Kiska na Majdane: Kto neuveril Rusom, nepochybuje o ich účasti na vojne

Každý, kto nepodľahol ruskej propagande, nemôže mať podľa slovenského prezidenta Andreja Kisku pochybnosti o účasti Ruska na vojne na východe Ukrajiny. Kiska sa v nedeľu zúčastnil v Kyjeve na Pochode dôstojnosti, ktorý je spomienkou na demonštrácie na Majdane spred roka. V Kyjeve sa zišli lídri viacerých európskych štátov.

22.02.2015 08:16 , aktualizované: 16:05
Kyjev, Ukrajina, Majdan, spomienka, Pochod... Foto: ,
Majdan navštívil aj slovenský prezident Andrej Kiska.
debata (1560)

Ako povedal Kiska novinárom po tom, čo si pozrel výstavu dôkazov o ruskej agresii na Ukrajine, tento pohľad vyvoláva v ňom pocity rozhorčenia, pretože malá krajina sa musí brániť pred obrovskou.

Kiska je presvedčený, že konflikt by už bol zažehnaný, ak by táto obrovská krajina nepomáhala v jeho roznecovaní.

Slovenský prezident si s ostatnými európskymi politikmi na jednom z námestí pozrel ruskú vojenskú techniku, ktorú Ukrajinci zneškodnili v bojoch na východe Ukrajiny. Išlo o tank, raketový systém Grad, či drony, alebo bojové vozidlo pechoty.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko a...
Ukrajinský prezident Petro Porošenko hovorí na...
+3Porošenko a zahraničné návštevy si prezerajú...

Pochod centrom mesta sa začal o 13:30 miestneho času (12:30 SEČ). Trasa pochodu viedla miestami, kde pred rokom vyvrcholili protesty proti Janukovyčovi a proruskému smerovaniu krajiny. Sprievod sa zakončil na námestí Nezávislosti.

Na pochode sa zúčastnili tisíce Ukrajincov. Po bohoslužbe za zomrelých prezident Kiska spolu s ďalšími štátnikmi položil na námestí horiacu sviecu.

Podľa Kisku jeho aktuálna cesta na Ukrajinu nie je len zdvorilostnou návštevou. Jeho cieľom bolo uctiť si pamiatku toho, čo sa pred rokom na kyjevskom Majdane udialo. „Prišiel som vyjadriť podporu Ukrajine a ukrajinskému ľudu, aby sa na ich území ukončila vojna,“ zdôraznil.

Podľa neho bol Majdan vyjadrením ľudí na Ukrajine, ktorí chcú ísť smerom k Európe a nechcú oligarchov. „Ľudia boli za to ochotní položiť životy,“ dodal.

Kiska sa v nedeľu podvečer ešte stretne na bilaterálnom rokovaní s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

Do Kyjeva prišlo viacero štátnikov

Kancelária prezidenta Petra Porošenka v nedeľu oznámila, že účasť potvrdila približne desiatka hláv štátov a vlád, ďalšie štáty sú zastúpené na nižšej diplomatickej úrovni. Dohromady prišlo asi 25 zahraničných delegácií.

Porošenko a zahraničné návštevy si prezerajú... Foto: SITA/AP, Mykhailo Markiv
Kyjev, Ukrajina, Majdan, spomienka, Pochod dôstojnosti, Kiska, Porošenko, Porošenko a zahraničné návštevy si prezerajú výstavu dôkazov o ruskej agresii na Ukrajine.

Okrem predsedu Európskej rady Donalda Tuska či nemeckého prezidenta Joachima Gaucka prišli napríklad aj poľský prezident Bronislaw Komorowski, litovská prezidentka Dalia Grybauskaitéová alebo lotyšská premiérka Laimdota Straujumaová, ktorej krajina teraz na pol roka Európskej únii predsedá.

Do Kyjeva pricestovali tiež prezidenti Moldavska a Gruzínska Nicolae Timofti a Giorgi Margvelašvili, teda krajín, ktoré majú problémy so separatistickými regiónmi podporovanými Ruskom.

Ukrajina si spomína na krvavé udalosti z Majdanu

Ukrajina si v týchto dňoch pripomína protesty na Majdane, ktoré vyústili do odstúpenia Viktora Janukovyča vo februári minulého roku. Ukrajinský prezident odstúpil po niekoľkých mesiacoch nepokojov vyvolaných nespokojnosťou s jeho vládnutím a smerovaním krajiny po nepodpísaní asociačnej dohody s EÚ.

Jnukovyč z Kyjeva následne ušiel do Ruska a nové úrady na Ukrajine na neho vydali zatykač za „masovú vraždu mierumilovných obyvateľov“.

Súčasný ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil Rusko z riadenia streľby na Majdane, pri ktorej 18. až 20. februára 2014 zahynuli desiatky demonštrantov. Dokazovať to majú nahrávky rozhovorov Janukovyča a predstaviteľov ruskej tajnej služby.

Skupiny ostreľovačov viedol podľa záverov vyšetrovania tragických udalostí blízky spolupracovník a poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Vladislav Surkov.

V pondelok chce ukrajinský minister vnútra Arsenij Avakov verejnosť zoznámiť s ďalšími podrobnosťami vyšetrovania.

Spomienky v napätej atmosféry

Spomienková akcie sa v Kyjeve konajú aj napriek stále napätej situácii v Donbase, kde platí novodohodnuté prímerie. Práve udalosti na kyjevskom námestí Nezávislosti, známom ako Majdan, a nástup prozápadnej vlády viedli k odtrhnutiu časti Luhanskej a Doneckej oblasti od Ukrajiny a k ruskej anexii autonómneho polostrova Krym.

Tvrdé boje na východe Ukrajiny postupne po dobytí mesta Debaľcevo proruskými separatistami ustali. Kyjev však v sobotu uviedol, že separatisti hromadia sily na možný útok na prístav Mariupol, ktorý je najväčším mestom v rámci Doneckej a Luhanskej oblasti ovládaným ukrajinskú armádou.

Kremľom popierané preskupovanie ruských tankov a jednotiek smerom k neďalekému Novoazovsku hrozí podľa agentúry Reuters otvorením nového frontu a faktickým koncom nového prímerie.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Andrej Kiska #Ukrajina #Majdan #Petro Porošenko