Pri zásahu sa kukláči nepomýlili, tvrdí polícia

Zadržanie Lukáša L., ktorého polícia podozrievala z vraždy pumpára a následne ho prepustila, nebol omyl. Tvrdil to v sobotu riaditeľ krajského policajného riaditeľstva v Prešove Dušan Sabol. Mladík sa už v minulosti dopúšťal násilnej trestnej činnosti a podľa Sabola zapadá do mozaiky osôb, ktoré polícia preveruje. Policajti prehovorili až na tretí deň po správach, že si kukláči v skutočnosti prišli po nesprávnu osobu.

23.02.2015 12:00
kukláči, polícia, policajti Foto: ,
Ilustračné foto
debata (8)

Policajné komando zobralo 25-ročného Lukáša ešte minulú stredu priamo na ulici pri nastupovaní do auta. Policajti neskôr vtrhli do jeho domu a urobili prehliadku aj v byte jeho strýka v Kežmarku. Dôvodom razie bolo podozrenie, že Lukáš zavraždil svojho známeho, 24-ročného Erika na čerpacej stanici vo Veľkej Lomnici. Polícia ho odviedla do cely, kde napriek tomu, že mal alibi, musel stráviť celú noc. Na druhý deň ho policajti prepustili s odôvodnením, že pominuli ďalšie dôvody na stíhanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu.

Polícia cez víkend vysvetľovala, že k Lukášovi ju priviedli stopy zaistené na mieste činu a viaceré kriminalistické verzie. So zavraždeným sa poznal a polícia mala indíciu, že môže vlastniť nelegálnu zbraň. Pri domových prehliadkach našla samopal a dve krátke guľové zbrane. Či niektorá z nich bola použitá pri vražde, je predmetom kriminalistickej expertízy. Aj keď mladého muža polícia prepustila, krajský policajný riaditeľ zdôraznil, že celý čas konali podľa predpisov. Polícia preto naďalej pracuje s verziou, či predsa len nemal súvis s vraždou vo Veľkej Lomnici.

„Kľúčová otázka, ktorá mala zaznieť, je, v akej trestnej veci polícia mladíka zadržala a urobila domovú prehliadku. Či to bolo v súvislosti s trestným konaním vo veci vraždy, alebo vo veci nedovoleného ozbrojovania. Ak k nemu vnikli vo veci vraždy a ukázalo sa, že žiadnu vraždu nespáchal, tak policajti aj sudca, ktorý takúto domovú prehliadku odsúhlasil, majú maslo na hlave. Všetko ostatné je len vyhováranie a zahmlievanie,“ zareagoval na vysvetľovanie polície bezpečnostný analytik Milan Žitný.

K postreleniu 24-ročného Erika došlo na čerpacej stanici vo Veľkej Lomnici ešte 29. januára večer. Strelcom bol maskovaný muž. Erik svojim zraneniam neskôr podľahol v nemocnici v Poprade. Polícia v súčasnosti nezadržiava žiadnu inú osobu, ktorá by bola podozrivá z tejto vraždy.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #zatknutie #streľba #policajná akcia #kukláči #pochybenie