Premiér Fico: Prímerie na Ukrajine treba podporiť zjemnením sankcií

Prímerie na Ukrajine by bolo dobré podporiť zjemnením sankcií voči Rusku, myslí si slovenský premiér Robert Fico. "Myslím si, že je čas, kedy by sme mohli na Európskej rade povedať, že poďme sa pozrieť na niektoré sankcie, či nepodporíme prímerie tým, že ich zjemníme alebo zmäkčíme," vyhlásil v relácii RTVS O 5 minút 12.

22.02.2015 18:15
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (152)

Spomenul zoznam ľudí, ktorí nemôžu cestovať. „Na jednej strane hovoríme, že máme viesť dialóg s ruskou stranou, na druhej strane sme zakázali predsedovi ruského parlamentu Naryškinovi cestovať po Európe. Dialóg sa nedá viesť s ľuďmi, ktorí nemôžu cestovať,“ hovoril premiér. Podľa neho by bolo dobré urobiť niečo aspoň „symbolické“.

Prímerie po dohode v Minsku hodnotí Fico slovami, že nič nie je vyriešené. „Tešiť sa môžeme z toho, že boje nie sú také intenzívne, ale napätie medzi ukrajinskou armádou a separatistami je obrovské,“ uviedol.

Podľa Fica sankcie na postoji Ruska nič nezmenili. Naopak, podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára majú sankcie dlhodobo zmysel. „Keby neboli sankcie, ktovie, či by Rusi nemali polovicu Ukrajiny,“ vyjadril sa v televíznej debate. Bugár tiež dodal, že právo na územnú celistvosť musí dostať každý štát.

Premiér Fico v relácii poukázal na to, že Ukrajina bude musieť zvládnuť v súvislosti s integračným procesom do EÚ náročné úlohy.

„Obávam sa, že ich nezvládnu. Kladiem si otázku, či politická reprezentácia zvládne ten tlak,“ vravel Fico s tým, že našou povinnosťou je otvoriť Ukrajine dvere, ale zároveň očakávať, že si splnia podmienky a nebude treba za nich nič platiť. Ukrajina si môže podľa Bugára ťažko plniť povinnosti, keď je tam vojna.

Šéf kabinetu Fico v televíznom štúdiu tiež avizoval ďalšie zvýšenie minimálnej mzdy. „Je čas, aby minimálna mzda prekročila 400 eur. Začíname o tom hovoriť a veríme, že po historicky najvyššom skoku z 352 na 380 eur teraz skočíme na 400 eur, čo v kombinácii s dávkami v hmotnej núdzi a ďalšími opatreniami, vrátane zníženia zdravotných odvodov, znamená pri týchto ľuďoch mesačne viac ako 30 eur naviac,“ tvrdil na RTVS Fico.

Predseda vlády sa vyjadril aj k požiadavkám zamestnancov justície, ktorí žiadajú pridať rezortu spravodlivosti 75 miliónov eur.

„Navýšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti o 25 percent je absolútne nereálne,“ reagoval Fico. Podľa jeho slov však dostane v krátkom čase minister spravodlivosti riešenie. Podľa Fica je rezort spravodlivosti finančne podvyživený dlhodobo, ešte od roku 1989. Bugár mu povedal, že vládol doteraz sedem rokov, z toho posledné tri roky sám. Šéf Mostu-Híd ešte dodal, že tri štvrtiny rozpočtu ministerstva spravodlivosti idú na mzdy.

„Takže 4 500 zamestnancov justície žije len z toho. Ak teda máme možnosti a tie možnosti sú, tak treba spravodlivo rozdeľovať, aby aj oni cítili, že si prilepšili,“ dodal.

SDKÚ sa Ficove výroky o sankciách nepáčia

Premiér Robert Fico podľa strany SDKÚ zase nevynechal príležitosť, aby spochybnil potrebu tvrdého a jednotného postoja voči politike ruského prezidenta Vladimira Putina voči Ukrajine. „Ústup od sankcií v čase, keď sa Putin vysmieva svojou politikou porušovania medzinárodného práva celej Európe a svetu, by bola jeho víťazstvom,“ uviedla v stanovisku SDKÚ.

„Treba zopakovať, že Fico sa správa opakovane ako Putinov agent a nie ako predstaviteľ členskej krajiny EÚ a NATO,“ konštatuje SDKÚS.

Ospravedlňovanie a zľahčovanie agresie Ruska je podľa SDKÚ posmelením agresora. Fico by sa mal podľa opozičnej strany snažiť zabezpečiť odškodnenie pre slovenské firmy, ktoré pre nevyhnutné sankcie stratili objednávky.

„V tomto smere ale nepodniká nič, na rozdiel od iných krajín EÚ. "Vytvára to dojem, že sa snaží využiť tieto ťažkosti niektorých slovenských firiem na vytváranie negatívnych nálad voči EÚ a voči spoločným protiruským sankciám,“ dodáva SDKÚ.

152 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Robert Fico #prímerie #kríza na Ukrajine #sankčný zoznam