KDH v Nitre oslávi 25 rokov od ustanovujúceho snemu

KDH v sobotu v Nitre oslávi 25 rokov od ustanovujúceho snemu. Ako povedal predseda hnutia Ján Figeľ, slávnosť v Nitre bude mať tri časti. Ráno bude ďakovná omša v katedrále svätého Emeráma, ktorú bude sláviť nitriansky biskup Viliam Judák.

21.02.2015 08:35
KDH, Hrušovský, Figeľ, Moravčík Foto: ,
Na snímke zľava Pavol Hrušovský, Miloš Moravčík a predseda KDH Ján Figeľ.
debata (38)

„Po nej sa uskutoční slávnosť, ktorá má zvýrazniť štvrťstoročie kresťanskej demokracie na Slovensku za účasti domácich i zahraničných hostí. Popoludnie bude interné. Bude to snem hnutia, jeho cieľom je zavŕšiť prípravu základného programu hnutia, ktorý je víziou na najbližších 10 – 20 rokov,“ povedal.

Program podľa neho bude pozvaním pre občanov a odbornú verejnosť k spolupráci. „Na programe sme pracovali viac ako dva roky. Je to dar ľuďom a hnutiu, ktoré 25 rokov usiluje o slobodné, demokratické a prosperujúce Slovensko. Chceme prijať aj novú politickú stratégiu, ktorá môže priniesť lepšie výsledky v nasledujúcich parlamentných voľbách a vytvoriť základ neľavicovej alternatívy pre Slovensko,“ konštatoval Figeľ.

V dopoludňajšej časti, v slávnostnom programe venovanom oslave 25. výročia kresťanskej demokracie, budú spomínať, ale aj diskutovať o krokoch k tvorivému a vyspelému Slovensku.

Pozvanie do diskusie prijali aj predseda KDÚ-ČSL a podpredseda vlády ČR Pavel Bělobrádek, poslanec Európskeho parlamentu a bývalý premiér Slovinska Alojz Peterle, Georg Milbradt, Pavol Demeš, Terézia Lenczová, Marta Bariak Košíková a ďalší hostia.

Schvália program

Popoludní na mimoriadnom sobotňajšom sneme KDH v Nitre schvália delegáti Základný program KDH a stratégiu KDH plus. Ako povedal podpredseda hnutia Miloš Moravčík, nejde o volebný program, ale o dlhodobú víziu pre Slovensko na nasledujúcich 10 až 20 rokov.

Podobné dlhodobé programy sú podľa neho bežné napríklad pre nemeckú CDU. Program bol tvorený hlavne z podnetov od bežných ľudí, členov či sympatizantov KDH. Zapojili sa doň aj viacerí odborníci.

„Inšpirácie čerpali okrem Nemecka aj z dobrých príkladov z Veľkej Británie či z Rakúska,“ povedal Moravčík. Dlhodobý program KDH nesie názov Cesta pre Slovensko. Obsahuje riešenia pre udržateľný rast životnej úrovne na Slovensku.

Pod názvom KDH plus chce predseda hnutia Ján Figeľ predstaviť alternatívu k dnešnej vláde. Má ísť o politickú stratégiu hnutia do volieb. „KDH je nositeľom programu a hodnôt. Je otvorené pre spoluprácu s odborníkmi i politickými partnermi tak, aby vznikla politická alternatíva na báze hodnôt a programu. KDH je konštruktívny partner na spoluprácu,“ povedal Figeľ.

Stratégia je založená na spolupráci hnutia s občanmi, osobnosťami verejného života a s politickými partnermi. Ponuka má pomôcť ukončiť vládu jednej strany a zmeniť ľavicové smerovanie Slovenska, pretože prináša nárast korupcie, zadlženosti a populizmu.

Zakladateľ Čarnogurský nepríde, nemá dôvod

Zakladateľ KDH Ján Čarnogurský na oslavu nepríde. „Pozvali ma, ale neprídem. Nevidím zmysel v mojej účasti,“ povedal Čarnogurský. KDH je síce jeho dieťa, ale to je podľa neho dosť málo na to, aby prišiel na snem hnutia, ktorý je pripomienkou ustanovujúceho snemu pred 25 rokmi. Čarnogurský nemá dôvod na snem ísť, pretože od roku 2013 nie je ani členom KDH. Nepríde však ani na slávnostnú časť, ktorá bude snemu predchádzať.

„Ján Figeľ ma pozýval aj osobne. Bol by som ochotný prísť na pracovný seminár, ktorý by neorganizovalo KDH, ale napríklad Kresťanskodemo­kratická mládež Slovenska KDMS, kde by sa vecne rozprávalo o kresťanskode­mokratickej politike. Na slávnosť nemám dôvod ísť, keďže som z KDH vystúpil a mám kritické pripomienky ku KDH,“ povedal Čarnogurský.

Čarnogurský tvrdí, že za viac ako desať rokov, čo opustil funkciu predsedu hnutia, ho KDH oslovilo s pozvaním len na slávnostné príležitosti. „Keď sme si pred kamerami podali ruku a demonštrovali jednotu, to ako PR bolo účinné. Ale do vecných diskusií k politike KDH ma nepozvali nikdy. O takúto formu kontaktov s KDH preto nemám záujem. Ak by bol pracovný seminár o politike KDH alebo kresťanskodemo­kratickej politike, o také podujatie záujem mám,“ vyhlásil.

Odmietol aj Dzurinda

Na snem kresťanskí demokrati pozvali aj Mikuláša Dzurindu, ktorý v KDH pôsobil do roku 2000. Následne založil Slovenskú demokratickú a kresťanskú úniu (SDKÚ) a z KDH odišiel. Ani on však na snem nepríde, pretože má iné pracovné povinnosti. Poslal však pozdravný list.

V utorok uplynulo 25 rokov od ustanovujúceho snemu Kresťanskodemo­kratického hnutia, ktorý sa konal v Nitre. KDH je jedinou stranou na Slovensku, ktorá ako parlamentná strana pôsobí nepretržite od prvých slobodných volieb v roku 1990.

Kresťanskodemo­kratické kluby začali vznikať už v novembri 1989, keď bola zverejnená výzva na ich zakladanie. Preto vznikali najprv miestne kluby, ktorých zástupcovia 17. februára 1990 v Nitre schválili názov a stanovy a zvolili prvé vedenie hnutia.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #KDH #jubileum #program