohto problému a v súčasnosti prebiehajú intenzívne prípravy na vyhlásenie výberových konaní,“ reagovala jeho hovorkyňa Andrea Predajňová. Podľa nej bolo potrebné medzitým navrhnúť členov výberových komisií, vymenovať ich, pripraviť databázy skúšobných otázok, pripraviť zverejnenie výberových konaní, s čím súvisí aj vysúťaženie podmienok zverejnenia.

Podľa Predajňovej v najbližšom období budú vyhlásené výberové konania na právnych čakateľov. Tí však podľa nespokojných prokurátorov súčasný kritický personálny stav nevyriešia, pretože ich čakateľská prax trvá tri roky.

Na niektorých okresných prokuratúrach pracuje len zopár prokurátorov. Napríklad v Dolnom Kubíne sú traja – šéfka prokuratúry, jej námestník a jeden prokurátor. Lepšie na tom nie sú personálne ani v Bánovciach nad Bebravou, Skalici, Kežmarku, vo Vranove nad Topľou, Svidníku, v Starej Ľubovni, Revúcej či vo Veľkom Krtíši.

Prokurátori žiadajú vedenie, aby vyhlásilo výberové konania na miesta prokurátorov. Pripomínajú, že nových 30 miest aj s peniazmi schválila vláda už vlani. Poukazujú, že na súdoch s týmto problémom pohli. „Súdy vypísali výberové konania na voľné miesta sudcov už v januári. Nevieme si vysvetliť, prečo, keď to ide na súdoch, to nejde na Generálnej prokuratúre?“ pýtajú sa prokurátori.

Na rozdiel od výberových konaní na súdoch budú tie na prokuratúre neverejné. Verejnosť sa nedozvie ani informácie o tom, či kandidáti majú príbuzných medzi prokurátormi alebo sudcami. Odborníci upozorňujú, že pravidlá nielen výberových konaní by mali byť na prokuratúre nastavené podobne ako v súdnictve. „Pravidlá pri výbere nových šéfov prokuratúr je uzavretý systém, ktorý zostane pred verejnosťou utajený. Bude to netransparentné a mimo akejkoľvek verejnej kontroly,“ myslí si advokátka Eva Kováčechová spolupracujúca s mimovládnou organizáciou Via Iuris. Generálny prokurátor bude mať podľa nej pod kontrolou všetky výberové konania.

Zákon o prokuratúre ležal na Ústavnom súde viac ako dva a pol roka. Ústavný súd nakoniec zrušil ustanovenie, ktoré sa týkalo zloženia výberových komisií v konkurzoch. Podľa pôvodného návrhu v komisiách mali sedieť aj ľudia s právnickým vzdelaním nielen z prostredia prokuratúry, ale aj z mimovládok či zo sektora vysokých škôl. Výsledok výberovej komisie mal byť pre generálneho prokurátora záväzný.

Po novom sú výberové komisie zložené výlučne len z prokurátorov. Členov komisie vymenúva generálny prokurátor na návrh Rady prokurátorov. Výberová komisia zhodnotí výsledok konkurzu a určí poradie uchádzačov. O výsledku rozhodne generálny prokurátor. Zápisnicu z konkurzu bude musieť prokuratúra zverejniť na svojom webe.

Mená prokurátorov sa verejnosť zatiaľ nedozvie

Zoznam takmer 1¤400 sudcov je verejne prístupný, dá sa v ňom vyhľadať sudca podľa mena. Viac ako 900 prokurátorov však v podobnom zozname nie je. Verejnosť si nemôže pozrieť ani ich majetkové priznania, hoci Generálna prokuratúra ich na webe má. Bez konkrétneho mena prokurátora sa totiž k priznaniu nedostane. To by sa malo zmeniť. Povinné zverejňovanie menoslovu prokurátorov schválila vláda minulý týždeň v materiáli Akčný plán Iniciatívy pre otvorené vládnutie. Generálna prokuratúra podľa jej hovorkyne Andrey Predajňovej zatiaľ nemôže mať nikým uloženú povinnosť zverejniť menný zoznam prokurátorov, nakoľko návrh iniciatívy je na začiatku legislatívneho procesu. Rokovať o ňom sa bude až koncom roka.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #prokuratúra