Burzy práce dotiahli aj do podnikov

Po dvoch hromadných prepúšťaniach malo na juhu Slovenska a na Spiši ostať asi tisíc ľudí bez roboty. Závody Nokia v Komárome a Panasonic v Krompachoch totiž vlani škrtali výrobu. Úrady práce sa zomkli a prepusteným usporiadali burzy práce a rôzne vzdelávacie kurzy, ich pracovníci išli za ľuďmi priamo do fabrík.

22.02.2015 15:00
Richter, nezamestnanosť, graf, MPSVaR Foto: ,
Minister práce Ján Richter vidí vývoj nezamestnanosti optimisticky.
debata (8)

Ministerstvo práce sa včera pochválilo, že vďaka týmto opatreniam mnohí ohrození pravdepodobne neprídu o zárobok. Primátorka Krompách taká optimistická nie je. Myslí si, že najhoršie ešte len príde.

Ako prvý ohlásil prepúšťanie maďarský závod Nokie v Komárome. Ešte v lete sa rozšírilo, že približne 1 858 zamestnancov bude prepustených, vrátane 675 Slovákov. Situácia v okrese Komárno so 16,3-percentnou nezamestnanosťou by sa tak výrazne zhoršila. Ministerstvo práce včera vyhlásilo, že ku koncu januára sa na úrad práce chcelo zaevidovať 360 ľudí z Nokie.

„Úrady práce v Komárne, ale aj v Nových Zámkoch, Leviciach i Galante postupovali rovnakým spôsobom. Pre týchto občanov vytvorili osobitné priestory v závode aj na úrade práce, kde sa uskutočnila burza práce. Pre bývalých zamestnancov tu bolo niekoľko stoviek pracovných miest, aby mohli plynule prejsť do pracovného pomeru k iným zamestnávateľom,“ povedal generálny riaditeľ ústredia práce Marián Valentovič. Okrem toho úrady ľuďom vysvetľovali, kde sa majú prihlásiť o dávky a ako sa dodatočne vzdelávať.

Zapoja do práce dlhodobo nezamestnaných?

Dlhodobú nezamestnanosť by mohli zvrátiť aj tzv. inkluzívne podniky. Išlo by o malé firmy, ktoré by zamestnávali tých, ktorí sú bez práce viac ako rok. Verejný sektor by im pravidelne musel dávať objednávky menšieho rozsahu. Napríklad mestá a obce, ale aj veľké štátne podniky by si jednoduché manuálne práce pri výstavbe ciest, oprave hradov alebo upratovaní objednávali práve v týchto podnikoch. Zamestnanci by prácu získavali verejným obstarávaním a mali by riadne pracovné zmluvy. Tento projekt nie je nový, Inštitút zamestnanosti ho presadzuje už niekoľko rokov. Rezort práce sa s ním stotožňuje, tvrdí však, že zavedenie podnikov do praxe brzdí podrobná príprava a koordinácia.

„Takisto sme uzavreli dohodu s Microsoftom, že bude spolufinancovať náklady na rekvalifikačné kurzy pre bývalých zamestnancov Nokie. Zatiaľ sme zozbierali 219 prihlášok od bývalých zamestnancov, pričom na kurzy už bolo zaradených 79 ľudí. Snažíme sa prihliadať na to, o aké kurzy majú sami záujem, či je to účtovníctvo, opatrovníctvo alebo napríklad CNC,“ doplnil Valentovič.

Zástupca komárňanského primátora Béla Keszegh o týchto aktivitách vie, ich účinnosť posúdiť nedokázal. „Hneď po prepúšťaní sa ozvali niektoré firmy, ktoré chceli prevziať zamestnancov Nokie. Prioritne však mali záujem o maďarských občanov. Preto sa zorganizovala burza práce, na ktorej sa však zúčastnili skôr menšie firmy. Koľkých ľudí sa podarilo zamestnať zo Slovenska, povedať neviem,“ priznal Keszegh.

Podobná situácia vlani nastala aj v Krompachoch. Spoločnosť Panasonic AVC Networks Slovakia oznámila skončenie svojej výrobnej činnosti, teda výroby Blu-Ray a DVD prehrávačov. O prácu malo prísť zhruba 650 ľudí, pričom firma asi 200 z nich ponúkla prácu vo svojej prevádzke v Plzni. V spišskonovoveskom okrese sa nezamestnanosť momentálne pohybuje na úrovni 15,58 percenta.

Počet ľudí, ktorí zostali bez práce po hromadných prepúšťaniach
Rok Nezamestnaní
2009 26 000
2010 10 200
2011 6 000
2012 6 000
2013 3 000
2014 1 689
2015 menej ako 1 000*
*odhad ministerstva práce

„Aktuálne je stratou práce ohrozených asi 441 ľudí, ktorí pracovali pre Panasonic. Úrad práce intenzívne komunikuje s vedením spoločnosti, zriadil vysunuté pracovisko vo firme, ako aj na úrade práce. Bývalí zamestnanci sa tu môžu evidovať a absolvovať špecifické poradenstvo. Dozvedia sa, aké majú nároky a aké rôzne služby môžu v rámci aktívnej politiky zamestnanosti využiť,“ povedal Valentovič z ústredia práce. Tamojší úrad práce sa skontaktoval aj so zdravotnými poisťovňami a Sociálnou poisťovňou, ktoré ponúkajú všetky informácie na jednom mieste.

Okrem toho úrad predložil prvý z projektov, ktorý je určený pre 100 ľudí, hlavne bývalých zamestnancov spoločnosti. Pomocou neho by mohli nájsť uplatnenie v troch alebo štyroch firmách, ktoré sú už predrokované a ktorým úrad poskytne príspevok na vytvorenie pracovných miest. „Snažíme sa, aby ľudia v tomto ťažko skúšanom regióne mohli plynule prejsť z jednej práce do druhej,“ doplnil Valentovič.

Primátorka Krompách Iveta Rušinová podobný optimizmus nezdieľa. Každý deň im na mestský úrad chodí množstvo žiadostí o zamestnanie. „Neustále sa nás pýtajú na prácu v hnedom priemyselnom parku alebo akúkoľvek prácu, ktorú by mohli robiť. Ministerstvo možno hovorí, že prepusteným ľuďom pomáha, oni však musia odchádzať ďaleko od domova. Ale aký je to život, keď otec musí odísť do Čiech, alebo matka do Rakúska, aby sa dokázali postarať o rodinu? Som z toho smutná,“ hovorí Rušinová. Prepustení dostali sedemmesačné odstupné. Primátorka si preto myslí, že to najhoršie ešte len príde. Mnohí ľudia totiž pre záväzky nemôžu dochádzať za prácou do vzdialenejších regiónov a nájsť si nové zamestnanie bude ťažké.

Nezamestnaných opäť pribudlo

  • v januári dosiahla miera evidovanej nezamestnanosti 12,39 percenta, v porovnaní s decembrom ide o mierny 0,1-percentný nárast
  • bez práce je v súčasnosti viac ako 334-tisíc osôb
  • nezamestnanosť klesla iba v Trenčianskom a Banskobystrickom kraji, vo všetkých ostatných stúpla
  • najviac ľudí bez práce, až 17,67 percenta je v Prešovskom kraji
  • najkritickejším zostáva okres Rimavská Sobota, kde je bez práce každý tretí človek
  • najpriaznivejšia situácia je v okrese Bratislava I, kde sa nezamestnanosť pohybuje len okolo piatich percent
  • ku koncu januára bolo voľných asi 10-tisíc pracovných miest

Zdroj: ÚPSVAR

„Takéto veľké prepúšťania sú vždy šokom pre lokálnu ekonomiku. Samozrejme, prepustených možno umiestniť do iných firiem, ale často sú na opačnom konci Slovenska alebo v zahraničí. Ak ľudia z Komárna dostanú ponuku práce v Maďarsku alebo Krompašania v Česku, musia sa rozhodnúť. U nás síce funguje dobrá podpora dochádzania, ale nie presťahovania. Preto ak na to niekto nemá prostriedky, ostáva v chudobnom regióne a hrozí mu dlhodobá nezamestnanosť,“ upozorňuje Michal Páleník, riaditeľ Inštitútu zamestnanosti.

Minister práce Ján Richter predpokladá, že v aktuálnom roku by vplyvom hromadných prepúšťaní nemalo prísť o prácu viac ako tisíc ľudí. „Aj to nás oprávňuje, aby sme boli z hľadiska vývoja zamestnanosti optimistickejší,“ povedal Richter na včerajšom zhodnotení nezamestnanosti na Slovensku, ktorá sa aktuálne pohybuje na úrovni 12,39 percenta.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #prepúšťanie #zamestnanie #Ján Richter #Úrad práce #ministerstvo práce a sociálnych vecí